Last van muizen? Wij delen 8 bruikbare tips!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Last van muizen? Wij delen 8 bruikbare tips!

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
 Slaapkamer door archstudiodesign,
Loading admin actions …

Muizen in huis kunnen erg vervelend zijn. Muizen komen over het algemeen je huis binnen om op zoek te gaan naar voedsel en een plaats om een nest te maken. Als je eenmaal last van muizen hebt merk je het snel genoeg. Ze zijn erg brutaal en je kan zowel in je woonkamer, slaapkamer als in je keuken terugzien. Niet alleen is de troep die ze achter kunnen laten vervelend, ze zijn ook vies en daarmee gevaarlijk voor je gezondheid. Muizen brengen namelijk allerlei ziektekiemen met zich mee.

Het is daarom heel belangrijk om muizen in je woning zo snel mogelijk vangt, verjaagd of doodt. Ze vermenigvuldigen zich zo snel dat je binnen enkele maanden te maken kan hebben met een flinke muizenplaag. Gelukkig zijn er heel wat manieren om muizen te bestrijden en zoveel mogelijk te voorkomen. Hoe? Dat lees je in dit Ideabook! 

We hebben in dit artikel namelijk een aantal bruikbare tips voor je op een rij gezet. Ze kunnen je vast en zeker op weg helpen bij het bestrijden van ongedierte in jouw woning. 

Lees snel mee! 

Koop en zet veel muizenvallen

Luxe smalle aanbouw met keuken pal op het zuiden, aluminium schuifpui en lamellen zonwering:  Keuken door Joep van Os Architectenbureau,
Joep van Os Architectenbureau

Luxe smalle aanbouw met keuken pal op het zuiden, aluminium schuifpui en lamellen zonwering

Joep van Os Architectenbureau

Met een enkele muizenval vang je slechts één muis per keer, mocht je er al één vangen. Muizen zijn namelijk intelligent genoeg om een muizenval te argwanen. Toch is het zeker een goed hulpmiddel bij de bestrijding. Koop er dan ook altijd meer dan één zodat je ze op verschillende plekken in je woning kunt plaatsen. Hoe je de juiste plek voor een val bepaalt? Op elke plek waar je uitwerpselen en keutels ziet, kun je vallen neerzetten. Uiteindelijk geldt, hoe meer muizenvallen hoe meer muizen je vangt. Heel logisch eigenlijk. 

Meer foto's van stijlvolle keuken bekijken? Scroll dan ook nog even langs deze voorbeelden

Onder de keukenkastjes

Mixwood keuken in Groningen:  Keuken door Studio Martijn Westphal,
Studio Martijn Westphal

Mixwood keuken in Groningen

Studio Martijn Westphal

Muizen kiezen altijd veilige routes, zoveel mogelijk uit het zicht. De ruimte onder(in) je keukenkastjes is daarom een ideale plek voor deze dieren. Haal eens een aantal lades uit je kasten en kijk eens of je uitwerpselen ziet. Is dit het geval? Kies er dan ook voor om hier vallen neer te zetten en plaats je lades terug in de kast. Omdat muizen vaak gebruik maken van dezelfde looproutes doe je er goed aan om deze vallen dagelijks te checken. 

Diervriendelijke muizenvallen

Garage Loft:  Eetkamer door BRICKS Studio,
BRICKS Studio

Garage Loft

BRICKS Studio

Ben jij een dierenliefhebber? Dan zou je er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om muizend levend te vangen. Kies bijvoorbeeld voor een kooitje met een wip- of klepmechanisme. Klevende muizenvallen worden ook wel eens aangeraden, maar deze geven ze ook de mogelijkheid om makkelijker los te komen en te ontsnappen. Wanneer je ze eenmaal gevangen hebt kun je ze buitenshuis vrij laten. 

Doe dit wel op een plek in de natuur, en niet in een woonwijk want dan kunnen ze snel iemand anders huis indringen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling want zelfs als de buren last van muizen hebben, dan kan dit in jouw huis ook binnen no-time het geval zijn!

