Like a novel: een inrichting in de stijl van je favoriete boek!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Like a novel: een inrichting in de stijl van je favoriete boek!

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
Woonboerderij:  Mediakamer door Piet-Jan van den Kommer,
Loading admin actions …

Je kent het vast wel, beginnen aan een nieuw boek om vervolgens helemaal weg te dwalen naar een andere wereld, heerlijk! Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat het lezen van een boek, zonder je te laten afleiden, erg veel voordelen heeft. Je concentratievermogen verbetert, je geheugen werkt beter, je empathisch vermogen groeit en je vermogen om diep na te denken neemt toe. Je kunt je vast en zeker voorstellen dat het lezen van een goed boek je dan ook op verschillende vlakken kan inspireren. Wie weet voel je je geïnspireerd om je interieur eens lekker om te gooien, in de stijl van het boek welteverstaan. 

Wat je favoriete boek ook is, de kans is groot dat je je precies weet voor te stellen hoe de personages zullen wonen. Denk er eens over na om deze stijl door te voeren in je eigen huis. Je kunt je altijd door de verhalen laten inspireren. In dit Ideabook hebben we enkele voorbeelden voor je op een rij gezet, simpelweg om een impressie te geven van hoe je dit aan kunt pakken. 

Kijk mee en laat je vooral inspireren door onderstaande tips, ideeën en voorbeelden! 

The Great Gatsby – F. Scott Fitzgerald

 Woonkamer door Luke Cartledge Photography,
Luke Cartledge Photography

Living Room with Fireplace

Luke Cartledge Photography

F. Scott Fitzgerald's The Great Gatsby speelt zich af in de zogenoemde roaring twenties. Waar je hierbij aan kunt denken? Art Deco met een vleugje ouderwets Hollywood, voeg daar veel drama en contrast aan toe en je bent al een heel eind. 

De verhaallijn en stijl van dit boek en de omschreven periode kunnen gemakkelijk vertaald worden naar een opvallende interieurstijl. Er zijn twee manieren om binnen dit thema aan de slag te gaan. Zo zou je kunnen kiezen om als invalshoek het metallic kleurenthema aan te houden. Houd hierbij vooral in je achterhoofd dat geld en rijkdom centraal stonden. Kies voor kleuren als zilver, lavendel en wit. Een metallic finish doet het binnen deze stijl altijd goed en zorg daarnaast ook voor genoeg contrast door gebruik te maken van glanzende texturen. Denk aan zijde, fluweel en veel glanzende spiegels. 

Je kunt je ook juist richten op de verlichting. Wanneer je de film hebt gezien zul je je vast herinneren dat er veel dramatische verlichting is toegepast. Hierdoor ontstond een groot contrast tussen licht en donker. Kies bijvoorbeeld voor een opvallende lamp in de vorm van een klassieke kroonluchter of ga voor sfeerverlichting in de vorm van staande kaarsenhouders. 

My name is Red – Orhan Pamuk

Orhan Pamuk noemt deze novel één van de kleurrijkste en meest optimistische boek dat hij ooit heeft geschreven. Het verhaal speelt zich af in 1591, tijdens een aantal winterse dagen in Istanbul. Het redelijke koninklijke verhaal gaat over het leven, maar ook de dood. Daarnaast staan liefde, trouwen, kunst en happiness in deze novel centraal. 

Waar kun je zoal aan denken wanneer je dit verhaal wilt vertalen naar een concrete inrichting? Denk bijvoorbeeld aan een koloniaal, ietwat klassiek, interieur waarbij neutrale kleuren zich afwisselen met opvallende warme tinten. Kies bijvoorbeeld voor donkere houten, massieve meubels in combinatie met neutrale wanden en warme rode accenten. Deze accenten kun je terug laten komen in het textiel, de decoratie of andere sfeervolle accessoires.  

Kafka on the shore – Murakami

Verrassende uitbouw achter traditionele gevel:  Woonkamer door ENZO architectuur & interieur,
ENZO architectuur & interieur

Verrassende uitbouw achter traditionele gevel

ENZO architectuur & interieur

'Kafka on the shore' gaat over vijftienjarige Kafka die op zijn verjaardag van huis wegloopt. Hij wil op deze manier ontsnappen aan de sombere voorspellingen van zijn onmogelijke vader. Hij reist vrij en deze tocht brengt hem naar een vreemde stad vol ongelooflijke gebeurtenissen. Vrijheid, natuur en avontuur zijn vrij makkelijk te vertalen naar een interieurstijl. Werk veel met natuurlijke materialen en bijzondere elementen. Zo kun je denken aan bijzondere souvenirs uit verre landen. 

