Je gelooft het niet. Maar dit kan je allemaal maken met rollen karton | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Je gelooft het niet. Maar dit kan je allemaal maken met rollen karton

TILL BEHNE TILL BEHNE
modern  door Esigo SRL, Modern
Loading admin actions …

Als je aan karton denkt, zie je niet meteen de vele mogelijkheden die het heeft. Veel mensen zien karton als verpakkingsmateriaal en dus uiteindelijk afval. Maar karton is zoveel meer. Karton is hartstikke sterk, goedkoop en duurzaam. En dus worden de mogelijkheden van karton steeds meer op waarde geschat. Zo gebruiken architecten het steeds vaker voor zogenoemde kartonbouw. Van grote rollen karton kun je sterke constructies, muren en daken maken. Maar je kan er ook subtielere dingen mee doen, zoals meubels maken. In dit Ideabook bespreken we de vele voordelen en mogelijkheden van karton. Laat je verrassen.

Constructies

Omdat karton zo sterk, goedkoop en duurzaam is, is het een prima bouwmateriaal. Logischerwijs zou je denken dat staal een meer voor de hand liggend bouwmateriaal is, maar dat is niet per se het geval. Karton is bijna net zo sterk en omdat het licht is, kan je er zonder al teveel machinale kracht mee werken. Daarnaast is karton duurzaam en kan je de rollen karton later opnieuw gebruiken. Een andere onterechte angst over karton is dat het niet waterdicht zou zijn. Dat is een misvatting. Denk maar eens aan het melkpak dat in je koelkast staat. Dat houdt de melk ook vast zonder te lekken.

Dak

van homify

Karton is ook absoluut geschikt en sterk genoeg om een dakconstructie te maken. Omdat het zo goed drukkrachten opneemt, kan je met een minimum aan materiaal uitstekend grote overspanningen maken. Ondanks dat karton dus tegen water kan is het vanzelfsprekend wel noodzakelijk om je kartonnen dak nog te bedekken met een daarvoor geschikt materiaal. Overigens is karton, wellicht ook tegen alle verwachtingen in, niet heel brandbaar. Zo is hout vele malen vatbaarder voor vlammen dan karton.

Muren

van homify

En als je een dak van karton rollen kan maken, kan je natuurlijk ook muren van kartonnen rollen maken. Als je het stevig bevestigt, heb je een solide en tevens goed geïsoleerde en geluidsdichte muur. Omdat karton recyclebaar is, is het daarnaast ook nog eens milieuvriendelijk. Een spectaculair voorbeeld van een gebouw van karton is de tijdelijke kerk in Christchurch in Nieuw-Zeeland. Deze 'cardboard cathedral' werd neergezet na de aardbeving in 2010, omdat de bestaande kerk deels was verwoest.

Wijnrek

modern  door Esigo SRL, Modern Papier
Esigo SRL

Modern design wine rack Esigo 8

Esigo SRL

Naast hele constructieve en bouwtechnische dingen kan je met de karton natuurlijk ook wat meer decoratieve dingen maken. Een voorbeeld daarvan is dit geweldige wijnrek dat je hier op de foto ziet. Neem een aantal kartonnen rollen van verschillende maten. Zaag daar stukken van af, ter grootte van een wijnfles. En als je ze dan vervolgens op een leuke en speelse manier opstapelt en bevestigd aan elkaar en de muur heb je een uniek, leuk en betaalbaar wijnrek. 

Waar je zo'n fantastisch wijnrek moet neerzetten? In je eigen wijnkelder natuurlijk. Deze professionals helpen je daar graag bij. En in dit Ideabook lees je alles over spiraalvormige wijnkelders.

Meubels

Omdat karton zo sterk is kun je er ook meubels van maken, zoals je hier op de foto ziet. Met een beetje creativiteit kan dat in alle vormen en maten. En je kan karton wat dat betreft ook combineren met allerlei soorten materialen. Op de foto zien we een fraaie stoel waarbij de rollen karton dienen als, zo te zien, comfortabele rugleuning. Maar je kan er ook een onderstel van maken en daar overheen een tafelblad leggen. Wederom heb je in dit geval aan karton een hele goeie. Het is goedkoop, sterk en duurzaam. En het ziet er nog leuk uit ook.

Prullenbak

De mogelijkheden met karton zijn, zoals je in dit Ideabook wel gelezen hebt, dus bijna oneindig. We besluiten dit Ideabook nog met dit leuke voorbeeld. Deze prullenbak is gemaakt van een relatief grote rol karton. Het enige dat je hoeft te doen is hem op maat afzagen. Waarbij de schuine zaagsnede aan de bovenkant zowel functioneel als leuk is om te zien. Het enige wat je verder hoeft te doen is de prullenbak aan de onderkant afsluiten en er een handige deksel op te monteren. En ook nu heb je weer een goedkope, unieke en duurzame prullenbak. Al met al heeft karton, wat ons betreft, zich wel bewezen als fantastisch bouwmateriaal.

Zou jij een muur of dak van karton aandurven? Laat hieronder je comment achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!