Upcycling: de nieuwste trends

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Oud wordt nieuw – dat is het motto van de zogenaamde 'upcycling' trend. Ongebruikte spullen worden gecombineerd met nieuwe producten, of simpelweg vernieuwd. Anders dan bij recyclen wordt de vorm van het materiaal niet veranderd. Deze variant van herbestemming is dan ook milieuvriendelijker en energiebesparend – en upcyclen kunnen wij ook zelf!

De mogelijkheden zijn eindeloos: oude meubels worden geschuurd en gelakt of spullen die normaliter weggegooid zouden worden krijgen een nieuw leven als iets compleet anders. Of het nu een eigen doe-het-zelf project is of van de hand van een designer of kunstenaar – ieder upcycling-product is uniek en draagt bij aan het beschermen van het milieu.

Oude meubels weer als nieuw?

  door Vintage Uniques

Meubelstukken die door upcycling vernieuwd worden hoeven er helemaal niet perse als nieuw uit te zien. Zoals dit voorbeeld laat zien: deze commode van massief hout ziet er na het upcyclingsproces meer beschadigd en verweerd uit dan ervoor. En daarmee is dit meubelstuk een absoluut trendstuk geworden in Shabby Chic-stijl.

De juiste kleuren kiezen

Als er werk gaat steken in het omvormen van een meubelstuk dan moet het er ook mooi uitzien natuurlijk. En dat is makkelijker dan het lijkt. Als het meubel intact en heel is kan simpelweg een nieuwe kleur lak al genoeg zijn om het meubel een stralend nieuw karakter mee te geven. Vrolijke en levendige kleuren zoals het paars in deze kast geven grootmoeders commode gelijk een heel ander uiterlijk.

Upcycling voor veelzijdige meubels

  door Vintage Uniques

Er zijn geen grenzen aan de creativiteit wat betreft upcycling. Dit meubel vooral biedt vele mogelijkheden voor stijlverandering, zelfs na het upcyclen. Of het nu persoonlijke foto's, tekeningen of klassieke motieven zijn – dit tafeltje kan het allemaal aan. Onder de glasplaat kunnen we naar believen de decoratie uitwisselen en zo deze tafel bijvoorbeeld aan iedere omgeving of seizoen aanpassen.

Repurposing

Deze stoel is niet alleen comfortabel, maar ook nog weerbestendig. Dit alles dankzij het materiaal. De bekleding van deze stoel is namelijk gemaakt van een gebruikt zeil. Zo vinden materialen van een afgedankte zeilboot een nieuwe 'purpose', of bestemming, als meubelstuk.

Wijnkisten in huis

Wijnkisten, fruitkisten en alle mogelijke andere kisten kunnen op hun zij, rug of buik een heel andere functie vervullen dan in eerste instantie voor ontworpen. Zeker houten kistjes zoals deze hebben met hun verweerde en gebruikte uiterlijk een esthetische flair dat uitstekend in onze interieurs past. Als kast, kruk, tafel of opbergkist kunnen deze kisten nog heel lang mee en voor een klein prijsje en misschien zelfs een likje verf in onze inrichting afmaken.

Porselein upcyclen

Past oma's servies eigenlijk niet meer bij jouw stijl? Of wil je eindelijk eens iets doen met die collectie niet meer bij elkaar passende kopjes? Met een simpele upcycling-truc kun je twee vliegen in een klap slaan en zowel opbergruimte vrijmaken als stijlvolle hanglampen en lampenkapjes maken. Met een beetje handigheid of hulp van die doe-het-zelvende oom of vriend kun je van oud servies unieke en persoonlijke lampen maken die ook nog eens super trendy zijn.

Doe-het-zelf

rustieke & brocante Gang, hal & trappenhuis door ekomia
ekomia

Kleiderstange Walden

ekomia

Net de tuin gesnoeid? Of met de kinderen naar het bos of het park geweest? Dan slingeren er waarschijnlijk takken rond en in huis die binnen de kortste keren bij het vuil terecht komen. Dit voorbeeld laat zien hoe makkelijk (en goedkoop!) het is om zelfs zulk natuurafval te upcyclen tot een mooi en functioneel product. Een tak, met een paar haken en een goed stuk touw aan het plafond bevestigd, ontpopt zich opeens als kapstok of kledingrek. Dit is misschien wel de meest milieubewuste vorm van upcycling!

Onze professionals laten met deze voorbeelden zien dat designer producten niet altijd kil, modern, duur en onvindbaar hoeven te zijn. Met deze originele upcycling ideeën kun je stijlvolle en eigentijdse meubels in huis halen of je meubels zelf een nieuw designerjasje geven. Laat je inspireren door deze producten en kijk ook eens naar deze eenvoudige doe-het-zelf accessoires of naar ideeën voor een brocante stijl, dat draait om upcyclen.

Welk van deze producten spreekt jou het meest aan? Deel het met ons, of laat een van jouw upcycling projecten hieronder zien!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!