Do's and don'ts: verschillende soorten vlekken op hout

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Do's and don'ts: verschillende soorten vlekken op hout

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
 Keuken door ZABOROWSKI ** Kreativer Innenausbau,
Loading admin actions …

Vlekken op hout zijn bijna niet te vermijden, zeker niet met kinderen en/of huisdieren. Ook in de keuken of hal is de kans op vlekken altijd redelijk groot. Vlekken op hout kunnen redelijk hardnekkig zijn. Dit is vooral te wijten aan het feit dat hout van nature een relatief zacht materiaal is dat vloeistoffen en vetten gemakkelijk op kan nemen. Er is gelukkig ook goed nieuws, veel vlekken kunnen gewoon behandeld worden en bijna helemaal verdwijnen. Dit geldt ook voor hardnekkige, diep ingetrokken vlekken. Verdwijnen zullen ze wellicht niet, maar je kunt ze in ieder geval deels uitbleken met behulp van verschillende middelen. 

In dit Ideabook hebben we de meest voorkomende vlekken en hun oplossingen voor je op een rij gezet. Je zult zien dat er gelukkig redelijk wat manieren zijn om ze te verwijderen. Wel willen we je nog meegeven om van tevoren goed te bepalen met wat voor vlek en soort houten ondergrond je te maken hebt. Ben je niet zeker van je zaak? Raadpleeg dan een expert en bespreek met hem of haar de mogelijkheden. Je wilt het hout bovendien niet meer beschadigen. 

Lees met ons mee! 

Vetvlekken

We beginnen dit Ideabook met één van de meest voorkomende vlekken: vetvlekken. Probeer de plek ten alle tijde zo snel mogelijk te behandelen, want hoe langer het vet de tijd heeft om in het hout te trekken, hoe lastiger ze te verwijderen zijn. Vetvlekken zijn meestal niet te verwijderen met een sopje van water en groene zeep, maar hoe dan wel? Lichte vettige aanslag op hout kan verwijderd worden met een zeep die gedrenkt is in een sterk verdund mengsel van water en azijn. Zelfs afwasmiddel kan soms helpen! 

Heb je te maken met diepere vetvlekken? Probeer het oppervlak dan eens te behandelen met spiritus. Heb jij nog meer tips voor het verwijderen van vetvlekken? 

Alchohol vlekken

 Keuken door homify,

Alcohol geeft nare vlekken op hout, maar gelukkig zijn ze redelijk gemakkelijk te verwijderen met lauwwarm water. Dep en wrijf op de alcoholvlek en laat het goed drogen. Heb je te maken met gelakt hout? Dan kun je dit later, indien nodig, insproeien met vlekkenspray die speciaal voor deze vlekken verkrijgbaar is. 

Werkt dit niet? Dan zijn er hoogstwaarschijnlijk meer ingrijpende maatregelen nodig. Maak bijvoorbeeld gebruik van vloeibare bleek of onverdunde chloor. Dit is trouwens geschikt om bijna alle vlekken uit hout te halen. Breng het niet alleen op de plek van de vlek aan maar op het hele oppervlak, anders krijg je namelijk plaatselijke verkleuringen. Laat het ongeveer twintig minuten intrekken en neem het daarna af met een oplossing van half azijn en half water. Is de vlek na vier uur nog steeds te zien? Herhaal de behandeling dan. Mocht het nodig zijn om je meubelstuk opnieuw te schuren, lakken of verven? Wacht hier dan minstens 24 uur mee. 

Kaarsvet

Kaarsen en hout zijn echte sfeermakers in je interieur, maar helaas zorgt kaarsvet op hout voor nare vlekken. Er zijn redelijk wat manieren om ze te verwijderen. Zo zou je kunnen kiezen om kaarsvet te verwijderen met wasbenzine of terpentine, maar zorg er wel voor dat je uit de buurt van vuur blijft! Hoe je te werk gaat? Breng een kleine hoeveelheid terpentine of wasbenzine aan op een stuk keukenrol, veeg vervolgens in cirkels over het kaarsvet. Wanneer de vlek verdwenen is, is het verstandig om de plek nog even te behandelen met een schone doek met water. 