Probeer hun looproutes te achterhalen

Muizen gaan en staan waar ze willen, ze kunnen zelfs verticale oppervlakken beklimmen. Denk bijvoorbeeld aan electriciteitskabels en gipswanden. Bovendien kunnen ze ook nog eens hoog springen, dus zelfs hogere kasten en plekken zijn niet veilig voor deze dieren. Muizen in huis lopen graag hun vaste, veilige routes. Zo vind je vaak uitwerpselen op plinten langs wanden of boven op balken bij het plafond. Zorg er zeker voor dat je hun looproutes vindt om hier ook vallen te plaatsen.

Houd plekken waar je eten bewaard in de gaten

Zoals we in de inleiding van dit Ideabook ook al even noemden komen muizen je huis vaak binnen met als hoofdreden het zoeken van voedsel. Kijk daarom eens goed naar de manier waarop jij je boodschappen en etenswaren opbergt. Probeer waar mogelijk te kiezen voor plastic of metalen opbergboxen om het aanvreten van kartonnen verpakkingen te voorkomen. Let niet alleen op het eten van jezelf, ook het voer voor je huisdieren is interessant voor muizen. 

Laat ook geen etenswaren op tafel of op het aanrecht achter. Schoonmaken is een belangrijk onderdeel bij het voorkomen en bestrijden van muizen. Werk je afwas weg en zorg dat vloeren schoon zijn van voedselkruimels. Bekijk ook eens dit Ideabook waar we zes tips delen voor een super schoon huis, wie weet kan het je weer een eindje op weg helpen! 

Pindakaas is het beste lokmiddel

Er zijn eigenlijk heel wat etenswaren die je als lokmiddel kunt gebruiken, maar wij raden pindakaas aan. Pindakaas werkt beter dan bijvoorbeeld kaas of droog brood. Zorg er wel even voor dat je medebewoners of de rest van je gezin weet waar de pot pindakaas voor bedoeld is. Je wilt tenslotte niet dat de pot die je gebruikt voor de muizenvallen de ochtend erna gebruikt wordt voor het smeren van je broodjes. 

Nog een extra tip: besmeer de top van een lucifer met een riante laag pindakaas. Ze zullen hier al gauw op af komen en zullen daarnaast ook eten van de zwavel van de lucifer. Gegarandeerd succes want muizen kunnen heel slecht tegen zwavel. 

Let op gaten en openingen in wanden en muren

Muizen voorkomen is gemakkelijke en beter dan ze te bestrijden, het is namelijk redelijk makkelijk om ze buiten je huis te laten. Wist je bijvoorbeeld dat muizen een zacht skelet hebben waardoor ze door gaatjes kleiner dan slechts één centimeter kunnen kruipen? Ze houden ervan om tussen wanden en in muren te leven, hier zijn ze veilig en beschut. Zorg er daarom ten alle tijde voor dat deuren goed sluiten en dat eventuele gaten en kieren in wanden en muren goed afgedicht zijn met cement of muiswerende kit. De gewone kit en pur kun je vergeten, want hier knagen muizen zich probleemloos doorheen. 

Heb je hulp nodig bij het in orde maken van je deuren en muren? Je zou er ook voor kunnen kiezen om de hulp van een professional in te schakelen! 

Keep 'em out!

Het is natuurlijk gemakkelijker om muizen te weren, dan ze te bestrijden wanneer ze zich eenmaal in je huis gesetteld hebben. In de koudere maanden zul je meer last van muizen kunnen hebben dan in het voorjaar of de zomer. Wanneer de temperaturen beginnen te dalen zullen muizen namelijk op zoek gaan naar een warme plek waar genoeg eten te vinden is. Een goede plek om te nestelen is ook van belang, met andere woorden: muizen willen graag in je huis wonen. 

Zorg dat deuren en ramen goed sluiten. Bedek, waar nodig, leidingen en/of afvoerbuizen met een stevig ijzeren gaas of rooster. 

Heb jij nog goede tips om muizen te voorkomen of te bestrijden? 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten,

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!