De voor- en nadelen van infraroodverwarming | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

De voor- en nadelen van infraroodverwarming

Johan van Dijk Johan van Dijk
kantoor verwarming: modern  door Heat Art - infrarood verwarming, Modern
Loading admin actions …

Aan de hand van de verwarmingssystemen van Heat Art – Infrarood Verwarming hebben we het al vaker gehad over deze specifieke manier van verwarmen. Maar de voor- en de nadelen die bij dergelijke systemen horen hebben we nog niet als zodanig voor je op papier gezet. Uiteraard willen we jou op dit gebied zo goed mogelijk voor gaan lichten. Neem er dus daarom maar even lekker de tijd voor om deze voor- en nadelen goed in je op te nemen. Uiteraard laten we je daarbij weer de mooiste plaatjes en voorbeelden zien van de experts. Doe hier dus zeker (letterlijk!) je voordeel mee!

Voordeel: eenvoudige installatie

Laten we met het eerste voordeel van infraroodverwarming beginnen. Dat betreft de installatie, die is namelijk heel erg eenvoudig. Bij gasverwarming had je gasleidingen nodig en bij een conventionele centrale verwarming buizen voor de aan- en afvoer van het water. Dat is bij infraroodpanelen niet het geval: alleen een stopcontact is genoeg. Zo kun je de panelen dus in principe op elke willekeurige plek aan gaan brengen, als er maar stroom in de buurt is, zoals hier in de woonkamer. Wil je de ruimte altijd op de gewenste temperatuur hebben dan maak je simpelweg gebruik van draadloze thermostaatschakelaars.

Nadeel: het wegwerken van de snoeren

Zoals Cruijff al zei: ‘elk voordeel heb z’n nadeel’ en vice versa is dat natuurlijk ook het geval. Ook al heb je bij infraroodverwarming niet te maken met water- of gasleidingen, de snoeren voor de aanvoer van de elektriciteit moet je natuurlijk wel wegwerken. Het meest ideale is als je een stopcontact direct achter of naast het verwarmingspaneel hebt, mocht dat niet het geval zijn dan kan een kabelgoot of een andere oplossing zeker uitkomst gaan bieden. Het is dan ook eigenlijk een nadeel dat bijna te verwaarlozen valt. 

Voordeel: de juiste luchtstromen

Een groot voordeel van infrarood verwarming is dat het stralingswarmte afgeeft. Dat houdt in dat je zeer snel de behaaglijke warmte voelt en dat niet eerst alle lucht in de ruimte op temperatuur gebracht hoeft te worden. Zo is jouw favoriete plekje snel op temperatuur. Een zeer bijkomend voordeel is dat nagenoeg geen luchtstroming ontstaat en je dus veel minder last hebt van rondvliegende stofdeeltjes en andere viezigheid in je huis.

Nadeel: niet overal dezelfde warmte

Juist dat voordeel van gerichte verwarming kan ook een nadeel zijn. Stel nou dat jij de indeling van je kamer wilt gaan veranderen. Het zou dan kunnen zijn dat juist de plek waar jij meestal zit dan niet meer zo goed verwarmd wordt. Uiteraard kun je dat wel oplossen door de positie van de panelen een beetje aan te passen. Maar wees gerust, ook met infraroodverwarming wordt na verloop van tijd de gehele ruimte op temperatuur gebracht.

Voordeel: bespaar op de energierekening

Met infraroodverwarming, bijvoorbeeld met een van de systemen van Heat Art – Infrarood Verwarming, kun je zeer zeker op je energierekening gaan besparen en dat wil iedereen toch?Bovendien zul je merken dat door het snel opwarmen van de omliggende constructie je al behaaglijkheid ervaart bij circa 2 graden lagere luchttemperatuur, dus in plaats van 20 °C kun je de thermostaat op 18 °C zetten. Daarmee bespaar je snel 20% en door dat tijdelijke en plaatselijke verwarmen prima gaat met de supersnelle infraroodverwarming zijn besparingen van 40% zeker geen uitzondering.

Nadeel: meer energieverbruik?

Deze titel lijkt een beetje tegenstrijdig ten opzichte van het vorige verhaaltje. Maar meer energieverbruik door middel van infraroodverwarming kan juist als jij niet slim met de bediening van het systeem omgaat. Denk er dus goed om dat je de panelen uitschakelt als je een ruimte niet gebruikt of je gebruikt een zelfregelende thermostaat per ruimte. En verder is het zaak om het gewoon een beetje uit te proberen. Kijk na een paar maanden maar hoe je energieverbruik is ten opzichte van de maanden van het jaar daarvoor. En wil je verder nog even meer weten over infraroodverwarming? Zorg dan dat je dit artikel ook niet mist! Behaaglijk warm met infraroodverwarming!

Wegen de voordelen voor jou op tegen de nadelen? Laat het ons weten! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!