Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Wat is brocante?

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Je hoort het al een hele poos in interieurontwerp opduiken: brocante. Inmiddels lijkt het synoniem te staan voor stijlvol, gezellig, romantisch, antiek, hout… Maar wat houdt deze stijl nu eigenlijk precies in, en hoe haal je het in huis?Deze vragen en meer beantwoorden we hier.

'Brocante' is het Franse woord voor 'tweedehands'. En dat is dan ook precies waar deze stijl om draait: tweedehands of gebruikte meubels. Tenminste, de meubels moeten er tweedehands uitzien. Dankzij 'nieuw' brocante zijn er vele meubels nieuw te verkrijgen die er gebruikt uit zien maar alle voordelen van ongebruikte producten hebben. Waar 'echte' tweedehands producten wel eens problemen kunnen opleveren zoals slecht sluitende deurtjes, ongelijke poten en missende onderdelen is bij nieuw brocante alles tip top in orde, maar met de gebruikte sfeer die je zoekt.

Maar, nieuw of oud, aan brocante lijken een aantal stelregels verbonden die je precies die landelijke, huiselijke en gemakkelijke sfeer leveren die simpelweg bij elkaar verzamelde gebruikte (of gebruikt lijkende) voorwerpen je niet kunnen geven.

1. Landelijke sfeer

Ten eerste valt brocante binnen een bredere stijl die we kennen als 'landelijk'. Denk aan een boerderij, in een landelijke omgeving temidden van weilanden, dieren en frisse lucht. Denk vervolgens aan de boerderij zelf; de typische, traditionele inrichting van een boerenwoning. Hout, steen, oude meubels, landelijk design. Brocante past binnen deze omgeving, maar is soms ook wat sierlijker en doet meer denken aan een stadswoning met verweerde antiek. Wat in alle gevallen het kernwoord is, is 'gebruikt'. Brocante is nooit hetzelfde als 'antiek', waarbij het voornamelijk gaat om goed onderhouden of gerenoveerde meubels met een nette afwerking en glanzend nieuwe lak. De kast in deze landelijke inrichting laat goed zien wat brocante nu eigenlijk voorstelt.

2. Meubels

Zoals hierboven al gezegd draait brocante om gebruikte en tweedehands materialen. Deze houten tafel zou zo uit een oude boerderijwoning gekomen kunnen zijn waar intensief gebruik deze robuuste houten tafel heeft verweerd en gebarsten. Materialen als leer en eenvoudige stijl zoals het servies op de tafel passen hier perfect bij.

3. Geschuurd

Terwijl de tafel hierboven een robuuste, ruwe en heel simpele stijl vertoont kan brocante ook wat sierlijkere elementen aan. Dit wandbord laat zien hoe vooral 'nieuw' brocante meubels eruitzien. In een ouderwetse stijl vormgegeven zou dit wandbord van grootmoeders zolder gekomen kunnen zijn. Maar, in plaats van de natuurlijke houtkleur te behouden is dit bord beschilderd en vervolgens weer bijgeschuurd zodat het product een gebruikte en verweerde indruk maakt. Dit kun je ook makkelijk zelf doen met een oud of tweedehands meubelstuk en zo voor weinig geld een brocante stijl creeëren.

4. Kleur

Wie nu denkt dat brocante een sombere en kleurloze stijl is heeft het mis. Deze bijzondere kast laat zien dat brocante ook kleurig en vrolijk kan zijn. Terwijl deze kast in oorspronkelijke staat een somber donkerbruine houtsoort en afwerking had (zoals nog te zien aan twee van de deuren), is door toevoeging van kleur een spontaan en vrolijk karakter gegeven aan deze functionele, robuuste wandkast. Let ook op de nabewerking van de kast waardoor het de typische verweerde look heeft.

5. Patronen

 Slaapkamer door Occipinti
Occipinti

Trailing Flower Cushion

Occipinti

Kleur kan ook toegevoegd worden door het gebruik van bont bedrukt textiel. Gordijnen, kussens, bekleding kunnen allemaal kleur en leven toevoegen aan de inrichting in een levendig contrast met de ruwe basis van een brocante inrichting. Textielen, in tegenstelling tot meubels, hoeven niet altijd een verweerde look te hebben. Probeer alleen wel aan het landelijke karakter van de stijl vast te houden en kies voor landelijke designs of bloemmotieven in plaats van felgekleurde en strak-moderne patronen.

6. Vloeren

 Muren & vloeren door 3B Architecture

Laten we eindigen bij de basis. Net als bij iedere inrichting zijn bij brocante de basiselementen zoals vloer en muur elementair in het opbouwen van de stijl. Er is veel vrijheid in de keuze van materialen en kleuren, maar houd in gedachten dat brocante een eenvoudige, rustieke en een ruw karakter heeft waar gedetailleerde afwerkingen, hoogglans en felle kleuren de stijl juist tegenwerken. In het geval van de vloer is een wat ruwe, oud-houten bekleding een voor de hand liggende keuze. Ook nieuwe houten vloermaterialen zijn te krijgen in verweerde optiek voor het brocante effect. Maar tegels of plavuizen zijn ook uitstekend geschikt, zeker in badkamer of keuken. Zoals hiernaast te zien kun je hiermee wat kleur en patronen in je inrichting aanbrengen. Tegels zoals deze doen denken aan de keuken van een boerderij of oude stadswoning wat natuurlijk perfect past binnen brocante stijl.

Hoewel brocante een duidelijk landelijk karakter heeft hebben we hierboven kunnen zien dat er een aantal elementen zijn die verschillen. Terwijl landelijke stijl vaak wat sierlijk en afgewerkt is, is brocante juist wat ruw en onafgewerkt en draait om gebruikte of tweedehands producten. Kijk voor inspiratie naar meer brocante en landelijke ruimten. Het element van doelbewuste ruwheid en verweerdheid in meubels is overigens iets dat ook centraal staat in industriële stijl. Lees meer over industriële stijl en ontdek ook de verschillen.

Voor welke inrichting kies jij: brocante, landelijk of industrieel? Deel het met ons hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!