Meer van deze stijlvolle woonkamers bekijken? Scroll dan zeker ook nog even langs deze foto's! Veel kijkplezier! 

The shadow of the wind – Carlos Ruiz Zafón

Bibliotheek Woonboerderij:  Mediakamer door Piet-Jan van den Kommer,
Piet-Jan van den Kommer

Bibliotheek Woonboerderij

Piet-Jan van den Kommer

Wanneer je bekend bent met de novel 'The shadow of the wind' van Carlos Ruiz Zafón, dan weet je dat boeken in dit verhaal centraal staan. Het verhaal speelt zich af in Barcelona, waar een ietwat geheime bibliotheek de rode lijn van de novel is. Mocht jij nou een echte boekenworm zijn? Dan is een inrichting waarbij boeken mooi tentoongesteld worden vast en zeker iets voor jou! 

Fan van lezen, maar nog geen manier gevonden om je boeken bij elkaar tentoon te stellen? Denk dan eens aan het werken met enorme boekenkasten. Lijkt het jou wel wat, zo'n enorme thuisbibliotheek? Bekijk dan ook eens dit Ideabook dat we onlangs publiceerden. Je vindt er een aantal bruikbare tips en mooie voorbeelden voor het creëren van een leeshoek of bibliotheek aan huis. Zelfs wanneer je geen grote collectie boeken bezit is het nog mogelijk om thuis aan de slag te gaan. Neem zeker even een kijkje! 

Snow – Maxence Fermine

De internationale bestseller 'Snow' is een novel dat wegleest als een lang gedicht: het is helder, delicaat en puur. Het verhaal speelt zich af in Japan, in de negentiende eeuw. De jonge poëet Yuko reist door de met sneeuw bedekte bergen op zoek naar art, maar vindt er liefde. Dit staat dan ook centraal in dit boek. Waar je qua inrichting dan aan zou kunnen denken? 

Maak gebruik van lichte, natuurlijke kleuren. Ga bijvoorbeeld voor kleuren als wit, crème, zand en beige. Deze tinten zijn bovendien ook goed te combineren met elke andere accentkleur. Maak daarnaast gebruik van natuurlijke, lichte materialen zoals onbewerkt hout, katoen en linnen. Hiermee creeer je een lichtgewicht, dromerig interieur waar rust en comfort centraal staat! Wij zijn fan, hoe zit dat bij jou?

The unbearable lightness of being – Milan Kundera

Apartment  in Amsterdam:  Eetkamer door CVA Design,
CVA Design

Apartment in Amsterdam

CVA Design

Deze novel speelt zich af eind jaren zestig, begin jaren zeventig. Het verhaal richt zich op het artistieke en intellectuele leven van de Tsjechische samenleving. De personages bestaan uit een fotograaf, een kunstenaar en hun liefdespartners. Een creatieve, artistieke inrichting is op vele manieren mogelijk en de uiteindelijke keuze is dan ook aan jou. Zou zou je kunnen kiezen voor muurbedekking met een opvallend patroon, bijzonder lampen en/of accessoires en karakteristieke kunstwerken. Het leuke aan deze stijl is dat je je eigen smaak geheel de vrije loop kunt laten. Alles mag en niets moet! 

Met dit laatste voorbeeld zijn we inmiddels alweer aan het einde van dit inspirerende Ideabook gekomen. Wellicht komen bovenstaande boeken je niet zo bekend voor, maar je kunt er natuurlijk ook altijd voor kiezen om één van je eigen favoriete novels als inspiratiebron te gebruiken. Vind je het lastig om deze vertaalslag te maken? Waarom kies je er dan niet voor om de hulp van een expert in te schakelen? Niet alleen kunnen ze je helpen met het in kaart brengen van je wensen en behoeften, je zou ook de uitvoering aan hen over kunnen laten. 

Welk boek zou jij graag willen vertalen naar je interieur? 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten,

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!