Een energiezuinig huis, zes duurzame mogelijkheden | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Een energiezuinig huis, zes duurzame mogelijkheden

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Eclectische huizen van boehning_zalenga koopX architekten in Berlin Eclectisch
Loading admin actions …

Dat je over het algemeen moet werken voor je geld weten we. Maar wist je dat er ook manieren zijn om geld te verdienen zonder dat je daar daadwerkelijk dagelijks voor aan de slag moet? Een mooi voorbeeld van slapend (een klein beetje) rijker worden, is het optimaliseren van je huis. We bedoelen hiermee dat het kan lonen om de energiehuishouding van je woning zo in te richten dat je bijna 'energieneutraal' kan leven. Geen rekening meer voor energie dus, of, wanneer je je kaarten echt goed speelt: energie terugleveren aan het net en daardoor dus extra geld verdienen zonder dat je er ook maar iets voor hoeft te doen. Nou ja, investeren, dat moet wel gebeuren. In dit Ideabook nemen we een aantal van die energiebesparende tips met je door. Want een slimme investering is het halve werk. Of dat nu zonnepanelen op je dak zijn, of het transformeren van je woning tot een bio-klimatisch huis. Wij vertellen je er meer over!

Locatie en indeling

Wanneer je de luxe hebt een eigen huis te bouwen, is de locatie een van de belangrijkste uitgangspunten. Het is dan ook niet voor niets dat dit het belangrijkste criterium is waar makelaars op zullen hameren. De locatie is namelijk zowel bepalend voor de prijs als voor het gebruik van energie. Vooral van belang is hierbij de ligging van het huis. Een dak pal op het  zuiden bijvoorbeeld, is interessant voor het aanleggen van zonnepanelen. Een huis op een lichte heuvel of aan zee leent zich daarentegen bijzonder goed voor het opwekken van windenergie. Behalve de locatie van het huis, is ook de indeling van je woning van groot belang. Een huis dat bestaat uit een enkel woninglaag heeft andere manieren nodig om te isoleren dan woningen met een dubbele woninglaag. Daarnaast is het van belang welke kamers je naast elkaar plaatst. Gebruik van warmte kan op die manier optimaal ingezet worden.

Een passief huis, wat is dat?

Woonhuis Silverled Moderne huizen van Zilt Architecten Modern
Zilt Architecten

Woonhuis Silverled

Zilt Architecten

Een passief huis is een huis waarin wordt geprobeerd het verlies van warmte tot een minimum te beperken. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door zo goed mogelijk te isoleren zodat er geen warmte uit de woning kan glippen, of kou naar binnen kan stromen. Bovendien wordt alle ontstane warmte zo goed mogelijk hergebruikt en niet, zoals in 'normale' woningen gangbaar is gewoonweg weggespoeld. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van warmte uit zowel de bodem als de zon. Het meest interessante aan een passief huis is dat je geen conventioneel verwarmingssysteem aan hoeft te leggen. Geen centrale verwarming dus, want alle energie wordt gewonnen uit omgevingsfactoren. Dit zorgt ervoor dat de energiebehoefte in een passief huis ongeveer vier keer lager ligt dan bij hetzelfde gebruik in een gemiddelde woning.

Kies je materialen

De materialen in een energieneutraal huis moeten aan twee criteria voldoen. Allereerst is het van belang dat ze goed isoleren. Nu zijn er een hoop materialen die hiervoor geschikt zijn, ze worden van oudsher gebruikt. Steen bijvoorbeeld is een goed voorbeeld. Wanneer we kijken naar 'standaard' huizen, is steen in welke soort dan ook, een mooi uitgangspunt om mee te bouwen. Het is solide en kan dus tegen een stootje, bovendien houdt het door zijn massa kou buiten en warmte binnen. En toch is het, vooral in een energieneutraal huis van belang ook te kijken naar de binnenste laag van je isolatie. Hier komt het tweede criterium om de hoek kijken: of je materiaal wel 'groen' is. Wanneer we kijken naar standaard huizen wordt voor isolatie vaak steenwol isolatie gebruikt. Dit is niet de duurzaamste keuze. Natuurlijke materialen zijn dit wel, schapenwol bijvoorbeeld of vlas lenen zich uitstekend voor duurzame isolatie.

