Problemen met je deur? Die los je natuurlijk gewoon zelf op!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Problemen met je deur? Die los je natuurlijk gewoon zelf op!

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
 Slaapkamer door cs
Loading admin actions …

Piepende deuren, klemmende deuren, deuren die los hangen of scheef geplaatst zijn. We komen van alles tegen in onze huizen. Problemen met je deur kunnen erg vervelend zijn, maar daarentegen zijn ze vaak ook redelijk gemakkelijk te verhelpen. En ja, dit kun je prima zelf doen. Hoe je dit dan aanpakt? Dat leggen we kort uit in dit Ideabook. 

We hebben in dit artikel een aantal veelvoorkomende klachten en problemen voor je op een rij gezet. Bij sommige klachten en situaties is er vrij weinig aan te doen, maar kijk eerst eens wat er wel mogelijk is. Het is namelijk van belang om in te grijpen om verdere beschadigingen aan de deur, de deurpost of de vloer te voorkomen. 

Kijk en lees met ons mee! 

Een te los ingezette deur

We beginnen dit Ideabook met het volgende probleem: een deur die niet goed sluit omdat hij te los is ingezet. Teveel ruimte rondom de deur kan er voor zorgen dat hij niet goed (af)sluit waardoor het bovendien kan gaan tochten. Over het algemeen hangt dit nauw samen met de betreffende deurpost en de strakheid van de ingestelde scharnieren. Het goed sluitend maken van deuren waarbij je te maken hebt met teveel ruimte is vaak onbegonnen werk. 

Het is mogelijk, maar kost redelijk veel tijd en moeite. Begin bij het nagaan van de kozijnen, deze mogen niet rot of scheef zijn. Ze moeten bovendien goed in de muur zitten, enigszins haaks zijn en loodrecht zijn. Misschien is het zelfs mogelijk om de kozijnen compleet te vervangen. De scharnieren en het slot zijn ook elementen die hier aan bij kunnen dragen. Tenslotte kijk je naar de boven- en onderkant. Aanpassingen aan de deur zijn mogelijk, maar je zou ook kunnen kiezen voor het plaatsen van een hogere drempel, wanneer je niet teveel aan de deur wilt zitten. 

Meer voorbeelden van verschillende soorten stalen deuren vind je trouwens in dit Ideabook. Neem zeker even een kijkje! 

Kleine aanpassingen zoals de deurklink

 Ramen & deuren door Boscolo
Boscolo

Upper Park, Loughton

Boscolo

Problemen hoeven niet groot te zijn en dat is misschien maar goed ook. Dat betekent helaas niet dat ze dan minder irritant zijn. Denk aan piepende scharnieren, een lelijke brievenbussleuf, losse deurklinken die er zo nu en dan uitvallen of een slot dat niet goed meewerkt. 

Gelukkig kunnen bovengenoemde probleempjes snel worden opgelost, je dient er alleen even wat tijd en aandacht aan te besteden. Het investeren in een nieuwe deurkruk of brievenbus kan er ook voor zorgen dat je deur in een handomdraai een verfrissende uitstraling krijgt. Wil je meer inspiratie opdoen? Scroll dan ook nog even langs deze foto's. Om snel en gemakkelijk uit te komen bij voorbeelden die goed aansluiten bij je persoonlijke smaak kun je gebruik maken van het filter. 

Een klemmende deur

Een klemmende deur is een veel voorkomende en vervelende klacht, maar eenvoudig te herstellen en te verhelpen. Over het algemeen klemmen deuren van hout sneller dan elk ander materiaal. Dit komt doordat hout vocht op neemt waardoor het hout kan uitzetten, wat resulteert in een klemmende deur die moeilijker open en dicht gaat. Begin bij het nagaan van de scharnieren, zitten deze goed vast? Ook kijk je naar het slot, soms is het namelijk al te verhelpen door het slot iets dieper in de deur te plaatsen. 

Is dit in orde? Dan ligt het misschien aan de breedte of de hoogte van de desbetreffende deur. Een klein beetje hout wegschaven of schrapen kan al wonderen doen. Het is niet eens nodig om de deur eruit te halen. Werk de deur daarna netjes af met beits of verf zodat het geheel er weer mooi en strak uit ziet. 

Een scheef ingezette deur

Elke deur kan na verloop van tijd scheef gaan hangen, maar het komt ook wel eens voor dat ze scheef ingezet worden. Wat je hier aan kunt doen? Vaak is het probleem makkelijk op te lossen door de scharnieren goed in te stellen. Kijk eerst of ze nog goed vast zitten. Wellicht hebben ze een verstelfunctie, gebruik deze dan om de scheve deur weer recht te laten hangen. 

Vind je het toch lastig om dit zelf te doen, of blijkt het niet aan de scharnieren te liggen? Dan zou je natuurlijk ook altijd nog de hulp van een professional in kunnen schakelen. Mocht je nou twijfelen aan je eigen capaciteiten wat betreft klussen, dan ben je op deze manier bijna altijd verzekerd van een mooi eindresultaat. Je vindt ze heel gemakkelijk, gewoon hier bij homify. 

Een krakende deur

 Slaapkamer door cs
cs

Espacios

cs
cs
cs

Een piepende of krakende deur, we hebben er allemaal wel eens last van. Vooral wanneer je s'ochtends of s'nachts extra stil moet zijn lijkt het wel of ze juist meer lawaai maken, frustrerend! Gelukkig is dit probleem redelijk makkelijk op te lossen en het is helemaal niet zo moeilijk. 

Het is eerst belangrijk om te achterhalen waar het gepiep of gekraak vandaan komt. Is dit het bovenste of het onderste gedeelte van de deur? Maak de scharnieren schoon met een sopje en bespuit ze daarna met een siliconenspray of giet er een beetje olie in. Maak hierbij liever geen gebruik van plantaardige olie want deze kan na verloop van tijd oxideren. Beweeg de deur open en dicht zodat de olie zich goed kan verspreiden. Is het probleem nog steeds niet opgelost? Haal dan de pinnen van de scharnieren eruit en buig ze, indien nodig, recht en schuur ze met schuurwol. Helpt dit ook niet? Dan zou je er desnoods voor kunnen kiezen om de boel helemaal te vervangen. 

Een slepende deur

Grote glazen taatsdeur op maat :  Glazen deuren door Anyway Doors
Anyway Doors

Grote glazen taatsdeur op maat

Anyway Doors

Een slepende deur hangt nauw samen met het issue van een klemmende deur. Het verschil bij dit probleem is dat het vaak te maken heeft met de onderkant van de deur. Kijk ook hier eerst weer of het niet aan stand van de scharnieren ligt, dit geldt voor deuren van elk materiaal. We zien het vooral terugkomen bij buitendeuren van hout. Wanneer het buiten vochtig is zetten deze deuren uit waardoor ze gaan slepen. Je zou ervoor kunnen kiezen om ze goed in de lak te zetten om dit zoveel mogelijk te voorkomen. 

Met dit laatste probleem zijn we alweer aan het einde van dit informatieve Ideabook gekomen. We hopen dan ook dat we je een beetje op weg hebben kunnen helpen bij het verhelpen van eventuele problemen met deuren in je woning. 

Hoe los jij problemen met je deur op? Deel je tips in de comments!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!