Een keramische of inductiekookplaat in huis? Dit zijn de beste pannen! | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Een keramische of inductiekookplaat in huis? Dit zijn de beste pannen!

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
House in Belgrano Moderne keukens van GUTMAN+LEHRER ARQUITECTAS Modern
Loading admin actions …

Toen de keramische en inductiekookplaten voor het eerst werden geïntroduceerd, vergaarde ze al snel de nodige populariteit. Dit had meerdere reden. Zo waren deze kookplaten makkelijk schoon te maken, hadden ze een strakke vormgeving en waren ze vanwege hun vlakke ondergrond makkelijk te gebruiken. Vandaag de dag zijn de kookplaten nog steeds in veel keukens terug te vinden. Dit komt deels omdat mensen er door bovenstaande redenen bewust voor kiezen, maar ook omdat het in sommige woonwijken niet mogelijk is om op gas te koken.

Bij het koken op inductie en keramiek zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Hoe sterk je kookplaat er ook uit mag zien, zelfs de duurste kan vol komen te zitten met krassen en barstjes. Door gebruik te maken van de juiste pannen kun je dit voorkomen. In dit Ideabook zetten we deze pannen voor je op een rijtje! Na het lezen kun je een weloverwogen keuze maken en in de keuken met je nieuwe pannen heerlijke maaltijden bereiden.

De structuur van de pannen

Keramische en inductiekookplaten zijn mooie apparaten waar je prima op kunt koken, maar ze hebben net als elke andere kookplaat ook een aantal nadelen. Omdat de kookplaten helemaal vlak zijn, wordt er alleen warmte gedistribueerd naar oppervlakken die er direct mee in contact komen. In tegenstelling tot een gasfornuis, die de warmte via de vlammen iets boven en rondom de oppervlakken kan distribueren.  Oude, kromgetrokken pannen worden op een keramische of inductiekookplaat daarom vaak niet goed warm meer om je eten in gaar te koken. Dit geldt ook voor pannen die groter zijn dan het deel van de kookplaat dat warm wordt. Houd dit in gedachten als je nieuwe pannen gaat kopen.

Aluminium pannen

Aluminium is licht, sterk en vrij goedkoop in vergelijking met andere materialen. Het gaat niet roesten, wat betekent dat het lang meegaat. Ook laat het geen krassen of vlekken op je kookplaat achter. Door deze eigenschappen zijn aluminium pannen een uitstekende keuze. Aluminium komt vooral van pas bij het sauteren en braden van eten, omdat het zeer warmte-ontvankelijk is. Bij aluminium moet je wel oppassen dat je pannen van goede kwaliteit koopt, aangezien het bij bepaalde reacties tijdens het koken schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Geadoniseerd aluminium biedt hier uitkomst. Bij deze pannen is het oppervlak behandeld met een chemisch bad waardoor de dikte van de oxidatielaag toeneemt. Hierdoor zijn de pannen harder en duurzamer en gaan ze minder snel oxideren. Bijkomend voordeel is dat er daardoor ook minder eten aan de pannen blijft plakken.

Pannen van koper

Verrassende uitbouw achter traditionele gevel Moderne keukens van ENZO architectuur & interieur Modern
ENZO architectuur & interieur

Verrassende uitbouw achter traditionele gevel

ENZO architectuur & interieur

Koperen pannen zijn een stuk duurder dan aluminium, maar daar is wel een goede reden voor. Koper verspreidt warmte gelijkmatig en is zeer responsief. Dit betekent dat koperen pannen snel opwarmen en ook snel weer afkoelen, waardoor wordt voorkomen dat je eten verbrand of te gaar wordt. Maar zelfs koperen pannen hebben een aantal minpunten. Zo reageert koper op ongeveer alles wat het aanraakt, waaronder zout. Hierdoor ontstaat een chemische reactie die ervoor kan zorgen dat je eten een metaalachtige smaak krijgt. Daarom worden de meeste koperen pannen bekleed met tin, zilver of roestvrij staal. Zo worden de pannen en je eten beschermt. Het grootste nadeel van koperen pannen is dat ze door warmte snel krom kunnen trekken. Zoals je eerder hebt kunt lezen zijn kromme pannen op een keramische of inductiekookplaat absoluut geen aanrader.

Titanium pannen

Titanium pannen zijn licht, sterk, niet-poreus, niet-reactief en hebben vaak een antibacteriële coating. Ze warmen snel en gelijkmatig op en houden deze warmte een lange tijd vast. Titanium pannen zijn krasvast en trekken niet snel krom. Daarnaast kun je de pannen ook in de oven gebruiken. En om het helemaal mooi te maken hebben ze van naturen een antiaanbaklaag. Aan al dit moois hangt wel een vrij hoog prijskaartje, maar titanium pannen zijn de investering zeker waard.

Pannen van roestvrijstaal

Roestvrijstalen pannen zijn een van de meest populaire keuzes voor gebruik op een keramische of inductiekookplaat. Dit komt omdat ze niet al te duur zijn, eenvoudig zijn schoon te houden en zeer lang mee gaan. Het enige nadeel van pannen van roestvrij staal is dat ze de warmte niet heel erg goed geleiden. Gelukkig hebben producenten van roestvrijstalen pannen een manier gevonden om dit probleem op te lossen. De kern van de pannen is veelal uitgevoerd in koper of aluminium. Door al het bovenstaande zijn roestvrijstalen pannen een echte aanrader voor gebruik op een keramische of inductiekookplaat. Vooral ook omdat ze een zeer gladde en vlakke onderkant hebben.

Pannen van koolstofstaal

Pannen van koolstofstaal zijn redelijk te vergelijken met gietijzeren pannen. Beide zijn goed in het vasthouden van warmte en beide zijn extreem duurzaam. Het verschil is echter dat koolstofstaal vaak veel dunner en lichter is. Ook hebben deze pannen een gladder oppervlak. De vlakke onderkant is uiteraard wat je voor je keramische of inductiekookplaat nodig hebt.

Materialen om te vermijden

Moderne keukens van homify Modern

De meeste kookplaten van keramiek of inductie zullen in de handleiding hebben staan dat je porselein, emaillen, glas, keramiek en aardewerk moet vermijden. Daar is zeker een goede reden voor. Hoewel porselein en emaillen pannen prima zijn om in te koken, ervan uitgaande dat ze een dikke, platte bodem hebben, kunnen ze ook problemen veroorzaken. Als je pannen van porselein of emaillen droog kookt, kunnen deze pannen namelijk gaan smelten. Uiteraard is dit funest voor je keramische of inductiekookplaat. Glas is niet aan te raden op welke kookplaat dan ook, omdat het een slechte warmtegeleider is. Daarnaast heeft glas ook vaak een ronde onderkant, waar je op je keramische of inductiekookplaat niet goed mee uit de voeten kunt. Ook steen is slecht in het geleiden van warmte en heeft een grove onderkant, waardoor je het risico loopt je kookplaat ermee te beschadigen.

Meer weten over de inrichting van keuken? Lees dan ook dit Ideabook eens!

Ken jij nog type pannen die we niet hebben genoemd? Laat het ons weten in de comments!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!