Gootsteen verstopt? 7 tips die je helpen bij het ontstoppen!

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Aanbouw deluxe: zonwering & schuifpui voor aangename sfeer, van Os Architecten van Os Architecten Moderne keukens
Loading admin actions …

Op een zeker moment krijgt iedereen er een keer mee te maken. Je gootsteen is verstop en het water loopt niet meer weg. Of erger nog; een verstopping waardoor het water op andere plekken overstroomt en waterschade veroorzaakt. Een verstopte gootsteen is niet alleen heel lastig, maar kan dus ook ernstige gevolgen hebben. Daarom is het aan te raden om een afvoer dat aan het verstoppen is meteen aan te pakken. De gootsteen ontstoppen zal ervoor zorgen dat je er geen professionals bij hoeft te halen. Daarom geven we je zes tips mee die je helpen bij het ontstoppen van je afvoer. Is je afvoer verstopt? Wel, dankzij deze tips kun je een verstopping te lijf gaan. Niet elke oplossing zal voor jouw situatie evengoed werken, dus experimenteer vooral en geniet binnenkort weer van een afvoer die goed doorloopt.

Gebruik een plopper

Het eerste instrument dat je kan gebruiken voor het schoonmaken en ontstoppen van je afvoer in de keuken is een plopper. De houten stok met rode zuignap kennen we allemaal en hebben de meeste van ons standaard in huis. Om een plopper effectief te kunnen gebruiken moet je de gootsteen eerst vol laten lopen met heet water. Dit moet bij een verstopte afvoer geen probleem zijn. Vervolgens plaats je plopper op het afvoerputje en duw je het stevig vast. Het is belangrijk om te controleren of de plopper het afvoerputje goed afsluit. Als dit niet het geval, doet de plopper weinig. Door de plopper snel op en neer te bewegen, komt de blokkade in je afvoer los, waarna het water weer weg moet gaan lopen. Een plopper werkt vooral goed bij een beginnende verstopping. Voor een zware verstopping heb je andere instrumenten nodig.

Ontstop de gootsteen met een trekveer

Een trekveer is een ideaal instrument om een hardnekkige verstopping mee te verhelpen die zich dieper in de afvoerbuizen bevindt. Trekveren zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en diktes, waardoor je in de bouwmarkt altijd een exemplaar kan vinden dat voor jouw afvoer de juiste is. Een trekveer kan door de lengte tot diep in de afvoer reiken, waardoor een verstopping die dieper in de leidingen zit kan worden verholpen. Aan het uiteinde van de veer zit een verdikt kopstuk waarmee een verstopping kan worden weggeduwd. Als de trekveer ergens aan blijft hangen, draai je het handvat tegen de klok in en trek je de veer weer terug. Bij weerstand blijf je dit doen totdat de trekveer aan de verstopping vastzit, waardoor deze kan worden verwijderd.

Gebruik afwasmiddel of huishoudsoda

Je afvoer ontstoppen kan ook met kokend water, en zeker als je het gaat combineren met andere elementen. Ophoping van vet is één van meest voorkomende problemen waardoor je afvoer verstopt geraakt. Een van de gemakkelijke dingen die je dus kunt doen is door kokend water te vermengen met afwasmiddel. Deze twee elementen lossen samen namelijk vet op waardoor minder vet zich zal opstapelen aan de binnenkant van je gootsteen. Je kan ook kiezen om warm water en huishoudsoda samen te voegen. De combinatie kokend water-huishoudsoda kan niet alleen gebruikt worden om de groene aanslag van je tegels te kunnen verwijderen, maar het lost vetresten in een gootsteen of wasbak zeer goed op. Je vermengt een pak soda met een liter heet water en dat giet je dan in de verstopte afvoer. Laat het een nachtje weken en spoel de afvoer dan nog eens door met heet water. Normaal gezien zou de afvoer terug goed moeten werken. Zo niet, dan kun je de stappen herhalen.

