Je badkamer waterproof maken. Zo doe je het! | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Je badkamer waterproof maken. Zo doe je het!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Rustieke badkamers van Egue y Seta Rustiek & Brocante
Loading admin actions …

Lekkage is de schrik van elke huisbezitter. Vocht dat door kieren heen sijpelt van je badkamer kan aanmerkelijke schade veroorzaken aan de structuur van je huis met alle nadelige gevolgen voor de waarde. Van alle ruimtes in huis is de badkamer de belangrijkste ruimte om waterproof te maken. Bij de bouw van een nieuwe badkamer is het waterproof maken dus het allereerste waar je mee begint. Het betekent onder andere het aanbrengen van een waterproof laag op de muren van de badkamer om de structuur van het huis tegen vocht te beschermen. Waterproofing is vrij rechtlijnig. Je badkamer is of wel waterproof of niet. De waterproof laag wordt aangebracht voordat de vloer en muren worden afgewerkt en deels wordt dit aangebracht nadat tegels en stucwerk zijn aangebracht. Lees mee hoe je de badkamer in een paar handige stappen waterproof maakt en wat de voordelen ervan zijn. 

Waar begin je met waterproof maken

Artificial Green Wall in bathroom van Evergreen Trees & Shrubs Rustiek & Brocante
Evergreen Trees & Shrubs

Artificial Green Wall in bathroom

Evergreen Trees & Shrubs

Het waterproof maken van de badkamer kun je het beste in fases doen. Een deel ervan doe je voordat je de vloeren en muren betegelt of afwerkt en een deel doe je wanneer de hele badkamer gereed is inclusief de verf, tegels en stuc. De belangrijkste delen om volledig waterproof te maken zijn die plekken waar de muur en vloer aan elkaar grenzen. Door elk klein kiertje kan water sijpelen. Dit kan flinke structurele schade opleveren. Een reparatie daarvan brengt flinke kosten met zich mee.

Stappenplan

Vloeibare coatings om de ruimte waterproof te maken worden op een vergelijkbare manier aangebracht als verf. Eerst wordt een primer aangebracht en daarna een eerste laag van de coating: van links naar rechts in de breedte. De volgende laag wordt van onder naar boven aangebracht dus in verticale banen zodat eventuele kleine openingen in de eerste laag worden afgedekt. Deze beschermende coating breng je aan op plekken waar de badkamer onderdelen zoals het bad of de wastafel tegen de muur aan grenzen om ervoor te zorgen dat er geen water achter doorlekt. Waterproof coating moeten meestal een dag drogen om ervoor te zorgen dat ze een volledig afsluitend zijn. Laat de laag coating tijdens het drogen met rust zodat er geen gaten in ontstaan.

Waar moet je rekening mee houden bij het waterproof maken van de muren?

Voor elke ruimte, binnens- en buitenshuis en type van waterproof maken zijn er verschillend types coatings te koop. Koop dus niet zomaar een coating maar verdiep je of laat je adviseren welke soort je nodig hebt. Verwijder al het losse materiaal van muur met een borstel en natte spons en breng dan een primer aan. Daarna breng je de eerste laag van de speciale waterproof coating aan met een dikte van 1 mm. Je kunt eventueel glasvezel tape aanbrengen in de hoeken en breng ook daar een laag coating over aan. Ten slotte breng je over de volledige oppervlakte een tweede laag coating aan.

De meest gemaakte fouten

Vaak worden er bij het waterproof maken fouten gemaakt. In dit geval leidt dit dan direct tot mislukken van het hele project. Sla je een stap over dan is de badkamer namelijk niet waterproof. Vaak wordt vergeten om de eerste hechtende laag primer aan te brengen. Dan hecht de coating niet en is alles voor niks. Ook pijpen, buizen en gaten in de muur worden vaak op inadequate manier waterproof gemaakt waardoor er water gaat lekken in de muur. Zelfs de loodgieter beschikt niet altijd over de kennis om dit op de juiste wijze te doen. Ten slotte wordt ook vaak de tijd niet aangehouden die de coating nodig heeft om te drogen.  

Een expert raadplegen

Het waterproof maken luister dus heel nauw en is ook niet altijd een simpel klusje. Je dient je van te voren goed te verdiepen in de technieken en procedures. In veel gevallen is het daarom handiger om advies in te winnen bij een expert, dus iemand die hier ervaring in heeft. Soms ben je ook pas voor waterschade verzekerd wanneer je het door een gecertificeerde expert laat uitvoeren. Check dit dus bij je verzekering. Lees ook dit artikel met hoe je een kleine badkamer het meest optimaal inricht.

De voordelen van een waterproof badkamer

Beton Ciré Badkamer Landelijke badkamers van Beton Ciré Unique Landelijk
Beton Ciré Unique

Beton Ciré Badkamer

Beton Ciré Unique

Het waterproof maken van de badkamer verhoogd de waarde van je huis. Dat is het belangrijkste voordeel. Dit systeem beschermt je huis tegen vochtschade in de structuur van je huis. Vocht dat door muren heen sijpelt zorgt voor schimmel, wat een zeer negatieve invloed op het leefklimaat en de gezondheid van de bewoners heeft. Vocht kan bovendien ook schade aanbrengen aan de hout- en ijzerstructuren in de woning. Het is duidelijk dat een zwakke fundering of draagstructuur in de woning de waarde op negatieve wijze beïnvloed. Je kunt ook de kelder waterproof maken en deze bij de woning betrekken. Dat zorgt voor meer vierkante meters woonoppervlak en dus een waardevermeerdering van je huis.

Heb jij jouw badkamer al waterproof gemaakt?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!