DIY: zo creëer je in een paar simpele stappen je eigen barbecue area

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

DIY: zo creëer je in een paar simpele stappen je eigen barbecue area

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
​WWOO® Dutch Design in uw eigen tuin:  Tuin door NewLook Brasschaat Keukens,
Loading admin actions …

Hoe fijn is het om met lekker weer in je eigen tuin te kunnen genieten van een heerlijke barbecue? Je kunt iedere keer een wegwerp-barbecue kopen, maar je kunt er ook prima zelf één maken waar je ieder jaar opnieuw profijt van kunt hebben. Met slechts enkele hulpmiddelen kun je zelf een barbecue area maken, het hoeft namelijk helemaal niet zo moeilijk te zijn. 

In dit Ideabook laten we dan ook zien hoe je in een paar stappen je eigen barbecue kunt maken. Je kunt het simpel houden of je fantasie helemaal de vrije loop laten gaan en de ultieme barbecue area samen stellen. Na het lezen van dit artikel heb je vast en zeker voldoende inspiratie opgedaan om thuis aan de slag te kunnen. 

Kijk je met ons mee? 

Bepaal en kies het gewenste project

WWOO Concrete Outdoor Kitchen:  Tuin door NewLook Brasschaat Keukens,
NewLook Brasschaat Keukens

WWOO Concrete Outdoor Kitchen

NewLook Brasschaat Keukens

First things first: bepaal hoe je barbecue (area) er uit moet komen te zien. Dit is deels afhankelijk van je budget, de beschikbare ruimte en hoe vaak je hem zult gebruiken. Ga je vooral voor vrienden en familie koken? Dan hoeft je barbecue niet zo groot te zijn, zul je hem voornamelijk gaan gebruiken voor betalende gasten? Dan heb je wellicht wat meer ruimte en grotere roosters nodig. 

Daarnaast zijn je eigen skills en capaciteiten ook redelijk belangrijk bij dit project. Is het de eerste keer dat je met een dergelijk DIY-project aan de slag gaat? Dan raden we je aan om het simpel te houden. Twijfel je aan jezelf, of lijkt het je gewoonweg makkelijker om dit project uit handen te geven? Dan kun je er altijd voor kiezen om de hulp van een professional in te schakelen. Op deze manier ben je altijd verzekerd van een mooi en goed werkend eindresultaat. 

Zorg voor genoeg ruimte

Familietuin met kookeiland:  Tuin door House of Green,
House of Green

Familietuin met kookeiland

House of Green

We noemden het hierboven ook al even kort, het is van belang om van tevoren te bepalen hoeveel ruimte je denkt nodig te hebben. Dit hangt nauw samen met hoe vaak en waarvoor je je barbecue denkt te gaan gebruiken. In principe is een een barbecue in bijna elk model te maken, maar houd vooral goed voor ogen hoe groot het grilloppervlak moet zijn. Hier houd je dan weer rekening mee tijdens het bouwproces. 

Wat het makkelijkst is? Het metselen van een eenvoudige u-vorm, waar je dan halverwege het rooster kunt plaatsen. Het is dan namelijk heel gemakkelijk om daaronder een vuur te stoken of de kolen neer te leggen. Je zou eventueel ook kunnen kiezen voor een kant en klare barbecue, het creëren van een mooie en vuurvaste buitenkeuken is dan alles wat je nog hoeft te doen. 

Voor meer mooie voorbeelden van tuinen en terrassen kun je ook nog even langs deze foto's scrollen. Ben je op zoek naar inspiratie binnen een specifieke stijl? Maak dan gebruik van het filter op de site. Zo kom je snel en gemakkelijk uit bij foto's die goed aansluiten bij je persoonlijke smaak en stijl. 

Zorg voor de juiste benodigdheden

Voor het maken van een simpele, stenen barbecue heb je een aantal zaken nodig. Denk hierbij aan een barbecue grill set, verschillende stenen, vuurvaste stenen en vuurvast cement. Afhankelijk van de stijl die je voor ogen hebt en de beschikbare ruimte kun je daarnaast ook nog kiezen voor een klein aanrecht of werkblad en misschien zelfs een overkapping. 

Ook niet geheel onbelangrijk: de benodigde gereedschappen om te metselen. Waar je zoal aan kunt denken? Een waterpas, een hamer, een emmer, een voegijzer en een metseltroffel.

Koop de materialen

Korven en haarden:  Tuin door Gardeco,
Gardeco

Korven en haarden

Gardeco

Om kosten te besparen kun je bij het designen van je barbecue ook eerst kijken naar materialen die je eventueel al in huis hebt. Misschien heb je nog wat grote grindtegels over, resten cement, een stalen hekwerk of een oude steenoven. Heb je je huis onlangs verbouw of gerenoveerd? Wellicht heb je dan nog wat bakstenen over? Het is in ieder geval van belang dat je zeker weet dat de materialen die je gebruikt hittebestendig en/of vuurvast zijn. Ben je hier niet zeker van, laat het dan checken bij de bouwmarkt of koop simpelweg nieuwe materialen.

De reden dat vuurvaste stenen beter zijn dan gewone bakstenen is dat ze met gemak een temperatuur van zo rond de 1700 graden kunnen weerstaan en deze warmte ook zeer goed vasthouden. Hierdoor blijft je barbecue langer warm en dat zorgt weer voor een veel hoger rendement. 

De foundation

Kies je ervoor om zelf een barbecue van steen te metselen? Dan kan het gewicht al snel oplopen tot honderden kilo's. Een goede foundation is in dat geval essentieel. Zo kun je voor de ondergrond kiezen voor een stevige betonplaat of een aantal stevige stenen. Het is niet perse nodig om een hele fundering te storten. Wanneer je ervoor zorgt dat de grond onder de plek waar je hem wilt hebben waterpas is, en je er een aantal vierkante grindtegels neerlegt kun je al een heel eind komen. Leg wat staafjes ijzer over de naden van de grote tegels en stort er een dun laagje beton overheen. Smeer het vlak en laat het vloertje een aantal dagen uitharden

Je kunt je vast voorstellen dat dit erg belangrijk is om aan te denken voordat je begint met het bouwen van je barbecue. De ondergrond is deels afhankelijk van het model dat je wilt gaan bouwen. Kies in ieder geval voor een ondergrond die hitte zou kunnen verdragen, mocht er een keer wat misgaan. Daarnaast is het ook niet geheel onbelangrijk om te kiezen voor materiaal dat makkelijk te reinigen is. Het zal namelijk niet de eerste keer zijn dat je vettig vlees of andere etenswaren laat vallen. Zorg rondom je barbecue voor een ondergrond met een lichte structuur om gladheid te voorkomen. 

Extra tips

WWOO Concrete Outdoor Kitchen:  Tuin door NewLook Brasschaat Keukens,
NewLook Brasschaat Keukens

WWOO Concrete Outdoor Kitchen

NewLook Brasschaat Keukens

Is je barbecue af? Dan zijn er meer elementen die je toe kunt voegen om op deze manier een heuse buitenkeuken te realiseren. Denk aan een mooie tuinset, opbergruimte, een overkapping of bijvoorbeeld een ruimtelijk werkblad. 

Meer inspiratie opdoen voor het maken van je eigen barbecue area? Bekijk dan zeker ook nog even dit Ideabook dat we een tijdje geleden publiceerden. Je vindt er, naast de essentiële barbecue, nog meer elementen die van belang kunnen zijn. 

En, ga jij aan de slag met het maken van je eigen barbecue? 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten,

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!