Een andere manier is het kaarsvet laten smelten met een föhn. Let wel op: dit is niet geschikt voor alle soorten hout, sommige houtsoorten zijn niet goed bestemd tegen hitte. Gebruik je föhn om het kaarsvet te laten smelten en dep het vervolgens op met een doek. Nogmaals, wees voorzichtig met bovenstaande methodes. Zorg dat je van tevoren zeker weet dat het desbetreffende oppervlak bestand is tegen hitte en/of sterke producten. 

Watervlekken

 Woonkamer door homify,

Watervlekken op hout kunnen op verschillende manieren ontstaan. Heb je de vloer of het meubelstuk net in de olie gezet? Dan kan het betekenen dat de olie nog niet uitgehard is. Water kan in dit geval zorgen voor witachtige vlekken op de olielaag. Je kunt de vlek even opnieuw behandelen met olie, hem goed uitpoetsen en als het goed is is de plek hierna verdwenen. Ook wanneer het oppervlak ietwat verwaarloosd is kunnen er watervlekken ontstaan. Hier kan het oppervlak namelijk te weinig olie hebben waardoor hij niet wordt beschermd. Oppervlakkig watervlekken kun je gemakkelijk verwijderen door het hout opnieuw in de olie te zetten. Diep ingetrokken vlekken kun je eerst behandelen met ontweringswater. Heb je niet te maken met geolied hout? Er wordt ook wel eens gezegd dat een strijkijzer kan helpen. Leg een theedoek op het oppervlak en strijk hier op een lauwe stand voorzichtig overheen. 

Fan van hout in je interieur? Bekijk dan ook nog even dit Ideabook dat we een tijdje geleden publiceerden. We hebben de mooiste voorbeelden van interieurs met hout in combinatie met lichte kleuren uitgezocht. Neem zeker een kijkje! 

Gekleurde vlekken

Verbouwing en restyling van een woning:  Eetkamer door Interieur Design by Nicole & Fleur,
Interieur Design by Nicole & Fleur

Verbouwing en restyling van een woning

Interieur Design by Nicole & Fleur

Gekleurde vlekken kunnen door veel verschillende oorzaken ontstaan. Heb je te maken met zwarte vlekken van schoenzolen? Verwijder deze dan met behulp van een vlakgom. Gum voorzichtig over de plek en veeg of zuig de rolletjes rubber en gum op. Is de olie of de laat op het hout licht beschadigd tijdens dit proces? Dan raden we je aan om het oppervlak plaatselijk bij te werken met onderhoudsolie. Vlekken van viltstiften? Deze verwijder je op zowel behandeld als onbehandeld hout met een sopje van groene zeep en water. 

Voor donkere vlekken van koffie of wijn zou je gebruik kunnen maken van vloerenzeep voor hout, die vaak wordt geleverd bij de aanschaf van een vloer. 

Meer do's & don'ts

I and Y residency:  Keuken door Diego Alonso designs,
Diego Alonso designs

I and Y residency

Diego Alonso designs

Uiteindelijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Maak een vlek daarom altijd zo snel mogelijk schoon, dan is de kans op een blijvende of diep ingetrokken vlek minimaal. Onderhoud houten oppervlakken regelmatig met speciale vloerzeep (vloeren), onderhoudsolie of een kleurverfrisser. Goed onderhouden hout is namelijk beter beschermd tegen vlekken. 

Met deze laatste tips zijn we alweer aan het einde van dit Ideabook gekomen. Wil je even verder kijken naar stijlvolle keukens? Bekijk dan ook nog deze voorbeelden. Je kunt gebruik maken van het filter wanneer je op zoek bent naar foto's binnen een specifieke stijl. Op deze manier kom je namelijk het snelst uit bij foto's die goed aansluiten bij je persoonlijke smaak. Veel kijkplezier! 

Heb jij nog goede tips voor het schoonmaken van vlekken op hout? Deel ze in de comments! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten,

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!