Een serre aan huis bouwen. Waar moet je op letten?

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
Orangery with Bi-fold Doors, Vale Garden Houses Vale Garden Houses Klassieke serres
Loading admin actions …

Een serre is een geweldige aanvulling op je huis. Je kan de extra ruimte gebruiken om te werken, gebruiken als kas voor je planten of als plek om te loungen. In een serre ervaar je het gevoel van buiten en het comfort van binnen. Je trekt als het ware je huis de tuin in. En bijkomend voordeel. Een serre ziet er aan de buitenkant ook nog eens mooi uit.

Een serre kan op veel verschillende manieren gerealiseerd worden. In dit Ideabook vertellen we wat de mogelijkheden zijn en waar je op moet letten als je een serre gaat kopen of laat bouwen. 

Bouwplannen

Of je nu zelf een serre gaat bouwen of het project uitbesteed aan een bouwbedrijf. Het is handig om vooraf te bedenken wat er allemaal komt kijken bij het bouwen van een dergelijk object. Aan welke regels moet een serre bijvoorbeeld voldoen? Heb je een vergunning nodig voor de uitbouw in de gemeente waar je woont? Aan welke eisen moet de fundering van de serre voldoen? Je kunt maar beter goed voorbereid zijn om straks niet voor onwelkome verassingen komen te staan. Oriënteer je dus goed en vraag advies aan een professional.

Materiaal

Serres zijn er in verschillende vormen, maten en materialen. Welk materiaal je kiest hangt af van de hoeveelheid ruimte die je hebt en de plaats waar je de serre voor wilt gaan gebruiken. De meeste serres leunen tegen de gevel van het huis aan en hebben een eenvoudige en rechte vorm. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een serre met een klassieke stijl. Misschien stuit je na een zoektocht op internet op een mooi tweede hands exemplaar en kun je de serre een nieuw leven inblazen. Op de foto zie je een mooie klassieke serre die ons doet doet denken aan tijden van weleer ergens in de heuvels van Engeland.

Bescherming tegen de zon

Gebruik je de serre als extra ruimte in je huis dan is het verstandig om zonwerend glas te nemen. Dit glas houdt de zonnewarmte buiten, maar laat wel voldoende licht binnen. Ideaal als je serre op het zuiden gericht is en de zon de hele dag naar binnen schijnt. Zonwerend glas is te koop in getint glas en neutraal glas. In de serrebouw wordt zonwering in neutrale uitvoering het meest toegepast.

De stralen van de zon kun je natuurlijk ook tegenhouden met zonwering als rolluiken, rolgordijnen, vouwgordijnen, shutters en paneeldeuren. Het is maar net wat je mooi vindt en welk materiaal bij de vorm en uitstraling van je serre past.

Isolatie

In de winter als het koud is, is het belangrijk dat de warmte niet via je serre zo naar buiten verdwijnt. Het handigste is om een driedubbele ruiten te nemen. Drievoudig glas bestaat uit 3 glasbladen en twee spouwen. Hiermee blijft de binnenruimte warm en bespaar je aanzienlijk op je stookkosten. 

Kijk ook eens in dit Ideabook voor meer tips om op een slimme en makkelijke manier te besparen op je verwarmingskosten in de andere ruimte in je huis!

Planten

Een serre is bij uitstek een geschikte plek om een groene oase te creëren. Warmte, licht en zon. Veel kamerplanten komen oorspronkelijk uit de tropen en houden van deze omstandigheden. Gebruik planten met verschillende tinten groen, rood, geel en oranje voor een kleurrijk effect en varieer in bladstructuur. Houd bij het kiezen van de planten ook rekening met de ruimte die hebt. Is deze niet al te groot, kies dan voor een grote plant in plaats van een aantal kleine potten met planten. Dit geeft een veel ruimtelijker effect. Is je serre groot? Dan staat niets je in de weg om een mooie jungle te creëren.

Ventilatie

Het is belangrijk om regelmatig goed te ventileren in je serre. Zo houd je de lucht gezond, de condensatie minimaal en zorg je voor een aangenaam binnenklimaat. Ga je een serre kopen let er dan op dat op de ruimte voldoende geventileerd kan worden met ventilatieroosters, ramen in de nok en deuren. Je kunt dit ook automatisch regelen via allerlei handige apps. Bereikt de luchtvochtigheid in je serre een bepaalde hoogte of is de temperatuur te wam dan openen de ramen en roosters automatisch. Wordt het kouder dan gaan de ramen weer automatisch dicht. 

Tot zover dit Ideabook over serres. Nog even en je kunt vanuit je comfortabele stoel genieten van de extra ruimte die je hebt gecreëerd. Bekijk de vogels. Bewonder de bloeiende tuin, en droom heerlijk weg!

Welke serre spreekt jou het meeste aan? Laat het ons hieronder weten!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!