Inspiratie: deze houtsoorten zijn geschikt voor je terras

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Inspiratie: deze houtsoorten zijn geschikt voor je terras

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
Een villatuin voor levensgenieters:  Zwembad door Studio REDD exclusieve tuinen
Loading admin actions …

Het toevoegen van hout aan je tuin zorgt voor een authentieke en warme sfeer. Het is dus ook niet gek dat voor het terras of de veranda steeds vaker gebruikt wordt gemaakt van hout. Het natuurlijke materiaal past in ieder tuin en is bovendien ook nog eens makkelijk te bewerken. Wist je dat er zelfs houtsoorten bestaan die zo goed als onderhoudsvrij zijn? Dit is allemaal afhankelijk van het soort hout dat je kiest. Hoe bepaal je nu welke soort het meest geschikt is voor jouw tuin? 

In dit Ideabook hebben niet alleen inspirerende voorbeelden voor je uitgezocht, ook delen we bruikbare tips en een aantal voor- en nadelen van bepaalde houtsoorten. Na het lezen van dit Ideabook kun jij vast en zeker aan de slag met je eigen houten terras!

Kijk en lees mee en laat je vooral inspireren door onderstaande voorbeelden!

De voordelen en eigenschappen van hout als basis voor je terras

We noemden het in de inleiding ook al even: hout soort voor een gezellige en sfeervolle uitstraling in je tuin, of je nu houdt van minimalistisch of landelijk. Het grote voordeel van hout is dat het in iedere stijl past en meestal redelijk onderhoudsvriendelijk is. Meer inspiratie voor vlonderplanken in je tuin vind je in dit Ideabook. We hebben ook hier een aantal mooie voorbeelden en ideeën voor je op een rij gezet. Neem zeker even een kijkje! 

Een terras staat bloot aan weer en wind en moet dus goed bestand zijn tegen klimaatschommelingen en vocht. Ook wil je dat het sterk en slijtvast is zodat het een lange tijd mee kan gaan. Kies daarom altijd alleen voor duurzaam hout van hoge kwaliteit. Omdat verschillende houtsoorten verschillende voordelen en eigenschappen hebben hebben we ze hierna duidelijk voor je op een rij gezet. Lees gauw verder! 

Populaire soorten

De meest voorkomende planken bestaan vaak uit hardhout, afkomstig uit bijvoorbeeld Indonesië, Maleisië en Brazilië. Binnen deze soorten bestaan er verschillende mogelijkheden wat betreft de stijl en afwerking. Zo kun je kiezen voor grote groeven, fijne ribbels of bijvoorbeeld een simpelere glad geschaafde variant. De keuze is aan jou en het is maar net wat je voor ogen hebt voor de algehele stijl van je tuin of terras. 

Natuurlijk zijn er ook Europese houtsoorten die in de smaak vallen. Hierbij kun je denken aan Douglas en Larikshout. Deze soorten worden door steeds meer aannemers, architecten en hoveniers gebruikt. Dit is vooral te danken aan het feit dat ze duurzaam zijn, fijn te verwerken zijn en gemakkelijk en snel te verkrijgen zijn. 

Houtsoorten van eigen bodem

Met houtsoorten van eigen bodem bedoelen we de meest gebruikte houtsoorten uit Europa. Europees hout is vooral geschikt voor wanneer je op zoek bent naar soorten die ecologisch verantwoord zijn. Waar je zoal aan kunt denken? Siberische Lariks, Europese Eik of Kastanje. Ze zijn alle drie erg geschikt om een stijlvol en vooral duurzaam terras mee aan te leggen. Voor Eik en Kastanje geldt dat ze net zo mooi vergrijzen als tropische en/of exotische houtsoorten, hierover lees je hieronder meer. Daarnaast is Kastanjehout ook nog eens vocht- en schimmelbestendig, ook mooi meegenomen. 

Ook zou je kunnen kiezen voor Scandinavisch dennenhout, mits deze thermisch behandeld is. Dit zorgt er namelijk voor dat het hout gemodificeerd wordt tot een duurzaam materiaal dat vergelijkbaar is met tropische houtsoorten. 

