Zorg goed voor je ijskast en je zult er veel langer plezier van hebben | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Zorg goed voor je ijskast en je zult er veel langer plezier van hebben

TILL BEHNE TILL BEHNE
Moderne keukens van ARQ_IN Modern
Loading admin actions …

De ijskast is een heel belangrijk onderdeel van de keuken. Dankzij de ijskast kunnen we eten en drinken koel bewaren en er daardoor langer van genieten. Om zo lang mogelijk van je ijskast kunnen genieten, is het belangrijk dat je hem goed onderhoud. Dat betekent goed schoonhouden en hem op de juiste plek neerzetten. Maar in dit Ideabook bespreken we ook een aantal minder voor de hand liggende tips waarmee je de levensduur van je ijskast kan verlengen. En als je ijskast langer meegaat, kun je wellicht ook investeren in een beter model.

Gebruik geen chemische schoonmaakmiddelen

Moderne keukens van ARQ_IN Modern

Het is belangrijk om je ijskast goed schoon te houden. Omdat je er levensmiddelen in bewaard, blijven er bacteriën of ander vuil achter. Dus is het aan te raden om de ijskast minimaal twee keer per jaar grondig schoon te maken. Gebruik daarvoor gewoon allesreiniger of een ander schoonmaakmiddel. Maar zeker geen chemische schoonmaakmiddelen. Omdat er in de ijskast eten en drinken bewaard wordt, is dat geen goeie combinatie. De oven wordt bijvoorbeeld wel schoongemaakt met een chemisch schoonmaakmiddel. Maar dat is geen probleem omdat door de hitte alle schadelijke stoffen worden vernietigd.

Ga geurtjes tegen

Vieze geurtjes in je ijskast zijn niet alleen vervelend om te ruiken, maar ook niet goed voor de andere producten die je in je ijskast bewaard. Zorg dus altijd dat vieze geurtjes zo snel mogelijk weer verdwijnen. Zoals zo vaak is voorkomen beter dan genezen, dus bewaar je dingen die een indringende geur hebben het beste in een bakje of een afsluitbaar zakje. Zo voorkom je dat de geurtjes de hele ijskast overnemen en eventueel ander voedsel bederven. Heb je toch last van geurtjes in je ijskast, kun je een aantal dingen doen. Zo kun je een schaaltje baksoda in je koelkast neerzetten, deze neemt vieze geurtjes op. Om nog sterkere geuren te neutraliseren kun je vanille extract oplossen in water en daar een watje in leggen. Zo zal je ijskast altijd fris ruiken.

Voorkom leegstand

Het klinkt misschien gek, maar een volle ijskast is energiezuiniger dan een lege ijskast. Dat betekent natuurlijk niet dat je van alles moet kopen dat je niet nodig hebt. Maar het is wel iets om wellicht rekening mee te houden. Hoe komt dat? In een volle ijskast is er minder ruimte voor warme lucht die naar binnenstroomt als je de ijskast open doet. Wat energiezuinigheid betreft is het altijd beter om een grote ijskast te kopen dan twee kleinere. En ook een koel-vriescombinatie is zuiniger dan een losse koelkast en vriezer. En zuinig is niet alleen goed voor je portemonnee maar ook voor de levensduur van je ijskast.

Ontdooi minstens eens per jaar

Als je één of twee keer per jaar de ijskast goed schoonmaakt is het ook aan te raden om deze, maar vooral de vriezer, te ontdooien. Zo komt er weer extra ruimte vrij en kun je het geheel ook goed schoonmaken. Om je vriezer te ontdooien moet je hem eerst uitzetten. Een goede tip is om heet water in een plantenspuit te doen en het ijs dat zich heeft gevormd in de vriezer daarmee te besproeien. Vervolgens kun je heel voorzichtig het ijs losbikken. Doe dit echt heel voorzichtig want voor je het weet raak je de koelelementen. Als al het ijs weg is even goed schoon en droog maken, de vriezer weer aanzetten en alles er weer inzetten.

Vergeet de rubbertjes niet

Mixwood keuken in Groningen Moderne keukens van Studio Martijn Westphal Modern Hout Hout
Studio Martijn Westphal

Mixwood keuken in Groningen

Studio Martijn Westphal

Vergeet tijdens het schoonmaken van de ijskast vooral rubberen randen niet. De rubbertjes zorgen ervoor dat de ijskast goed sluit en er zo dus geen kou kan ontsnappen. Sluit de ijskast niet meer goed, zal deze ook sneller kapot gaan. Dus de rubbertjes schoonmaken is heel belangrijk en het is maar een kleine moeite. Je kunt de rubbertjes meestal vrij simpel los halen. Leg ze vervolgens in een bak met soda en laat het even in weken. Vervolgens grondig schoonmaken met een doekje. Zorg dat je in alle kiertjes even veegt. Om ze fijn en soepel te houden kun je ze naar het schoonmaken het beste even invetten of er wat talkpoeder op doen.

Denk goed na hoe en waar je de ijskast neerzet

Interieur woning in school met XXL kast met taatsdeur, studie en nieuwe keuken Moderne keukens van Joep van Os Architectenbureau Modern
Joep van Os Architectenbureau

Interieur woning in school met XXL kast met taatsdeur, studie en nieuwe keuken

Joep van Os Architectenbureau

Voor een langere levensduur is het belangrijk waar je de ijskast neerzet. Vaak staat een tweede ijskast in een schuurtje waar het ’s zomers erg warm wordt en in de winter behoorlijk koud. Hierdoor moet het apparaat heel hard werken om op temperatuur te blijven. Hij verbruikt dan ook véél meer energie dan nodig. Zet de ijskast ook niet naast de verwarming, oven of een andere warmtebron. En zorg er indien mogelijk voor dat het rooster aan de achterkant van het apparaat vrij blijft. Dit rooster zorgt voor de afvoer van warmte. Zorg bij een inbouw koelkast voor een ventilatierooster in de onder- en boven aftimmering. Als de warmte niet goed wordt afgevoerd, wordt er meer energie verbruikt en gaat de ijskast dus minder lang mee. Bij een vrijstaande koelkast is het goed om eens per jaar het rooster aan de achterkant schoon te maken. Met een verstoft rooster kan het apparaat de warmte niet goed afvoeren en neemt het energieverbruik toe.

Wil je inspiratie opdoen en kijken waar je ijskast in de keuken het beste tot zijn recht komt, neem dan hier eens een kijkje. Deze professionals weten alles over keukens en ijskasten en kunnen je daar ook bij helpen als je dat wilt. En in dit Ideabook lees je nog meer over frisse keukens.

Wat is jouw eigen ijskast schoonmaaktip? Laat hem hieronder achter in de comments.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!