Ontstop de gootsteen met een stofzuiger of hogedrukreiniger

Een bouw- of waterstofzuiger en een hogedrukreiniger met een speciaal opzetstuk voor leidingen zijn ideale instrumenten om hardnekkige verstoppingen tegen te gaan. Met een stofzuiger kun je de leidingen leeg zuigen, waarbij je met een beetje geluk uiteraard ook de verstopping meezuigt. Door voor het stofzuigen met een trekveer aan de slag te gaan, is de kans groot dat je de verstopping kunt verwijderen. Een hogedrukreiniger met een speciaal opzetstuk voor het schoonmaken van leidingen doet het tegenovergestelde van een stofzuiger. De leidingen worden niet schoon gezogen, maar schoon geblazen. Een hogedrukreiniger is veelal een grotere investering dan een stofzuiger, maar gelukkig kun je deze bij veel bouwmarkten ook gewoon een dagje huren. Meestal betaal je dan maar een paar tientjes.

Gebruik een plastic fles

Als er één ding is waarvan er genoeg te krijgen zijn in de wereld, dan zijn het waarschijnlijk plastic flessen. Wat dat betreft is het natuurlijk geweldig als je hiermee een verstopping in je leidingen kunt verwijderen. Om dit te doen heb je twee plastic literflessen, plakband en kranten nodig. De kranten snijdt je eerst in smalle strookjes, die je vervolgens rondom je flessen wikkelt. De smalle strookjes zijn een indicatie voor de plekken waarop je in de flessen moet snijden. Van de flessen ga je namelijk lange stroken plastic maken. Met een mesje maak je in de zijkant van de plastic stroken kleine sneetjes, waar het vuil in de afvoer achter moet blijven hangen. De plastic strookjes duw je in de leiding met uiteraard de hoop dat er veel vastzittend vuil aan vast blijft zitten. Een plastic fles is niet alleen perfect voor het ontstoppen van je gootsteen, maar ook om de luchtvochtigheid op perfect niveau te houden. Zeker als je ze gaat gebruiken voor het planten van plantjes of als waterkommetjes.

Maak gebruik van soda en azijn

Een mix van soda en azijn werkt prima voor het schoonmaken van niet al te verstopte leidingen. Voor hardnekkige verstoppingen kan het nodig zijn om speciale ontstoppingsmiddelen te kopen. Om een mix van soda en azijn zo effectief mogelijk te maken, spoel je eerst kokend water door je afvoer. Daarna volgt een half kopje soda, wat je een paar minuten laat intrekken. Vervolgens gooi je een kopje met azijn en heet water door de afvoer. Hierna sluit je het afvoerputje af en laat je alles ongeveer tien minuten intrekken. Ten slotte spoel je de afvoer nog een laatste keer door met kokend water. Een niet al te erge verstopping zou nu verholpen moeten zijn. Een mix van soda en azijn zijn ook een goede manier om je leidingen zo nu en dan schoon te maken, waarmee je een ergere verstopping kunt voorkomen.

Een extra tip: Voorkomen is nog steeds beter dan genezen

Hoewel deze zes bovenstaande tips je zeker en vast kunnen helpen met het ontstoppen van gootsteen, is voorkomen nog steeds beter dan genezen. De beste manier om ervoor te zorgen dat je geen loodgieter moet bellen om je uit de nood te helpen, is door de gootsteen telkens af te kuisen als je ze gebruikt hebt tijdens het koken. Je kan dit doen een borstel of schuurspons. Maak er een gewoonte van om de gootsteen af te kuisen. Ofwel telkens nadat je gekookt hebt of ofwel het einde van de dag. Wil je de verstopping nog beter tegengaan? Dan moet je ook proberen om kalkaanslag te vermijden Dit kan je doen door met een oude tandenborstel even in de kleine hoekjes te schrobben. Zo verwijder je alle eetresten, ook diegene die in de gootsteen kunnen geraken, en zorg je er ook voor dat er geen kalk kan ontstaan. Een anttikalkmiddel gebruiken doet ook altijd wonderen! Weet je niet welk middel of tip echt bij je gootsteen past? Dan kun je altijd even een van onze professionals inschakelen die je graag bijstaan.

Wat is jouw tip om een verstopping te verhelpen? Laat het ons weten via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!