Exotische soorten

MOSO bamboo x-treme terrasplanken:  Balkon, veranda & terras door MOSO International B.V.
MOSO International B.V.

MOSO bamboo x-treme terrasplanken

MOSO International B.V.

Het grootste voordeel van tropische, of exotische, houtsoorten is dat ze weinig tot geen onderhoud vergen. In principe hoeft het hout niet behandeld te worden met een afwerkingslaag of vernis. Sommige houtsoorten krijgen na verloop van tijd een mooie grijze gloed. Deze hardhoutsoorten zijn bovendien erg stevig en ze worden dan ook vaak gebruikt voor het maken van steigers en/of vlonders aan het water. 

Nu zul je je misschien afvragen wat de meest gebruikte exotische houtsoorten zijn. Dit zijn als volgt: Padouk, Ipé, Massranduba, Afzelia, Azobe, Bilinga en Bankirai. Je kunt je vast en zeker voorstellen dat deze verschillende houtsoorten allemaal anders vergrijzen waarbij ze ook verschillende tekeningen zullen vertonen. Mocht je twijfelen aan de duurzaamheid, vraag dan altijd extra informatie aan de desbetreffende verkoper. 

Tegels of planken

Een villatuin voor levensgenieters:  Zwembad door Studio REDD exclusieve tuinen
Studio REDD exclusieve tuinen

Een villatuin voor levensgenieters

Studio REDD exclusieve tuinen

Wat betreft het plaatsen van je houten terras kun je kiezen uit twee verschillende methodes: planken of tegels. Tegels zijn ideaal voor de doe-het-zelver, ze zijn namelijk ideaal om zelf te plaatsen en op deze manier snel en gemakkelijk een gezellig terrasje te maken. 

Qua duurzaamheid en stevigheid kun je echter beter kiezen voor houten planken. Deze zijn meestal dikker dan terrastegels waardoor ze ook minder gevoelig zijn voor doorbuigen en kromtrekken. In principe kun je dit project ook zelf oppakken, mits je de nodige kennis in huis hebt. Waar je zoal rekening mee dient te houden? Denk aan stabiele ondersteuning, voldoende afwatering en geschikte en stevige bevestigingsmethoden. Kies bij het bevestigen ook voor materialen die niet kunnen roesten, niet geheel onbelangrijk! 

Twijfel je aan je eigen capaciteiten en geef je het project toch liever uit handen? Denk dan eens na over het inschakelen van de hulp van een professional. Je vindt ze heel gemakkelijk, gewoon hier bij homify. 

Onderhoud

Wellness tuin verbonden met het landschap:  Tuin door Studio REDD exclusieve tuinen
Studio REDD exclusieve tuinen

Wellness tuin verbonden met het landschap

Studio REDD exclusieve tuinen

Last but not least: het onderhoud. De meeste houten terrassen vragen nauwelijks tot geen onderhoud. Je kunt je terras zelfs schoonmaken met behulp van een hogedrukreiniger. Zorg er wel voor dat je geen te krachtige straal te dicht bij het houtoppervlak gebruikt. 

Zonlicht kan het hout, naarmate de tijd vordert, doen verkleuren waardoor het terras een grijzige gloed kan krijgen. Dit heeft geen enkele invloed op de levensduur van het hout. Heeft de oorspronkelijke kleur hout toch jouw voorkeur? Kies er dan voor om je terras in te smeren met gepigmenteerde olie. Herhaal dit proces om de twee à drie jaar waarbij je het hout lichtjes opgeschuurd en de afwerkingslagen vernieuwd. 

Graag nog meer inspiratie opdoen? Bekijk dan ook nog even deze foto's van stijlvolle terrassen, patio's en veranda's. Nu kan het zo zijn dat je op zoek bent naar voorbeelden in een specifieke stijl, maak in dat geval gebruik van het filter op de site. Op deze manier kom je snel en gemakkelijk uit bij foto's die goed aansluiten bij je persoonlijke smaak en stijl. Veel kijkplezier! 

Hoe denk jij over het toepassen van hout in je tuin? 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!