Aan de slag met je huis zonder vergunning | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Aan de slag met je huis zonder vergunning

Johan van Dijk Johan van Dijk
Lloydstraat 140, Rotterdam Scandinavische woonkamers van Thijssen Verheijden Architecture & Management Scandinavisch
Loading admin actions …

Op heel veel punten is het heel erg aangenaam om in Nederland te wonen. We hopen dat jijzelf de voordelen daarvan ook inziet! Maar wel je veel mensen wel over hoort klagen, zijn de vele regeltjes waar je mee te maken kunt krijgen. Ook op het gebied van bouw en verbouw zijn er heel wat regels en voor heel wat klussen heb je dan ook een vergunning nodig om ze uit te mogen (laten) voeren. Gelukkig geldt dat voor de meeste projecten binnenshuis niet, tenzij je met een monument te maken hebt. We hebben aan de hand van het werk van de specialisten van Thijssen Verheijden Architecture Management de nodige voorbeelden voor je op een rijtje gezet die jou misschien wel op een idee kunnen brengen.

Muren verwijderen

Muren verwijderen in een woning kan vaak zonder toestemming gebeuren, maar daarbij moet wel de aantekening gemaakt worden dat het dan niet om een monument moet gaan. Want bij monumentale woningen is voor dergelijke ingrepen vaak wel een vergunning vereist. Denk daarbij ook zeker aan de praktische uitvoering: kan de constructie van de woning het ook aan? Betrek er altijd een deskundige bij als je zelf die kennis niet hebt!

Een tochtportaal aanbrengen

Een tochtportaal aanbrengen in je woning is ook iets waar geen vergunning voor is vereist. In dit geval zie je een fraai exemplaar in een industriële stijl. Ideaal om er voor te zorgen dat er geen kou naar binnen komt in de winter en het is op het gebied van sfeer ook zeker een verbetering.

Nieuwe badkamer

Een nieuwe badkamer (laten) aanbrengen is ook iets waar je doorgaans geen toestemming voor nodig hebt. Hier is gekozen voor een open badkamer in een loft. De fraaie eclectische combinatie tussen moderne en industriële elementen trekt hier natuurlijk direct de aandacht. En die combi is uitstekend voor een dergelijke loft.

Nog een keer de loft

Dezelfde loft die je net zag, brengen we nu vanuit een ander perspectief nog eens in beeld. Een fraai verbouwd geheel. Wel is het bij dergelijke panden soms zo dat er een monumentenstatus is en er een en ander moet worden overlegd voor er een verbouwing plaats kan gaan vinden. Doorgaans is het wel zo dat het binnenshuis niet zo moeilijk is: de buitenkant van een dergelijk pand mag niet zonder toestemming veranderd of verbouwd worden, maar dat geldt ook vaak voor panden zonder een monumentale status. Informeer daarom altijd even goed bij je gemeente hoe het met de vergunningen is geregeld. 

Een nieuwe trap

Is de trap in jouw huis niet zo fraai meer en wil je eigenlijk helemaal iets anders? Overweeg dan om een nieuwe trap aan te laten brengen! Ook daarvoor hoef je doorgaans geen toestemming te vragen. En dat geldt natuurlijk voor de hal een beetje opknappen en verfraaien al helemaal: een goed idee om de entree van je huis op die manier wat aantrekkelijker te maken.

Verfraaien

We hadden het net al even over het verfraaien van je huis en daar kan geen vergunning je mee tegen houden. Hier zie je een prachtig voorbeeld van een motor die als decoratief element is geplaatst in een zeer sfeervolle werkkamer. Eentje om bijna jaloers van te worden!

De tuin

De binnenkant van je huis verbouwen of verfraaien zonder toestemming is doorgaans geen probleem. Geldt dit dan ook voor de tuin? In principe wel. Alleen in specifieke gevallen is toestemming van de gemeente nodig. Een hovenier kan je dat dat betreft ook vaak wel adviseren. Ben je daarnaast op zoek naar nog meer inspiratie? Sla dan ook dit artikel niet over!

Heb jij nog een leuke klus aan dit overzicht toe te voegen? We horen het graag! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!