8 deskundige tips voor mooie en praktische verlichting van de hal | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

8 deskundige tips voor mooie en praktische verlichting van de hal

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Knokke Moderne gangen, hallen & trappenhuizen van ligne V Modern
Loading admin actions …

De gang in huis kan een lastige ruimte zijn om in te richten en te verlichten. Niet iedere hal is even groot en vereist daarom hetzelfde type verlichting. Ook de vorm van een gang verschilt per woning. Een hal kan lang, smal, vierkant, hoekig of zelfs rond zijn. Daarom is de verlichting die je nodig hebt een individuele kwestie. In bouwmarken en speciaalzaken is tal van verlichting te vinden. Maar hoe vind je nou precies de verlichting die bij jouw hal past? 

Daar gaan we je in dit Ideabook een aantal tips voor geven. Deskundige tips waarmee je ervoor zorgt dat jouw gang precies op de juiste manier wordt verlicht. De juiste verlichting stelt je namelijk in staat om een ook van de hal in huis een bijzondere ruimte te maken. In nieuwe woningen bestaat soms de mogelijkheid om de verlichting tijdens de bouw te laten integreren. Toch is er ook in oudere woningen een heleboel mogelijk. Wat er allemaal mogelijk is zetten we in dit Ideabook voor je op een rijtje. Na het lezen weet je precies hoe je de perfect verlichte gang kunt creëren. Met verlichting kun je namelijk veel meer doen dan je waarschijnlijk zou denken.

Zorg voor de juiste weerspiegeling

Veel woningen hebben een smalle hal. Een dergelijk type gang geeft je al snel het gevoel dat de ruimte erg klein is. Met de juiste verlichting kun je de hal optisch groter laten lijken. Hiervoor kun je het beste gebruikmaken van de weerspiegeling van het licht in andere objecten in de gang. Zo is het aan te raden om de muren of kastdeurtjes in een smalle hal van felle kleuren te voorzien. Van felle kleuren is namelijk bekent dat ze invallend licht weerspiegelen, waardoor de hoeveelheid licht in de gang wordt versterkt. Hierdoor wordt de indruk gewekt dat smalle hal veel groter is dan in werkelijkheid het geval is.

Kies voor felle verlichting

Me een goed verlichte hal geef je mensen die bij je op bezoek komen een warm welkom. Het nodigt bezoekers uit, waardoor ze zich geen ongenodigde gast voelen. De meeste van ons kiezen verlichting uit op basis van de lamp die we mooi vinden om te zien. We kijken niet naar de hoeveelheid licht die een lamp geeft, maar naar het design. Dit is heel erg begrijpelijk, maar bij de verlichting van een gang niet altijd de juiste benadering. Het is beter om eerst kijken naar de intensiteit, de distributie en de kleurweergave van een lamp. Deze moet er tenslotte niet alleen goed uitzien, maar ook de juiste hoeveelheid licht geven. Vooral in oude gebouwen is het belangrijk dat de lamp in de gang veel licht geeft. De aansluitpunten voor de lamp bevinden zich hier meestal in het midden van de ruimte en de plafonds zijn veelal hoog, waardoor je fel licht nodig hebt om de hele ruimte te kunnen verlichten.

Kies voor een natuurlijke kleur verlichting

Licht heeft veel te maken met kleur. De index voor de kleurweergave van een lamp wordt gemeten in Ra of CRI. Hoe lager de waarde, hoe onnatuurlijker de kleuren van de verlichte objecten in de gang lijken te zijn. Zonlicht heeft een waarde van 100. Tegenwoordig bereikt een goede LED-lamp waarden van meer dan 90. Gebruik van natuurlijk licht is in de gang zeker aan te bevelen. Daarnaast kun je gebruikmaken van kleinere accenten met gekleurd licht, om toch nog een beetje met het licht in de hal te spelen.

Maak gebruik van accenten

Gang Moderne gangen, hallen & trappenhuizen van Studiohecht Modern

Om de aandacht op een bepaald object in de hal te vestigen en om sfeer te creëren, kun je ervoor kiezen om in een volledig verlichte ruimte gebruik te maken van accenten. Met spotjes kun je specifieke objecten in de gang heel gericht verlichten. Denk dan aan een bos bloemen, een kastje of een kleine bijzettafel. Je kunt ook een deel van de wand verlichten door een lamp op de grond te zetten. Of patronen op muren, plafonds en vloeren creëren met behulp van wandlampen die naar boven of naar beneden schijnen. Met dimbare lampen kun je helemaal eindeloos variëren.

Zorg voor oriëntatiepunten

Scandinavische gangen, hallen & trappenhuizen van homify Scandinavisch

Vooral in een appartement is de gang veelal verbonden met veel andere kamers. Vanuit de gang kun je meestal de woonkamer, slaapkamers, het toilet en de badkamer in het appartement bereiken. Daarom is verlichting in een hal van een appartement ook aanwezig voor de nodige oriëntatie. Het is daarom handig om de hoeken van de gang goed te verlichten. Ingebouwde spotjes in het plafond zijn hiervoor uitermate geschikt. Het zogenaamde oriëntatielicht moet niet te fel zijn. Je wilt ’s nachts immers niet dat je door het licht wordt verblind als je naar het toilet gaat. Oriëntatieverlichting kun je daarom ook in de vloer laten integreren of aan de onderzijde van de wanden laten bevestigen. Dan kun je het echt zien als verlichting dat je ’s nachts in het donker de weg wijst.

Benadruk de sfeer van het gebouw

Gang Klassieke gangen, hallen & trappenhuizen van Studio D11 Klassiek

Het is aan te raden om met de verlichting in de hal een sfeer te creëren die past bij het karakter van het gebouw. Het type lamp dat je uitkiest moet passen bij het soort gebouw waarin het komt te hangen. In een rustiek landhuis komt een smeedijzeren kroonluchter mooi tot zijn recht. In een modern appartement in de stad past juist een hedendaagse designlamp weer erg goed.

Kies voor het juiste formaat lamp

Knokke Moderne gangen, hallen & trappenhuizen van ligne V Modern
ligne V

Knokke

ligne V

De grootte van een hal verschilt per woning. Het is aan te raden om hier tijdens het kiezen van een lamp rekening mee te houden. Een kleine lamp in een grote gang valt helemaal weg en valt al helemaal niet meer op. Een grote lamp in een kleine hal is ook geen slimme keuze. Hierdoor kan de gang er onbedoeld nog kleiner uit gaan zien.

Maak gebruik van bestaande lichtbronnen

Bertus residency Moderne gangen, hallen & trappenhuizen van Diego Alonso designs Modern
Diego Alonso designs

Bertus residency

Diego Alonso designs

Het is aan te raden om voor de verlichting van je hal gebruik te maken van bestaande lichtbronnen. Zo voorkom je dat je allemaal technische aanpassingen in de ruimte moet doen. Bij lichtbronnen denken we ook aan licht van buiten. Als je een raam in of naast je deur hebt, ga deze dan zeker niet afschermen met raambekleding. Laat het buitenlicht vooral naar binnen komen. Er is niets fijner dan natuurlijk lichtinval.

Wil je meer weten over het inrichten van je hal? Lees dan ook dit Ideabook eens! 

Wat is jouw tip om je hal te verlichten? Laat hieronder je reactie achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!