Zo verleng je de levensduur van jouw wasmachine | homify

Zo verleng je de levensduur van jouw wasmachine

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
RAB ARREDO BAGNO BadkamerOpbergen
Loading admin actions …

Een wasmachine is een grote aankoop. Hoewel er wasmachines zijn in allerlei prijsklassen blijft het een aankoop die, wanneer je spaargeld je lief is, je liefst niet al te vaak doet. Zodoende is ons er veel aangelegen om de levensduur van je wasmachine zo lang mogelijk te rekken. Hier zijn een aantal tips voor. Wij zetten ze ze natuurlijk met liefde voor je op een rijtje. Op die manier kan jij je geld uitgeven aan zaken die er echt toe doen. Een mooie vakantie bijvoorbeeld, of, als je echt super verstandig bent: zet het geld dat je er uiteindelijk mee uitspaart opzij om te sparen voor een extra goede wasmachine. De prijs-kwaliteit-verhouding van wasmachines is namelijk een mooi uitgangspunt voor de levensduur ervan. Goed, terug naar het verlengen van de levensduur van de wasmachine die jij nu in huis hebt staan. Lees mee en doe er je voordeel mee!

Het zeepbakje

Er zijn een aantal onderdelen van de wasmachine die het het zwaarste te verduren hebben. Het zeepbakje is er hier een van. En hoewel het lijkt alsof dit het allerschoonste onderdeel van je wasmachine zou moeten zijn, valt dat vies tegen. Het komt namelijk vaak voor dat het zeepbakje viezig wordt door achtergebleven zeepresten, of erger nog: verstopt raakt. Omdat voorkomen altijd beter is dan genezen, raden wij je aan je zeepbakje goed te onderhouden. Veel mensen weten niet dat het wasmiddelbakje bij bijna alle wasmachines uit de machine verwijder kan worden. Hierdoor wordt het schoonmaken van het zeepbakje een stuk makkelijker.Je kan de zeepresten gemakkelijk verwijderen onder de kraan. Om de leiding naar het bakje toe te reinigen kan je een keer in de zoveel tijd een schep soda aan je wasmiddel toevoegen. Goed voor zowel de leidingen als de was.

De trommel

Behalve het wasmiddelbakje van de wasmachine is ook de wastrommel een aspect van de wasmachine dat makkelijker vuil wordt dan je zou denken. Hoe dat komt? Door het gebruik van (te veel) zeep wordt de trommel vet en kan deze makkelijker slijtage gaan vertonen. Daarnaast is de trommel natuurlijk het gedeelte van de machine waar 'the magic happens'. Vuile was wordt hier schoon, en omdat niet al het vuil makkelijk weg te spoelen is blijft er nog wel eens wat vuil achter. Dit zie je voorbeeld terug in de siliconen rand rondom de opening. Haal hier af en toe eens een doekje langs. Gewone allesreiniger voldoet.

De vergrendeling

De vergrendeling van je wasmachine is essentieel voor een fijn en duurzaam gebruik ervan. Zonder werkende vergrendeling heb je voor je het weet niet alleen je was vol water, maar ook je hele vloer. Om de vergrendeling goed te laten werken is het bij elk gebruik goed om even te checken of je de deur wel sluitend toe gedaan hebt. Elke wasmachine is voorzien van een duidelijke 'klik' wanneer je de deur goed dichtdoet. Hoor je geen klik? Dubbelcheck of er geen was tussen de deur en de trommel is blijven steken. Onderhoud aan de vergrendeling is verder niet nodig. Bij een grote beurt door een monteur kan hij deze wel even meenemen in zijn wasmachinekeuring.

Het filter van je wasmachine

Het filter van je wasmachine is ook zo'n belangrijk onderdeel. In tegenstelling tot de vergrendeling kan je deze filter wel goed onderhouden. Bij elke wasmachine is de filter los te halen en te reinigen. Het wordt aangeraden dit 1 a 2 maal per jaar te doen. Je zult zien dat er veel pluis in dit filter is blijven hangen, wanneer je dit dan ook niet een- a tweejaarlijks reinigt is de kans dat je wasmachine verstopt raakt groter. Ook is het achtergebleven pluis in de filter, maar dit zal zeer zelden voorkomen, brandgevaarlijk. Een korte schoonmaakbeurt van het filter is dus geboden. Extra tip: wanneer je het filter er uithaalt, voel dan ook even in de ruimte erachter. Dit is de plek waar muntstukken, haarspeldjes, paperclips etc. zijn blijven hangen.

Condens

Soms zie je op de ruit van de deur van je wasmachine wat condens achterblijven. Op zich is dit geen probleem, een wasmachine werkt nu eenmaal op basis van warm of heet water en enige condens is daarbij niet te voorkomen. Toch kan het voorkomen dat er te veel water achterblijft. Dit kan veroorzaakt worden door een verstopte leiding waardoor niet al het water weggevoerd wordt. Omdat water dat te lang stil staat nare geurtjes kan verspreiden is het zaak om condens zoveel mogelijk te voorkomen. Zorg dat je de leidingen van je wasmachine een keer in de drie a vier maanden eens goed reinigt. Hierdoor kan het water goed wegspoelen en is de kans dat er condens achterblijft klein. Er bestaan speciale schoonmaakartikelen die claimen goed te werken, maar een fles schoonmaakazijn bij je meest vuile was heeft vaak precies hetzelfde effect.

Pluisjes en stof

Hierboven spraken we al even over het reinigen van het pluisfilter. Toch is dit niet de enige plek waar pluisjes hun vervelende werk kunnen doen om zo de levensduur van je wasmachine in te korten. De hele wasruimte is namelijk vaak een vrij stoffige plek. Dit komt omdat de hitte van de wasmachine en het rondtollen van de was een vrij stoffig effect hebben. Dit effect wordt versterkt wanneer je behalve een wasmachine ook een droger in de ruimte hebt staan. Om pluisjes en stof in je washok te voorkomen kan je de wasruimte meenemen in je dagelijkse (of driedagelijkse.. of vier-..of..) schoonmaakbezigheden. Een vochtige doek over de oppervlakken en buizen die je vaak in een washok of garage vindt doet al wonderen. Haal ook een keer in de zoveel tijd de planken eens leeg om ook deze even goed te reinigen.

Bonustip: ga geurvrij

Badkamer Studiohecht Moderne badkamers
Studiohecht

Badkamer

Studiohecht

Een wasmachine werkt op de combinatie vuile was en water. Resultaat: vuil water. En laat dat nou eens stinken wanneer de wasmachine niet goed genoeg gereinigd wordt. Hierboven gaven we je al tips om de levensduur van je wasmachine te verlengen, maar dat zegt nog weinig over de geur ervan. Ook voor het creëren van prettige geuren rondom je wasmachine zijn speciale schoonmaakproducten op de markt. Maar wij zijn eigenlijk meer van de 'groene' schoonmaaktips. Kies dus, zoals hierboven al gezegd, voor het mee wassen van schoonmaakazijn. Schoonmaakazijn ontvet en maakt geurvrij. Ook 'baking soda' heeft dit effect. Wil je toch een  bijzondere geur toevoegen? Er zijn natuurlijke olies op de markt, eucalyptus bijvoorbeeld, die een prettige geur verspreiden. Een aantal druppels in je zeepbakje en je bent verzekerd van een prettig geurend resultaat.

Welke onderhoudstip voor de wasmachine zijn we nog vergeten? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!