Nare luchtjes uit je afvalbak? Zo laat je ze verdwijnen!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Nare luchtjes uit je afvalbak? Zo laat je ze verdwijnen!

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
  door Urban Myth
Loading admin actions …

We willen het allemaal: een schoon en fris huis. Hoe vaak je ook opruimt en hoe schoon je huis ook is, nare luchtjes kunnen altijd gemakkelijk opduiken. Met name de keuken en de badkamer zijn hier gevoelig voor. Regelmatig schoonmaken en het verwisselen van de vuilniszak kunnen al heel goed helpen. Maar wat kun je doen wanneer je afvalbak regelmatig nare geurtjes verspreid? Je wilt tenslotte niet constant een halfvolle vuilniszak verwisselen. Het leek ons een goed idee om wat tips te verzamelen om je een eindje op weg te kunnen helpen. In dit Ideabook hebben we daarom een aantal oplossingen voor je op een rij gezet. 

Onderstaande tips kunnen je helpen bij het voorkomen van nare luchtjes uit je afvalbak. Voorkomen is uiteindelijk altijd beter dan genezen, toch? Heb jij een goede tip die niet in ons lijstje is opgenomen? Deel hem dan vooral in de comments! 

Kijk en lees nu eerst met ons mee!

Koffie, soda en kattenbakkorrels

Interieur woning in school met XXL kast met taatsdeur, studie en nieuwe keuken:  Keuken door Joep van Os Architectenbureau
Joep van Os Architectenbureau

Interieur woning in school met XXL kast met taatsdeur, studie en nieuwe keuken

Joep van Os Architectenbureau

Een manier om nare geurtjes te voorkomen, of te laten verdwijnen, is met behulp van andere geuren. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan kattenbakkorrels. Ze absorberen niet alleen vocht, ze zijn ook ideaal voor het neutraliseren van geuren. Strooi ze bijvoorbeeld op een krant op de bodem van je afvalbak. Doe dit elke keer wanneer je zak verwisseld, je zult merken dat de nare luchtjes een heel stuk minder zullen zijn. 

Een andere oplossing: koffie! Koffie kun je op verschillende manieren gebruiken. Vul bijvoorbeeld een glazen pot met koffiebonen, zet een kaarsje in het midden en steek hem aan. De subtiele warmte zorgt ervoor dat de bonen hun aroma verspreiden waardoor geuren geneutraliseerd worden. Heb je net koffie gezet? Strooi het koffiedik dan in de prullenbak, dit maskeert de nare luchtjes ook. Niet zo'n fan van de geur van koffie? Dan zou je op dezelfde manier soda kunnen gebruiken voor je afvalbak. 

Probeer afval zoveel mogelijk te scheiden

 Keuken door Urban Myth
Urban Myth

Pull out waste bins

Urban Myth

Veel mensen vinden afval scheiden een flinke klus. Groente, fruit en tuinafval gaat in de GFT-container, glas gaat naar de glasbak, papier verzamelen we ook in een aparte doos om aan de weg te zetten en tot slot heb je ook nog eens te maken met het dagelijkse restafval. Natuurlijk is deze ontwikkeling erg goed voor het milieu, maar je wilt niet dat je (bij)keuken eruit ziet als een recycle fabriekje. Wist je dat er tegenwoordig speciale, kleinere afvalbakken te koop zijn die dit probleem oplossen? 

Door gebruik te maken van meerdere kleine afvalbakjes zul je merken dat je afvalbak minder stinkt. Bovendien zou je ervoor kunnen kiezen om bakjes waarbij de kans op nare luchtjes groter is, vaker te verwisselen. Denk bijvoorbeeld aan je GFT-prullenbak en die voor restafval. 

Plaats een oude krant onderin je afvalbak

Je hebt er vast wel eens mee te maken gehad, een lekkende vuilniszak. Dit gebeurd snel door het weggooien van lege verpakkingen of ander afval met scherpe randen. Dit zorgt voor een vuilniszak die vuil of vocht lekt, wat weer achter kan blijven onderin je afvalbak. Het is heel goed om je afvalbak regelmatig schoon te maken, zowel de binnen- en buitenkant maar ook de bodem en de onderkant van het deksel.  

Om te voorkomen dat je je afvalbak om de haverklap schoon moet maken, zou je er ook voor kunnen kiezen om een aantal oude kranten op de bodem van je afvalbak neer te leggen. Op deze manier blijft hij redelijk droog, ook wanneer je te maken hebt met een lekkende vuilniszak. De oude kranten kunnen het vocht opvangen en je kunt ze gemakkelijk vervangen wanneer je de afvalbak leegt. 

Zet containers in de schaduw

Strakke tuin Ibiza-style in Amstelveen:  Tuin door Biesot
Biesot

Strakke tuin Ibiza-style in Amstelveen

Biesot

Nare luchtjes uit de containers in de tuin? Vervelend, vooral wanneer je bij mooier weer in je tuin wilt genieten van de zon. Het kan helpen om je containers op een goede afstand van je terras te zetten, bij voorkeur afgeschermd door een heg of andere afscheiding. Wat je kunt doen om nare luchtjes zoveel mogelijk te voorkomen? Zorg ervoor dat je containers altijd droog staan, zo voorkom dat vuilnis nat wordt. Plaats ze bij voorkeur ook onder een afdakje want zon kan ook een boosdoener zijn. De combinatie van warmte en vocht resulteert in een muffe, rotte geur. Goed onthouden dus: droog en in de schaduw! 

Ben je trouwens op zoek naar meer mooie voorbeelden voor je tuin? Bij homify vind je enorm veel inspirerende foto's. Scroll zeker even langs deze afbeeldingen. Ben je op zoek naar een bepaalde stijl? Maak dan gebruik van het filter op de site. Op deze manier kom je namelijk snel en gemakkelijk uit bij voorbeelden die perfect aansluiten bij je persoonlijke smaak. Veel kijkplezier! 

Bio filter

Denk ook eens na over het toepassen van een (biologische) geurfilter voor je afvalbak. Deze speciale geurfilters plaats je vaak onder het deksel van je afvalbak waarna hij ervoor zorgt dat geurtjes voor een bepaalde tijd geneutraliseerd worden. Daarna kun je hem simpelweg vervangen voor een nieuw exemplaar. Er bestaan verschillende soorten filters. Er is zelfs een variant die het deksel van je container vervangt. In het nieuwe deksel zit een biofilter gemaakt van kokosnootvezels met geurvretende bacteriën. De stank moet daardoorheen om bij de gaten in het deksel te komen om de afvalbak te verlaten. Je zou ook kunnen kiezen voor een deksel met een dikke rand van rubber, deze is ongeveer gelijk aan het effect van een weckpot. Op deze manier kunnen nare luchtjes niet ontsnappen. 

De nadelen van een geurneurtalisator

Het gebruiken van een geurneutralisator hoeft niet perse nadelen te hebben. Met name wanneer je kiest voor een natuurlijke variant als koffie of kranten. Bleek of speciale geurdoekjes of andere geparfumeerde producten zijn natuurlijk slechter voor het milieu, maar uiteindelijk kies je zelf wat je gebruikt. 

Inmiddels zijn we alweer aan het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je hebben kunnen inspireren voor het tegengaan van de nare luchtjes in de keuken en/of de badkamer. Nog even verder kijken? Waarom bekijk je dan niet dit Ideabook? We delen inspiratie en tips om te zorgen dat je koelkast langer mee gaat. 

Hoe ga jij om met nare luchtjes in huis?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!