Wek je eigen energie op

Je huis staat, je bent klaar met isoleren en de basis ligt er. Tijd om aan de slag te gaan met de secundaire mogelijkheden, want waar haal je nu je energie vandaan? Er zijn een aantal mogelijkheden om energie op te wekken middels je eigen huis. Zonne-energie is een optie die steeds bekender en toegankelijker wordt, hieraan wijden we zo nog even een geheel eigen alinea. Behalve zonne-energie is ook windenergie een interessante optie om te bekijken. Vooral wanneer je niet direct in de binnenstad woont, is het opwekken van windenergie een interessante mogelijkheid. De wind in vooral buitengebieden is bij tijd en wijle voldoende om je eigen wasmachine te doen draaien. Omdat er steeds meer mogelijkheden op de markt komen die windenergie in je huis te implementeren ben je niet gebonden aan een 'oldschool' windturbine in de achtertuin.

Een eco-friendly huis

Single Family House in Heppenheim, Germany Moderne huizen van Helwig Haus und Raum Planungs GmbH Modern
Helwig Haus und Raum Planungs GmbH

Single Family House in Heppenheim, Germany

Helwig Haus und Raum Planungs GmbH

De energiemogelijkheden hebben we besproken, maar bij energie alleen houdt het ontwikkelen van een energiebesparend huis niet op. Het is namelijk van belang hoe je zaken opwekt, zoals bijvoorbeeld met je zonne-energie, maar het is minstens zo van belang hoe je zaken afvoert. Je water en je afval zijn hier twee voorbeelden van. In reguliere huishoudens gaat zowel warm als koud water 'gewoon' het putje door richting riool. Eeuwig zonde vinden eco-friendly huisbewoners. Warm water is energie, en zodoende nog goed te gebruiken voor het verwarmen van je huis bijvoorbeeld. Wanneer het water bovendien niet vies is, kan het goed opgevangen worden en kun je er de planten in de tuin nog een plezier mee doen. Dit circulaire denken ligt ten grondslag aan een eco-huis. Voor afval geldt trouwens precies hetzelfde. Dat je afval scheidt is een ding, maar met bijvoorbeeld je gft-afval kan je een mooie basis leggen voor een composthoop of je kunt door het verbranden ervan energie opwekken.

Bioklimatisch huis

Nog een stapje verder dan een eco-friendly huis, gaat het bio-klimatische huis. Dit zijn huizen die zo goed mogelijk zijn aangepast aan hun omgeving en daardoor zo optimaal mogelijk gebruik maken van de bestaande energie. Standaard bouwregels voor bio-klimatische huizen zijn bijvoorbeeld dat de 'leefkamers' zoals de woonkamer en de keuken aan de zuidelijke kant gebouwd worden. Door veel glas te gebruiken aan de zuid-zijde is de warmte optimaal en kan deze, vooral in de winter, doorgestroomd worden naar de noordkant van het huis. Aan deze noordelijke kant vindt je opslagruimtes, garage en bijkeuken. Ook aan de buitenzijde wordt gebruik gemaakt van een optimaal samenspel van factoren. Een rij dichte struiken bijvoorbeeld kan ingezet worden als windbreker en tevens voor schaduw zorgen tijdens hete zomerdagen.

Zonne-energie

We eindigen onze zoektocht naar energiezuinige mogelijkheden bij een concept dat iedereen inmiddels wel kent: zonne-energie. Reden dat we deze duurzame bouwoptie apart noemen, is dat het niet voor iedereen mogelijk is om aan de slag te gaan met de voorbeelden die we hiervoor benoemden. Dit is anders wanneer we kijken naar de mogelijkheden van zonne-energie. Voor het implementeren van panelen hoef je namelijk geen enorm grote en kostbare aanpassingen te doen aan het pand zelf. Het enige dat je nodig hebt is een dak dat een groot gedeelte van de dag in de zon ligt, en een startbudget. Dat startbudget is trouwens ook nog voor een deel te financieren middels gemeentelijke subsidies. Voor het aanleggen van de panelen zijn volop professionals te vinden, zo hoef je dus niet zelf aan de slag. Het rendement ten slotte is ook de moeite, na een jaar of 8 a 9 hebben de panelen zichzelf terugverdiend!

Welke energiebesparende bouwtip spreekt jou aan? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!