Zo doe je het: het ophangen van foto's zonder spijkers

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Zo doe je het: het ophangen van foto's zonder spijkers

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
 Studeerkamer/kantoor door Equipe Ceramicas
Loading admin actions …

Woon jij in een (huur)huis waarbij het niet toegestaan is om gaten in de muren te boren? Dan vraag je je misschien af hoe je dan wel op een mooie en makkelijke manier schilderijen en foto's op kunt hangen. Fotolijsten zijn er in veel verschillende vormen en maten en dit kan het nog iets lastiger maken om ze netjes en strak op te hangen zonder daarbij je muren te beschadigen.

Gelukkig zijn er genoeg oplossingen voor het ophangen van lijsten en foto's zonder gebruik te hoeven maken van spijkers. In dit Ideabook ben je dan ook aan het juiste adres want we hebben een aantal alternatieven voor je op een rij gezet waar je bijna geen gaatjes voor hoeft te maken. Denk bijvoorbeeld aan een rails met nylondraad of dubbelzijdige tape. Afhankelijk van je ondergrond zijn er verschillende mogelijkheden. 

Kijk mee en laat je vooral inspireren door onderstaande foto's!

Dubbelzijdige tape

Je kunt ervoor kiezen om dubbelzijdige tape of plakstrips te gebruiken voor het ophangen van je lijsten en/of je foto's. Dit is vooral aan te raden bij lichte, kleinere fotolijsten of losse foto's zonder lijst. Het is een ideale manier om je lijsten of foto's op een snelle manier strak op te hangen. Meet van tevoren goed af op welke hoogte, en op welke afstand van elkaar, je de foto's wilt ophangen. Plak de strips of de tape op de achterkant van je lijsten en klaar is kees! 

Het nadeel van dubbelzijdige tape is dat het nare sporen op bepaalde ondergronden achter kan laten. Zo kan behang van de muur afkomen bij het verwijderen, maar ook een te zwaar gewicht kan ervoor zorgen dat lijsten van de muur vallen. Heb je bijvoorbeeld te maken met een broze wand? Kies dan liever voor een andere oplossing en lees nog even verder. 

Een prikbord

Een prikbord ouderwets? Absoluut niet! Ze zijn weer helemaal van deze tijd. We zien ze vaak terug in de minimalistische en Scandinavische interieurstijlen. Kies voor de bekende variant van kurk of ga juist voor een vernieuwde variant in de vorm van een inspiratierek of magneetbord. Voor het ophangen van de meeste borden is het, vanzelfsprekend, wel nodig om gaatjes in de muur te boren. Erg lichte borden zou je kunnen ophangen met dubbelzijdig tape of stevige plakstrips. Ondanks deze enkele gaatjes biedt een prikbord wel weer mogelijkheid om veel verschillende foto's en afbeeldingen op te hangen die bovendien ook nog eens makkelijk te vervangen zijn. 

Zoals we kort al even noemden zijn er tegenwoordig ook nieuwe varianten van het traditionele prikbord verkrijgbaar. Het inspiratierek bestaat bijvoorbeeld uit een vierkant of rechthoekig rek met een geruit rasterpatroon. Hierop kun je met klemmetjes, knijpers of paperclips je afbeeldingen en foto's aan ophangen. Kies je liever voor een magneetbord? Dan is er nog een leuke variant op het bord, namelijk: magneetverf! Door een vlak met magneetverf op je muur te schilderen, is het niet nodig om gaten te boren. Zou jij hiervoor kiezen? 

Een rails en nylondraad

 Keuken door homify
homify

constructieve wand ingepakt in keukenblok met hout rondom afgewerkt

homify

Een andere manier om op een slimme manier foto's op te hangen is door gebruik te maken van een rails en nylondraad. Hoe dit in zijn werking gaat? Aan het plafond bevestig je de rails, maak eventueel gebruik van pluggen bij het ophangen want er kan uiteindelijk redelijk wat gewicht aan komen te hangen. Het nylondraad maakt het mogelijk om je fotolijsten op verschillende hoogtes aan de rail te bevestigen. Bovendien valt het draad bijna weg tegen de muur waardoor de lijnen bijna niet opvallen. Je kunt er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om alle lijsten op één hoogte te hangen. 

Het grote voordeel van het ophangen van een rails is dat je foto's en lijsten gemakkelijk kunt verwisselen en veranderen zonder hierbij je muur te beschadigen. 

Haakjes

Garage Loft:  Woonkamer door BRICKS Studio
BRICKS Studio

Garage Loft

BRICKS Studio

Kleine haakjes kun je gemakkelijk aan de muur bevestigen met dubbelzijdig tape, hier kun je dan weer lichtgewicht fotolijstjes aan ophangen. Een andere optie is het kiezen voor een speciaal hangend element voor foto's. Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen, deze ophangsystemen hebben namelijk wel iets weg van de uitstraling van een spin of octopus. Je kunt deze elementen aan het plafond ophangen of ergens anders aan bevestigen. De verschillende 'pootjes' hebben allemaal kleine klemmetjes of knijpertjes aan het uiteinde waar je je foto's heel gemakkelijk tussen kunt knippen. 

Wil je meer tips voor het maken van een fotocollage? Dan is dit Ideabook dat we een tijdje terug publiceerden misschien wel iets voor jou. We delen er een aantal bruikbare tips die je kunnen helpen bij het maken van de mooiste fotocollage op jouw wand. 

Paperclips

Popular:  Muren & vloeren door IXXI
IXXI

Popular

IXXI

Paperclips gebruikten we voorheen om papier te bundelen, maar tegenwoordig blijkt dat je ze voor veel meer dingen kunt gebruiken. Online zijn enorm veel DIY-projecten te vinden waarbij paperclips bijdragen aan een decoratief doeleinde. Zo zou je ze ook kunnen gebruiken om foto's op te hangen. Kies jij ervoor om foto's zonder lijst, of zonder achtergrond, op te hangen? Dan raden we je aan om ze op een dikkere kwaliteit papier of karton af te drukken, zo zullen ze minder snel opkrullen of kromtrekken. Je kunt meerdere foto's met paperclips ophangen aan een gespannen koord, maar je zou er ook voor kunnen kiezen om ze op die manier aan een inspiratierek te bevestigen. De keuze is aan jou! 

Bekijk ook eens de professionals bij onze designerproducten, wie weet kom je er nog wat ideeën tegen die je thuis kunt kopiëren! 

Decoratief satijnen lint

Tenslotte: je kunt ook veel kanten op met een simpel satijnen lint. Ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en diktes dus mogelijkheden zijn er genoeg. Kies er bijvoorbeeld voor om een lint van het plafond tot aan de grond op te hangen, of juist voor een muur langs te spannen, en bevestig je foto's met een klein drupje lijm. Of kies juist voor meerdere slierten waar je op verschillende hoogtes en lengtes foto's aan bevestigd voor een speels effect. 

Sprak dit Ideabook je aan en zou je nog even verder willen kijken om meer inspiratie op te doen? Scroll dan zeker ook nog langs deze voorbeelden van stijlvolle werkruimtes en kantoren. Als je op zoek bent naar een specfieke stijl, gebruik dan het filter op de site. Of je nu fan bent van de landelijke stijl of toch liever modern terug ziet in je woning, op deze manier kom je snel en gemakkelijk uit bij foto's die goed aansluiten bij je persoonlijke smaak. Veel kijkplezier!

Welke optie past het beste in jouw woning?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!