Een oase van welzijn met een sauna in huis | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Een oase van welzijn met een sauna in huis

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Pool and spa area for an Hotel Mediterrane spa's van A2arquitectos Mediterraan
Loading admin actions …

Ben jij altijd druk druk druk en heb je behoefte aan ontspanning? Denk dan eens aan een sauna in huis. Een oase van rust waar je na een intense werkdag even helemaal weg kunt zakken in een diepe ontspanning terwijl je geniet van een weldaad aan warmte. Zo kun je even helemaal terugkomen bij jezelf terwijl je een diepe reiniging ondergaat. Hoe heerlijk zou het zijn om zo'n sauna gewoon in je eigen huis te hebben? Dat je na je werk nog even een saunagang doet en erna in de warme bubbelende whirlpool zit? Dat is ontspanning ten top! Bovendien heb je thuis alle privacy voor zo'n saunabezoek en is de sauna vanwege de betere bloedcirculatie en reiniging ook zeer gezond voor lichaam en geest. En je hoeft er geen grote ruimte voor te hebben. Ook de badkamer of zolder kun je als kuuroord inrichten of je kunt een losse whirlpool plaatsen.

Er zijn allerlei manieren om zo'n sauna thuis op een fantastische wijze in te richten tot een heuse spa wellness. Kijk en lees mee wat de mogelijkheden en nieuwste trends zijn om jouw eigen kuuroord in huis in te richten.

Solar lampen

Veel sauna's thuis worden buiten aangelegd. En wat is er nu heerlijker dan buiten in het donker genieten van de schemerachtige verlichte tuin in een bruisende hot tub. Het voordeel van de sauna buiten is dat je mooie sfeerverlichting in de vorm van solar lampen buiten kunt plaatsen. Zo geniet je van de sprookjesachtige sfeer in de tuin terwijl je buiten even lekker afkoelt. Het voordeel van solar lampen is dat ze vanzelf opladen in de zon en ze vanzelf aangaan wanneer de eerste schemering valt. Heerlijk makkelijk want na zo'n ontspannen saunagang ben je loom en wil je niets meer doen. De saunatraditie is ook gericht op buiten en de natuur. In het verleden begon het met een soort zweethut in het bos met hete stenen ingegraven in de aarde. Na de zweethut koelden de saunagangers af in het bos. Buiten is dus de beste plek om even af te koelen. Zorg wel dat je geen inkijk hebt van de buren!

Materialen voor de vloer

De vloer waarop de sauna wordt geplaatst moet uiteraard tegen wat warmte (40 graden) en vochtigheid bestand zijn en dient gemakkelijk te kunnen worden gereinigd. Een tegelvloer is daarom het meest ideaal. Hout is te gevoelig voor temperatuurschommelingen en tapijt is om hygiënische redenen niet handig. In de ruimte rondom de sauna kun je wel kiezen voor een een houten vloer of voor verschillende soorten materialen voor de vloer. De vloer bepaalt immers in belangrijke mate ook de sfeer in de ruimte. Denk dus na over de sfeer die je mooi vindt en welke vloersoorten daar bij passen. In het voorbeeld hierboven met prachtige saunaruimte op zolder zie je een prachtige warme combinatie van natuursteen en hout. Dit geeft een prachtige sfeer aan de ruimte in combinatie met de warm-oranje verlichting en open haard. Met mozaïek tegels kun je bijvoorbeeld weer een prachtige hamam sfeer creëren.

Welke materialen zijn trendy?

Wie aan een sauna denkt, ziet vaak een simpele cederhouten cabine voor zich. Echter de relax- en badkamers anno nu bieden veel meer dan dat. Ze worden ingericht als een ware spa met grote raampartijen met uitzicht op de natuur, smaakvolle houten vloeren, grijze betonstuc wanden en zelfs planten of een binnentuin ontbreken niet. Sauna en badkamer worden daarbij geïntegreerd en er wordt een keuze gemaakt uit de verschillende elementen. Het hoeft dus niet groots en meeslepend. Soms is een mooie whirlpool op een houten plateau in de slaapkamer of tuin al voldoende. Het gaat meer om sfeer, gevoel en uitstraling. Trendy zijn ook mozaïektegels waarbij de sauna wordt ingericht als hamam met onderwater gevoel. Met een aquarium erbij voel je je helemaal alsof je in de diepe oceaan bent. In de saunaruimte worden vaak ook verschillende materialen gecombineerd zoals hout, tegels, natuursteen en beton stuc. We zien ook vaker dat de sauna aan de buitenzijde wordt afgewerkt met ruwe houtsoorten voor een rustieke sfeer. Kijk hier voor meer inspirerende voorbeelden van hoe je je spa kunt inrichten.

Houtsoorten voor de bekleding van de binnenkant

De interieurs van de hedendaagse sauna bieden een veel bredere keuze dan voorheen. Zo kun je kiezen uit allerlei houtsoorten maar ook uit allerlei designs van strak en modern tot meer rustiek. Wanneer je zelf een sauna bouwt, kun je kiezen uit Western Hemlock; een zeer solide en stevige houtsoort die ook noest- en harsvrij is. Red Ceder is een exclusieve eveneens noest- en harsvrije houtsoort met een warme bruin gevlamde structuur. Tenslotte is er nog de Nordische Fichte, afkomstig uit Scandinavië. Dit hout heeft een vaste en solide structuur, bevat soms een paar kleine noesten en heeft een laag harsgehalte. Naast een bredere keuze aan designs en houtsoorten zien er ook steeds vaker dat er sfeerverlichting toegevoegd in de sauna. Niet alleen maar ingebouwde spots in het plafond maar ook verlichting laag bij de vloer achter een saunabank en verschillende kleuren verlichting.

Het plafond decoreren

Ook het plafond in de wellness ruimte is sfeer bepalend. Een verlaagd strak stuc plafond met ingebouwde spots geeft een mooie warme sfeer. Je kunt ook de sfeer en kleuren doortrekken in het plafond door dit in de kleur van de wellness ruimte te verven, tegelen of van stucwerk te voorzien. Ook een plafond met rustieke planken zorgt voor een extra warm sfeerelement. Bouw je de sauna op zolder denk dan ook eens aan de optie van daglicht van boven via een dakvenster. 

Gebruik van andere houtsoorten

van old oak Landelijk

Voor de binnenzijde van de sauna geldt dat niet alle houtsoorten geschikt zijn vanwege de hitte maar de buitenzijde kan wel worden afgewerkt met andere houtsoorten. Op de foto hierboven zien we hoe je daarmee een hele mooie rustieke sfeer kan toevoegen aan een ruimte. De ruwe eiken planken in combinatie met de strakke notenhouten vloer en rood-grijs elementen zorgen voor een prachtige moderne en luxueuze touch. Anders dan anders ook. Heb je weinig ruimte in de badkamer? Lees dan in dit artikel hoe je de beperkte ruimte zo optimaal mogelijk gebruikt.

Pool and spa area for an Hotel Mediterrane spa's van A2arquitectos Mediterraan
A2arquitectos

Pool and spa area for an Hotel

A2arquitectos
Hoe ziet jouw favoriete sauna inrichting er uit? 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!