6 budgetvriendelijke manieren om en tuinpad te maken | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

6 budgetvriendelijke manieren om en tuinpad te maken

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
Contemporary Front Garden Moderne tuinen van Fenton Roberts Garden Design Modern
Loading admin actions …

De paden in je tuin bestraten kan op veel verschillende manieren. Was vroeger het aanbod beperkt tot de welbekende grindtegel. Tegenwoordig liggen de bouwmarkten en tuincentra vol met tegels in alle vormen en maten. Van keramische tegels tot tegels van beton en van grind tot gebakken klinkers. Het materiaal voor de verharding in je tuin is meestal de grootste kostenpost. Is je budget niet al te groot of besteed je liever al je geld aan planten dan zijn er gelukkig goedkope alternatieve om een mooi pad in je tuin aan te leggen. In dit Ideabook geven we je een aantal mooie voorbeelden!

Gras. Zacht aan je voeten en mooi natuurlijk

Gras. Je kan erop liggen in de zon. Het gebruiken als veld om te badmintonnen of een balletje te trappen. En over gras kun je wandelen. Van het huis naar de veranda achterin de tuin of zomaar om een rondje te maken. Gras als pad. Het mooie van gras is dat het leeft en groeit en dat het ruimte geeft. Gras ruikt ook heerlijk en voelt koel en zacht aan als je er met je blote voeten over heen loopt. Om een mooi pad te houden moet je het gras wel regelmatig maaien en de zijkanten afsteken, anders neemt je gras in de loop van de tijd je hele tuin over. Houd voor een pad van gras een minimale breedte aan van tachtig centimeter. Maak je het pad smaller dan wordt het lastig maaien. En kies voor gras dat tegen een stootje kan als sportgras.

Met je blote voeten over het strand

Moderne tuinen van homify Modern

Schelpen lenen zich bij uitstek om een strandsfeer te scheppen. Een pad van schelpen ziet er mooi uit, en geven je het gevoel alsof je over het stand loopt. Leg onder het pad een laag antiworteldoek. Dit is even een werkje, maar het scheelt je straks heel veel tijd in het wieden van onkruid. Ook is het aan te raden om de rand van het pad af te sluiten met een afsluitband. Zo voorkom je dat de schelpen of de kiezels straks tussen de planten in je tuin liggen. Op de foto is dit mooi gedaan met een rand van cortenstaal.

Prachtig stevig en stoer materiaal dat na verloop van tijd een roestige bruine kleur krijgt. Nieuwsgierig naar dit stoere materiaal. Neem dan ook eens een kijkje in dit Ideabook.

Houtsnippers, duurzaam en goed voor de grond

Heb je een grote tuin met veel struiken en bomen dan moet je waarschijnlijk regelmatig snoeien om niet in een oerwoud terecht te komen. Als je deze takken klein maakt in een houtversnipperaar heb je ideaal mulch om je tuinpaden mee te bedekken. Het enige nadeel van schors is dat na verloop van tijd verteert. Maar daar staat tegenover dat het gebruik van schors goedkoop is en een hele duurzame manier van tuinieren is. En bijkomend voordeel. De snippers brengen langzaam organisch materiaal terug in de bodem en zorgen dus voor vruchtbare grond. Een houtversnipperaar kun je makkelijk voor een dag huren, maar je kunt deze klus natuurlijk ook overlaten aan een hovenier bij jou in de buurt. Zij hebben de klus zo voor je geklaard!

Schors, voor langer resultaat

Vind je het toch te veel werk om jaarlijks je snoeiafval zelf te verwerken tot mulch, koop dan schors van een goede kwaliteit in een tuincentrum. Dit blijft ook iets langer op de paden liggen. Schor van bijzonder goede kwaliteit is Frans boomschors. Dit schors komt van de bast van de Zuid Europese of Noord Afrikaanse naaldbomen. Strooi het schors uit over je pad en je bent verzekerd van een afdeklaag die voor langere tijd je tuin zal sieren. Wat ook mooi is meegenomen. Het schors ruikt heerlijk naar dennengeuren.

Grind

Eigentijdse natuurlijke tuin Landelijke tuinen van Visser Tuinen Landelijk
Visser Tuinen

Eigentijdse natuurlijke tuin

Visser Tuinen

Zowel in een moderne tuin als in een meer landelijke natuurlijke tuin is het mooi om halfverharding als schelpen, grind en split op paden te gebruiken. Het gebruik van halfverharding op de paden in je tuin heeft een aantal voordelen. Het maken van allerlei vormen is makkelijker dan bij tegels, het materiaal is vrij goedkoop en de paden laten beter water door dan een dicht pad van tegels. Welke soort halfverharding je kiest is afhankelijk van je smaak en de stijl van je tuin. Mooi is het ook om grind of split te combineren met tegels zoals op de foto is gedaan.

Gravel

Gravel zie je op de tennisbanen en niet zo vaak in tuinen. Dat is niet zo gek want de kleur is voor een particuliere tuin al snel te opvallend. Beter is het om mijnsteen of split te gebruiken. Split bestaat uit fijn gebroken steentjes en is in veel kleuren te koop. Nadeel van split is dat het een dichte laag kan vormen die slecht waterdoorlatend is. Bij grind heb je hier veel minder last van omdat de laag losser is.

Tot zover dit Ideabook over budgetvriendelijke tuinpaden. Wij hopen dat we je je ideeën hebben gegeven om op een alternatieve manier de paden in je tuin aan te leggen.

Welk materiaal spreekt jou het meeste aan? Laat het ons hieronder weten!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!