Gootsteen verstopt? 6 tips die je helpen bij het ontstoppen! | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Gootsteen verstopt? 6 tips die je helpen bij het ontstoppen!

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Luxe smalle aanbouw met keuken pal op het zuiden, aluminium schuifpui en lamellen zonwering Moderne keukens van Joep van Os Architectenbureau Modern
Loading admin actions …

Op een zeker moment krijgt iedereen er een keer mee te maken; een verstopte gootsteen waarin het water niet meer wegloopt. Of erger nog; een verstopping waardoor het water op andere plekken overstroomt en waterschade veroorzaakt. Een verstopte gootsteen is niet alleen heel lastig, maar kan dus ook verstrekkende gevolgen hebben. Daarom is het aan te raden om de verstopping meteen aan te pakken. Als je dit gelijk doet is de kans het grootst dat je er geen professionals bij hoeft te laten komen. Daarnaast voorkom je dat de verstopping helemaal uit de hand loopt.

Door de afvoer regelmatig te reinigen kun je voorkomen dat de er überhaupt een verstopping ontstaat. In dit Ideabook geven we je daarom 6 tips die je helpen bij het ontstoppen van je afvoer. Met deze tips kun je voorkomen dat er een verstopping ontstaan of een huidige verstopping te lijf gaan. Niet elke oplossing zal voor jouw situatie evengoed werken, dus experimenteer vooral en geniet binnenkort weer van een afvoer die goed doorloopt.

Gebruik een plopper

Verrassende uitbouw achter traditionele gevel Moderne keukens van ENZO architectuur & interieur Modern
ENZO architectuur & interieur

Verrassende uitbouw achter traditionele gevel

ENZO architectuur & interieur

Het eerste instrument waarmee je voor het schoonmaken en ontstoppen van je afvoer aan de slag kunt gaan is een plopper. De houten stok met rode zuignap kennen we allemaal en hebben de meeste van ons standaard in huis. Om een plopper effectief te kunnen gebruiken moet je de gootsteen eerst vol laten lopen met heet water. Dit moet bij een verstopte afvoer geen probleem zijn. Vervolgens plaats je plopper op het afvoerputje en duw je het stevig vast. Het is belangrijk om te controleren of de plopper het afvoerputje goed afsluit. Als dit niet het geval, doet de plopper weinig. Door de plopper snel op en neer te bewegen komt de blokkade in je afvoer los, waarna het water weer weg moet gaan lopen. Een plopper werkt vooral goed bij een beginnende verstopping. Voor een zware verstopping heb je andere instrumenten nodig.

Ontstop de gootsteen met een trekveer

Moderne keukens van homify Modern

Een trekveer is een ideaal instrument om een hardnekkige verstopping mee te verhelpen die zich dieper in de afvoerbuizen bevindt. Trekveren zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en diktes, waardoor je in de bouwmarkt altijd een exemplaar kan vinden dat voor jouw afvoer de juiste is. Een trekveer kan door de lengte tot diep in de afvoer reiken, waardoor een verstopping die dieper in de leidingen zit kan worden verholpen. Aan het uiteinde van de veer zit een verdikt kopstuk waarmee een verstopping kan worden weggeduwd. Als de trekveer ergens aan blijft hangen, draai je het handvat tegen de klok in en trek je de veer weer terug. Bij weerstand blijf je dit doen totdat de trekveer aan de verstopping vastzit, waardoor deze kan worden verwijderd.

Gebruik afwasmiddel en kokend water

Eén van de gemakkelijkste dingen die je kunt doen om een niet al te vieze afvoerleiding schoon te maken is door het schoon te spoelen met afwasmiddel en kokend water. Houd er rekening mee dat kokend water en afwasmiddel alleen werken om de afvoerleidingen schoon te maken en zelden om een verstopping te verhelpen. Het is wel een manier waarmee je een verstopping kunt voorkomen. Afwasmiddel en heet water lossen samen vet op, waardoor dit zich minder snel in je afvoer kan ophopen. Een ophoping van vet is één van meest voorkomende problemen als het op een verstopte afvoer aankomt.

Ontstop de gootsteen met een stofzuiger of hogedrukreiniger

Een bouw- of waterstofzuiger en een hogedrukreiniger met een speciaal opzetstuk voor leidingen zijn ideale instrumenten om hardnekkige verstoppingen tegen te gaan. Met een stofzuiger kun je de leidingen leeg zuigen, waarbij je met een beetje geluk uiteraard ook de verstopping meezuigt. Door voor het stofzuigen met een trekveer aan de slag te gaan, is de kans groot dat je de verstopping kunt verwijderen. Een hogedrukreiniger met een speciaal opzetstuk voor het schoonmaken van leidingen doet het tegenovergestelde van een stofzuiger. De leidingen worden niet schoon gezogen, maar schoon geblazen. Een hogedrukreiniger is veelal een grotere investering dan een stofzuiger, maar gelukkig kun je deze bij veel bouwmarkten ook gewoon een dagje huren. Meestal betaal je dan maar een paar tientjes.

Gebruik een plastic fles

Als er één ding is waarvan er genoeg te krijgen zijn in de wereld, dan zijn het waarschijnlijk plastic flessen. Wat dat betreft is het natuurlijk geweldig als je hiermee een verstopping in je leidingen kunt verwijderen. Om dit te doen heb je twee plastic literflessen, plakband en kranten nodig. De kranten snijdt je eerst in smalle strookjes, die je vervolgens rondom je flessen wikkelt. De smalle strookjes zijn een indicatie voor de plekken waarop je in de flessen moet snijden. Van de flessen ga je namelijk lange stroken plastic maken. Met een mesje maak je in de zijkant van de plastic stroken kleine sneetjes, waar het vuil in de afvoer achter moet blijven hangen. De plastic strookjes duw je in de leiding met uiteraard de hoop dat er veel vastzittend vuil aan vast blijft zitten.

Maak gebruik van soda en azijn

Luxe smalle aanbouw met keuken pal op het zuiden, aluminium schuifpui en lamellen zonwering Moderne keukens van Joep van Os Architectenbureau Modern
Joep van Os Architectenbureau

Luxe smalle aanbouw met keuken pal op het zuiden, aluminium schuifpui en lamellen zonwering

Joep van Os Architectenbureau

Een mix van soda en azijn werkt prima voor het schoonmaken van niet al te verstopte leidingen. Voor hardnekkige verstoppingen kan het nodig zijn om speciale ontstoppingsmiddelen te kopen. Om een mix van soda en azijn zo effectief mogelijk te maken, spoel je eerst kokend water door je afvoer. Daarna volgt een half kopje soda, wat je een paar minuten laat intrekken. Vervolgens gooi je een kopje met azijn en heet water door de afvoer. Hierna sluit je het afvoerputje af en laat je alles ongeveer tien minuten intrekken. Ten slotte spoel je de afvoer nog een laatste keer door met kokend water. Een niet al te erge verstopping zou nu verholpen moeten zijn. Een mix van soda en azijn zijn ook een goede manier om je leidingen zo nu en dan schoon te maken, waarmee je een ergere verstopping kunt voorkomen.

Heb je al lekkage en wil je weten hoe je dit op kunt lossen? Lees dan ook dit Ideabook eens!

Wat is jouw tip om een verstopping te verhelpen? Laat hieronder je reactie achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!