Top 10 | De mooiste vintage meubels | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Top 10 | De mooiste vintage meubels

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
van better.interiors Eclectisch
Loading admin actions …

Vintage stijl is één van de meest populaire woontrends in de laatste paar jaren en het is dan ook geen wonder dat stijlvolle meubelstukken uit vergane tijden zeer populair zijn. Bij vintage wonen worden met lievelingsstukken uit de jaren '20 tot '70 vakkundig retro-accenten in huis gehaald en wij bij homify zijn ook enthousiaste volgelingen van inrichtingselementen met geschiedenis. Hier zijn een aantal prachtige vintage meubels van onze professionals op een rij:

De wilde jaren '70

Dit zijn de jaren die qua muziek en mode diepe sporen in onze collectieve geheugen hebben achtergelaten: de jaren '70. Felle kleuren en psychedelische motieven zijn het kenmerk van dit decennium van uitspattingen en experimenten. En dat de mode van deze jaren regelmatig weer terugkeert in internationale modehuizen in de vorm van nieuwe trends geeft aan hoeveel invloed deze tijd gehad heeft. Meubels in oranje, rood, geel en bruin in combinatie met bontbedrukt behangdesign was lange tijd uit ons interieur verbannen, maar de revival van vintage heeft deze designs weer teruggebracht. Deze buffetkast in geel en wit doet het niet alleen goed tegen dit typische jaren '70-behang, maar kan ook solo veel kleur en vrolijkheid in huis brengen!

Maar wat maakt de trend dat producten als deze terugbrengen nu eigenlijk zo succesvol? Is het heimwee naar die 'goeie ouwe tijd' waarin alles zoveel makkelijker was? Waarin er nog geen smartphones en laptops waren en de wereld nog overzichtelijk was? Maar, laten we eerlijk zijn: ook in vroegere tijden was het leven niet altijd rozegeur en maneschijn. Daarover kunnen onze vintage meubelstukken meer vertellen. Veel meer lijkt deze trend een verlangen naar individualiteit en authenticiteit uit te drukken, in een wereld waar het assortiment van dezelfde grote woonwarenhuizen ieders inrichting bepalen en dezelfde meubels over de hele wereld herkend worden. Meubels in vintage design daarentegen zijn over het algemeen unieke stukken en maken onze inrichting origineel en onderscheidend.

Niertafeltje

Bij onze ouders nog een schrikwoord, dat met burgerlijkheid en strenge normen wordt verbonden, staat de niertafel weer hoog op de lijst. Kenmerkend is de afgeronde driehoekige vorm (waar deze tafel haar naam aan te danken heeft), het formica tafelblad en de dunne, schuine poten: een ideaal tafeltje om mooie spullen op ten toon te stellen.

Barok tafel

Aan dit tafeltje in barokstijl is goed te zien dat kleine schoonheidsfoutjes zoals vergeelde en deels versleten lak aan de charme van het meubelstuk bijdragen. Tegen de blauwe wand komt dit meubel extra goed uit en in combinatie met de moderne klapstoel ontstaat er een originele sfeer dat traditioneel en modern tegelijk is.

Wandplank met een verleden

Een vintage meubel van een heel andere soort is deze oude houten reiskoffer. Dit meubel is van zijn oude, oorspronkelijk functie gescheiden en dient nu in plaats van transporthulp als bijzondere wandplank. Door de bewerking van het deksel kan de voorkant, los van de bevestiging aan de muur, omhooggeklapt worden zodat in deze vroegere koffer ruimte ontstaat voor allerlei spullen – bijvoorbeeld voor souvenirs of foto's van vroeger.

Clubfauteuil

Een klassieker uit de jaren '50 is de clubfauteuil. De aangename eenvoud en compacte vorm maken deze stoel een perfecte zitplaats voor kleinere ruimten waarin grote fauteuils teveel plek zouden innemen zoals in cafés en bars. Deze renaissance van de jaren '50 danken we voornamelijk aan de trendy scenebars en -cafés in sommige stadsdelen waar vintage de klok slaat en de clubfauteuil de standaard vormt.

Sifon flessen

Vintage Soda Syphons van Travers Antiques Klassiek
Travers Antiques

Vintage Soda Syphons

Travers Antiques

Sifon flessen van glas stralen de charme uit van stijlvolle cocktailbars uit vergane tijden. Tegenwoordig amper nog gebruikt kunnen meerdere flessen in bonte kleuren een bijzondere vintage decoratie-element vormen. Je kunt deze flessen ook heel goed in de keuken gebruiken voor bijvoorbeeld olie en azijn voor een stijlvolle keukeninrichting, of als zeeppompje.

Industriële lampen

van Lux-Est Industrieel

Bijzondere vintage accenten kunnen ook gezet worden met mooie lampen van lang geleden. De keuze voor een bepaalde lamp moet met zorg gebeuren, aangezien een lamp de inrichting maakt en accentueert, maar ook kan breken. Bijzonder geliefd op dit moment zijn lampen in industriële stijl. Deze onverwoestbare lichtgevers doen het goed in grote ruimten of in combinatie met andere inrichtingselementen in industrie-chic stijl.

Kroonluchter

Klassieke studeerkamer van homify Klassiek

Onder alle soorten lampen is dit de diva: de kroonluchter. Maar dit type verlichting hoeft niet altijd de traditionele vorm met meerdere armen en kristalelementen voor het breken van het licht te hebben. Ook met dit exemplaar kun je een eenvoudig maar ook sierlijke retro-flair in huis halen. Met vier hangende lampen en een groot lichtelement in het midden straalt dit bijzondere object een warm en elegant licht uit dat aan vroeger tijden doet denken.

Wonen in vintage stijl

De voorbeelden hierboven laten enkele meubelstukken in vintage stijl zien. Maar hoe maak je een vintage inrichting nu eigenlijk compleet? Bij deze inrichting hebben de binnenhuisarchitecten er bewust voor gekozen alles in retro-look vorm te geven. In deze eethoek valt vooral de open buffetkast van massief hout op. Het heeft duidelijk al een heel aantal jaren achter de rug en ziet er nog altijd fantastisch uit, net als de gedraaide poten van de houten stoelen. Ook de andere woonaccessoires zoals de plafondlamp, het servies en natuurlijk het behang in Biedermeier-stijl passen prachtig in de vintage ambiance van deze ruimte.

Deze voorbeelden en tips voor populaire vintage meubels laten maar een klein deel van alle mogelijkheden zien. De jaren '20 tot '70 hebben een enorm grote variatie aan stijlen geproduceerd met ieder hun eigen karakteristieke stukken waarmee je nu naar hartelust kunt inrichten en combineren. Laat je leiden door je eigen smaak en maak of haal je eigen geschiedenis in huis!

Heb jij ook meubelstukken uit de vorige eeuw in huis staan? Vertel het ons hieronder of laat het zien met een foto!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!