6 kamerplaten die zonder zonlicht kunnen overleven | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

6 kamerplaten die zonder zonlicht kunnen overleven

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Offices in The Netherlands van Boom in Huis / Baum im Haus / Trees in the Home
Loading admin actions …

Kamerplanten geven sfeer, kleur en warmte aan je huis, maar niet iedere plant kan in jouw huis overleven. De ene kamerplant overleeft goed op een plek waar veel zonlicht schijnt, terwijl de ander juist beter gedijt in de schaduw. Bij het aanschaffen van kamerplanten zijn dit belangrijke dingen om rekening mee te houden. Als je dit niet doet, is je kamerplant binnen mum van tijd alweer dood. Dit is niet alleen zonde van je geld, maar ook zonde van de plant.

In dit Ideabook vertellen we je meer over een aantal kamerplanten die prima in een donkere ruimte kunnen overleven. Meestal is het probleem juist een teveel aan zonlicht, maar zeker in appartementen wil het nog al eens voorkomen dat een ruimte juist erg donker is. Daarnaast kan het zo zijn dat je een wat grotere plant graag midden in je woonkamer zet, waar de zon niet bij kan komen. Om te weten welke planten je het beste in huis kunt komen, hoef je alleen nog maar even verder te lezen. Doe dat snel en geniet binnenkort van je splinternieuwe kamerplanten.

De klimop

De klimop komen we vooral buiten tegen, maar kan ook prima binnen zonder al te veel zonlicht overleven. De plant is in wezen een groeiende liaan en kan meer dan 10 meter hoog worden. De klimop verspreidt een aangename, wat harsachtige geur en heeft bladeren en vruchten die giftig kunnen zijn. Hier moet je dus wel een beetje mee oppassen. De plant bloeit vooral in de nazomer en in de herfstmaanden, van september tot en met december. Als de plant voldoende zonlicht krijgt, dan kunnen er bloeiende zijtakken worden gevormd. Als de plek op een donkere plek in huis staat, is de kans dat dit gebeurt uiteraard niet zo heel erg groot.

De Waringin

woonkamer vrijstaand landhuis van Aangenaam Interieuradvies Aziatisch
Aangenaam Interieuradvies

woonkamer vrijstaand landhuis

Aangenaam Interieuradvies

De Waringin, Ficus Benjamina of treurvijg is een plant uit de moerbeifamilie, die van naturen in het zuiden en zuidoosten van Azië en Australië voorkomt. De Waringin is de officiële plant van Thaise hoofdstad Bangkok. In het wild kan de plant meer dan 30 meter hoog worden, maar thuis bij gebruik als kamerplant hoef je daar niet bang voor te zijn. De plant heeft overhangende twijgen en glanzende, ovale bladeren met een toegespitste punt, die 6 tot 13 centimeter lang zijn. De kamerplant is zeer populair in gematigde klimaten, omdat het erg goed gedijt in moeilijke groeiomstandigheden. Ondanks dat zonnige omstandigheden de voorkeur hebben, overleeft de Waringin ook prima in de schaduw. In de zomer moet je de plant iets meer water geven dan in de winter, om uitdroging te voorkomen.

De Chamardorea

De Chamadorea is een palm uit Mexico, die niet heel erg groot wordt. Daarom wordt de kamerplant ook wel de Mexicaanse dwergpalm genoemd. Zowel de Chamaedorea Elegans als de Chamaedorea Metallica zijn soorten die je met regelmaat bij tuincentra kunt aantreffen. De kamerplant is een liefhebber van een grote hoeveelheid licht, maar kan dan weer niet tegen direct zonlicht. Daarom kun je plant eigenlijk alleen maar voor een raam op het noorden neerzetten. Als de bladeren van de palm lichter of geel worden, dan krijgt de Chamadorea te veel zonlicht. Het is in dat geval aan te raden om de palm een meter van het raam af te plaatsen. In een donkere ruimte is de palm wat dat betreft dus prima op zijn plek. 

De Sanseveria

Begeleiden verbouwing,  interieur-voorstel en levering van de meubels: modern  door Mood Interieur, Modern
Mood Interieur

Begeleiden verbouwing, interieur-voorstel en levering van de meubels

Mood Interieur

De Sanseveria is volgens velen één van de gemakkelijkste kamerplanten om te verzorgen. De kamerplant heeft zijn oorsprong in Afrika en in Nederland worden deze planten ook wel Vrouwentongen genoemd. De Sansevieria stelt geen hoge eisen aan de intensiteit van het licht. Als de kamerplant voor een raam met veel zonlicht staat, worden de bladeren wel lichter van kleur. De plant blijft daarom het mooist als deze op een donkere plek in huis staat. Hoe donkerder de plek, hoe minder water de plant nodig heeft en hoe langzamer de Sanseveria groeit. Dat is wel iets om vooraf rekening mee te houden.

De Aspidistra

woonkamer in warme tinten Moderne woonkamers van choc studio interieur Modern
choc studio interieur

woonkamer in warme tinten

choc studio interieur

De kamerplant Aspidistra dankt zijn naar aan het Griekse woord voor schild en ster, respectievelijk aspis en astron. Toch komt de kamerplant zelf uit Azië, het Oostelijk deel van de Himalaja, China, Japan en Taiwan. De Aspedistra is een kruidachtige kamerplant die zijn mooie groene kleur goed weet te behouden. In het Nederlands kennen we de plant ook wel onder de naam Kwartjesplant. De bladeren zijn donkergroen en worden maximaal 70 centimeter lang en 10 centimeter breed. je kunt de Aspedistra het beste volledig in de schaduw zetten, waardoor het de perfecte plant is voor een donkere ruimte zonder zonlicht. Geef de plant niet teveel water, want daar kan deze niet goed tegen.

De Zamiaculcas

Familiehuis, Amsterdam Zuid van Binnenvorm Tropisch
Binnenvorm

Familiehuis, Amsterdam Zuid

Binnenvorm

De Zamiaculcas heeft relatief weinig onderhoud nodig en is daarom zeer populair. De Zamiaculcas heeft zijn oorsprong in Zanzibar, Kenia en Madagaskar. Je kunt de kamerplant voor het raam vol in de zon zetten, maar ook helemaal in de schaduw plaatsen. Dat komt omdat de intensiteit van het licht voor de kamerplant geen rol speelt. Als je de plant net in huis hebt kan direct zonlicht wel een probleem zijn. Staat de plant in het licht, dan dien je hem regelmaat te draaien zodat deze gelijkmatig kan groeien. Op een plek in het donker is dit minder van belang. In het donker zal de Zamioculcas wel minder goed groeien, maar bij teveel direct zonlicht loop je juist weer het risico dat de kamerplant te snel groeit. Wat dat betreft is een plekje in de schaduw eigenlijk dus het meest aan te raden. Geef de plant niet teveel water, want dan loop je het risico dat deze verzuipt. Zeker als de Zamioculcas op een donkere plek staat, heeft de plant niet heel veel water nodig.

Wil je meer weten over geschikte kamerplanten voor in huis? Lees dan ook dit Ideabook eens!

Ken jij nog geschikte kamerplanten die we niet hebben genoemd? Laat het ons weten in de comments!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!