6 Tips voor een Japanse tuin | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

6 Tips voor een Japanse tuin

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Aziatische tuinen van homify Aziatisch
Loading admin actions …

Japanse tuinen oefenen vaak een grote fascinatie op ons uit: met de kunstig gesnoeide planten, de perfect geplaatste stenen, grindcirkels, koivijvers en schilderachtige bruggetjes stralen deze tuinen een sfeervolle mix van het exotische oosten en harmonische rust uit, dat zowel natuurlijk als artistiek tegelijk is. Vandaag hebben wij 6 concrete tips samengesteld waarmee wij je willen helpen je tuin een authentieke oosterse stijl mee te geven.

1. De juiste planten

De belangrijkste elementen in een tuin, niet alleen een Japanse tuin, zijn natuurlijk de planten. Met behulp van rhododendrons, kunstig gesnoeide buxusboompjes, bamboe, kersenbomen en azalea's kun je een authentieke Japanse flair creeëren. Onze tip: overdrijf het niet met planten, want een wild oerwoud aan verschillende soorten groen past natuurlijk totaal niet bij een Japanse tuin. 'Less' is hier absoluut 'more'!

2. Zorg voor privacy

In een Japanse tuin staan rust en sereniteit centraal. Wie niet op het platteland woont en weinig ruimte heeft kan dan ook het beste een passende hoge schutting overwegen zodat de oosterse oase niet door vreemde blikken gestoord kan worden en je er werkelijk tot rust kan komen. Een fantastische manier om met een schutting de Japanse sfeer te versterken is een wand van bamboe, dat ook nog eens robuuster is dan de gebruikelijke houten schuttingen.

3. Kleurgebruik

Aziatische tuinen van homify Aziatisch

In Japanse tuinen vind je geen bonte kleurenpracht van rode, gele, blauwe en roze bloemen. Hier gaat het eenvoudigweg om bescheiden groen. Varens, grassen, mos en vlakgroeiende struiken en boompjes zoals coniferen en bonsai's zijn uitstekend geschikt voor een bescheiden kleurschema in de tuin.

4. Een bloemenzee

Maar, ook al staat bescheiden groen in het middelpunt van de aandacht, dit betekent niet dat kleur niet geoorloofd is. Een aantal planten met imposante bloesems en bloemen mogen best de aandacht trekken. Vooral in de lente biedt de kersenbloesem een uniek en typisch natuurschouwspel. Maar ook rhododendrons, azalea's en waterlelies creeëren een betoverend effect in de tuin met hun bloemenpracht. Puut wit en zachtroze zijn hierbij de meest geliefde kleuren.

5. Een geharkt grindbed

In kunstige golven geharkte kiezels zijn in iedere Japanse tuin te vinden en mogen dan ook bij de vormgeving van een Japanse tuin niet missen. De grindlaag moet op zijn minst 5 centimeter dik zijn zodat de hark diepe voren kan maken voor het beste effect. Overigens symboliseert het lichtgrijze kiezelbed in de Japanse tuinkunst de zee, meren en rivieren. Wie wil kan dan ook kleine eilanden toevoegen van bemoste stenen om deze symboliek te versterken en het grijs te doorbreken.

6. Water integreren

Maar, naast symbolisch water is echt water in een Japanse tuin onmisbaar. Of het nu een koivijver is, fonteintjes, beekjes of bekkens – je fantasie is de enige beperking. Wie genoeg ruimte heeft kan met stapstenen of typisch Japanse bruggetjes extra stijlaccenten aangeven die de idylle met hun natuurlijke materialen afmaken.

Hoewel je in je eigen tuin natuurlijk vooral je eigen wensen moet volgen zijn deze tips ideaal om op zijn minst het basisontwerp van je eigen oase in een Japans design vorm te geven. Door je aan de kernideeën te houden zoals overwegend groene, witte en roze kleuren, een minimalistische opzet en een sfeer van rust en sereniteit heb je in iedere tuin al de elementen die een aantrekkelijke Japanse tuin vormen.

Ideeën voor het binnenhalen van wat exotische oosterse elementen in huis vind je in het ideabook 'Aziatische woonideeën'.

Wat spreekt jou het meeste aan in Japans tuinontwerp? Deel het met ons hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!