Belangrijk: alles dat je moet weten over rookmelders in huis

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Belangrijk: alles dat je moet weten over rookmelders in huis

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
  door dom arquitectura,
Loading admin actions …

Wist je dat de meeste branden s'nachts ontstaan? De kans is groot dat je niet meteen uit jezelf wakker wordt, dus de kans is groot dat het vuur zich in de tussentijd razendsnel heeft verspreidt. Een klein vonkje heeft maar enkele minuten nodig om uit te groeien tot een flinke brand met giftige en verduisterende rook. Je zult het belang van rookmelders in huis vast en zeker begrijpen. 

Het alarmsignaal van een rookmelder kan bij een beginnende brand je leven redden. Hoe sneller je uiteindelijk gewaarschuwd bent, hoe groter je overlevingskansen. In dit Ideabook hebben we de belangrijkste feiten en weetjes voor je op een rij gezet. Na het lezen van dit artikel weet je alle do's & dont's wat betreft rookmelders en brandbeveiliging. 

Lees met ons mee! 

De werking van een rookmelder

Een rookmelder geeft, heel simpel, een geluidssignaal af wanneer hij rookt detecteert. De melder reageert op rook en daarmee ook op (beginnende) brand. Waarom een rookmelder in iedere woning van belang is? Het geeft je de gelegenheid om op tijd gealarmeerd te worden. Hierdoor heb je tijd om de brand eventueel te blussen, je medebewoners te waarschuwen en samen met hen te vluchten. 

Vaak wordt er trouwens voor gekozen om meerdere rookmelders te plaatsen, deze kunnen namelijk met elkaar verbonden worden. Wanneer er één af gaat, zullen de melders in alle verschillende vertrekken afgaan, hierdoor wordt iedereen tijdig gewaarschuwd.  

De aanschaf

In nieuwe huizen worden vanaf 2003 bijna altijd standaard rookmelders geplaatst. Deze worden aangesloten op het lichtnet, maar hebben ook een back-up batterij voor als de stroom uitvalt. Woon je in een wat ouder huis en zijn er geen rookmelders aanwezig? Dan raden we je zeker aan om deze zelf te kopen. Investeer altijd in een optische rookmelder met het vereiste CE-label en een EN14604-certificaat. 

Daarnaast raden we je aan om een rookmelder met testknop te kopen zodat je hem zo nu en dan kunt testen. Sommige rookmelders zijn voorzien van een (niet-vervangbare) batterij die zo'n 5 tot 10 jaar meegaat. Ze zijn ook iets duurder, maar je hoeft je in de eerste jaren niet druk te maken om het vervangen van de batterijen. Houd in je achterhoofd dat je alle rookmelders in je woning iedere tien jaar dient te vervangen. 

Het ophangen en de installatie

Er zijn verschillende manieren om rookmelders op te hangen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een magneetmontageset, deze zijn los verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten. Een meer voor de hand liggende optie is om gebruik te maken van schroeven en pluggen. Haal simpelweg het deksel van de melder, houdt hem tegen het plafond en teken de boorgaten. Tenslotte zou je ook nog kunnen kiezen voor zelfklevende rookmelder tape, wanneer je geen gaatjes wilt boren. 

Heb je te maken met een rookmelder met een batterij? Bevestig de rookmelder dan eerst op het plafond en plaats daarna de batterijen. Vergeet hem niet te testen door middel van de testknop. Hieronder lees je meer over de juiste plaats van de rookmelder, lees gauw verder! 

Ben jij in het bezit van een huis van hout? Of ben je gewoonweg benieuwd wat je nu meer kunt doen om je woning brandveilig te maken? Bekijk en lees dan ook nog dit Ideabook dat we onlangs publiceerden. Hier hebben we nog meer bruikbare tips voor je op een rij gezet. 

Geschikte ruimtes

Niet alleen moet het ophangen op een juiste manier gebeuren, ook een goede plaatsing is van groot belang! Kies er altijd voor om je rookmelders op het plafond te bevestigen, aangezien de rook en warmte altijd omhoog gaat. Je kunt je vast voorstellen dat de keuken geen geschikte plek is. Door kookdampen kan de melder een vals alarm geven. Als richtlijn wordt aangegeven dat je rookmelders het beste tussen vertrekken kunt plaatsen. Denk hierbij aan de gang en/of de overloop. 

Heb je een huis met meerdere verdiepingen? Plaats dan bij voorkeur ook meerdere rookmelders. We raden ook aan om ze met elkaar te verbinden, op deze manier zullen ze allemaal af gaan bij een eventuele brand of rooksignalering. Wil je ook een melder in de keuken en/of de woonkamer toepassen? Kies dan voor een hittemelder. Deze zal niet afgaan bij rook of stoom, maar wel bij extreme en ongewone hitte. 

Voorkom een vals alarm

Een vals alarm kan op verschillende manieren ontstaan. We noemden het hierboven al even kort, zo kun je bijvoorbeeld denken aan damp, rook of stoom tijdens het koken. Een vals alarm is in principe te voorkomen door je rookmelders op een goede plek te hangen. Plekken die je liever kunt vermijden? De keuken, de badkamer en bijvoorbeeld de garage. Ook direct boven de verwarming of tochtige plekken worden afgeraden. Niet alleen kan dit zorgen voor een vals alarm, maar de kans is ook groter dat je rookmelder kapot kan gaan doordat er te veel stof in komt.

Wil je meer informatie, hulp of advies bij het brandveilig maken van je woning? Dan zou je er ook voor kunnen kiezen om de hulp van een professional in te schakelen. Van architecten tot aannemers, architecten en adviesbureaus, je vindt ze hier bij homify. 

Rookmelders in een huurwoning

Heijmans ONE:  Keuken door MoodBuilders,
MoodBuilders

Heijmans ONE

MoodBuilders

Woon je in een huurwoning? Dan zul je je vast afvragen wie hier op draait voor de plaatsing, het vervangen en het eventuele onderhoud van rookmelders. In alle huurwoningen, inclusief studentenkamers,  waarbij na 2012 een huurcontract is afgesloten dienen voldoende rookmelders aanwezig te zijn. Hier is de verhuurder verantwoordelijk voor. 

Met deze laatste tip zijn we inmiddels alweer aan het einde van dit Ideabook gekomen. We hopen dat we je genoeg informatie hebben kunnen geven zodat je je woning zo veilig mogelijk kunt maken. Wil je nog even verder kijken? Waarom scroll je dan niet nog even langs deze foto's van stijlvolle en inspirerende keukens? Wanneer je op zoek bent naar voorbeelden binnen een specifieke stijl kun je gebruik maken van het filter op de site. Op deze manier kom je snel en gemakkelijk uit bij foto's die perfect aansluiten bij je persoonlijke smaak. Veel kijkplezier! 

Maak jij nog gebruik van andere middelen op het gebied van brandveiligheid in en rondom je huis?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten,

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!