Zes tips voor een beter geïsoleerd huis | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3688:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Zes tips voor een beter geïsoleerd huis

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Shutters op maat Moderne woonkamers van Inhuisplaza b.v. Modern
Loading admin actions …

Een goed geïsoleerd huis heeft een aantal grote voordelen. Zo zijn de kosten voor verwarming een stuk lager wanneer je een huis bezit dat geen warmte 'lekt'. Behalve dit financiële voordeel is het ook prettig om een huis te bezitten waarin je niet constant in de tocht zit. Deze tocht kan namelijk leiden tot gezondheidsproblemen, en die zijn mogelijk nog wel erger dan het financiële aspect van een goed geïsoleerd huis. Gezondheidsproblemen die ontstaan door een tochtig huis kunnen namelijk snel uit de hand lopen. Van een onaangenaam kuchje tot een nare bronchitis. Ook daarom is het dus belangrijk om je huis goed te isoleren. Nu zijn huizen die in de laatste twintig a 25 jaar gebouwd zijn over het algemeen al voorzien van goede isolatie. Dubbele beglazing is hierbij bijvoorbeeld al de norm. Aan oudere huizen valt over het algemeen nog wel het een en ander te isoleren. Maar misschien kun jij, zelfs met een nieuwbouwhuis, met deze tips aan de slag.

Identificeer zwakke punten

Minimalistische slaapkamers van homify Minimalistisch Hout Hout

Het eerste punt dat van belang is wanneer je aan de slag gaat met het isoleren van je huis, is het identificeren van tochtige punten. In het wilde weg isoleren kan natuurlijk, maar de kans bestaat daarbij dat je dan geld steekt in punten die niet eens de moeite waard zijn. Het idee van goed isoleren is namelijk dat het zichzelf terugverdiend.  Deze terugwin ratio bestaat uit de kosten van de investering versus de terugverdientijd. Goed, op zoek naar zwakke punten dus. Waarschijnlijk kan je er, terwijl je dit leest al wel een of twee noemen. Dat je bijvoorbeeld altijd een zuchtje wind voelt als je bij dat ene raam staat, of dat je vaak met een snotneus wakker wordt wanneer je dat ene raam tegenover die deur opengezet hebt. Soms valt het je zelf trouwens niet eens op, ga dan eens bij familie en vrienden na of zij wellicht iets opgemerkt hebben. Natuurlijk kan je ook hier een professional inschakelen die je met je meekijkt. Isolatieprofessionals weten alles van de mogelijkheden, maar starten altijd bij de klachten. 

Tochtstrips voor de ramen

De zwakke plekken zijn inmiddels geïdentificeerd. Grote kans dat je uit bent gekomen bij een of enkele van je ramen. Als je weet dat ramen worden geplaatst in een omlijsting die vervolgens wordt gedicht met speciaal materiaal dan is dat een goed begin. Als je vervolgens ook nog weet dat dit isolatiemateriaal na een jaar of tien a vijftien begint te lekken, dan weet je precies genoeg. Het is tijd om na deze tijd eens kritisch te kijken of het tijd is voor zogenaamde extra 'tochtstrips'. Deze strips zijn gemaakt van kunststofmateriaal en makkelijk aan te brengen met een plakstrip. Lastig is het niet, maar zoals met alle klussen in en om het huis moet ook het aanbrengen van tochtstrips nauwkeurig gebeuren om het gewenste effect te bereiken. 

Extra tip: je garage of bijkeuken is vaak slecht geïsoleerd. Het aanbrengen van deze tochtstrips is dan een makkelijke manier om ook daar wat (energie)winst te behalen!

Elimineer tocht

Tocht ontstaat wanneer een zucht wind door het huis heen kan trekken. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je ramen tegenover elkaar open zet en de luchtstroom van de ene naar de andere kamer voert. Op zich is er met tocht niks mis, het is pure ventilatie voor je huis. Tenminste, wanneer de tocht gewenst is en je er dus zelf voor kiest de ramen tegen elkaar open te zetten. Kies je er niet voor, dan heb je te maken met een lastige situatie. Deze is namelijk niet makkelijk te stoppen en zorgt ervoor dat er veel warmte uit je huis weggevoerd wordt. Tijd voor actie dus. Kijk ook hier waar de tocht vandaan komt. Vaak zijn er in een oud huis bij de ramen of deuren kieren te ontdekken die voor de tocht zorgen. Dicht ze met bijpassend materiaal. Maar pas op! Laat kieren onder deuren binnenshuis altijd zitten; die zijn nodig voor goede ventilatie in huis! Ben je toch enthousiast aan de slag gegaan en heb je alle tocht geëlimineerd? Let dan extra op ventilatie. Voortdurende aanvoer en afvoer van lucht in huis is van belang voor je gezondheid.

Folie op de ramen

Klassieke huizen van FASA AG Klassiek

Van de tocht gaan we nu door naar de mogelijkheden voor de ramen. In de inleiding noemden we al dat ramen in nieuwbouwhuizen vaak al voorzien zijn van dubbelglas. In oudere huizen is dit niet altijd het geval. Nu kun je natuurlijk kiezen voor de rigoureuze aanpak en dubbelglas laten plaatsen. Dit is echter kostbaar en bovendien erg veel werk. Nog niet toe aan zo'n grote verbouwing? Voor een paar euro verminder je het warmteverlies via je ramen al gauw met enkele tientallen procenten: raamfolie. Aanbrengen is simpel. Je brengt het meegeleverde dubbelzijdige tape aan rond het kozijn, knipt het raamfolie ruim op maat en plakt het tegen de tape aan. Doe het zo zorgvuldig mogelijk, maar heel precies hoeft het nou ook weer niet. Wanneer je het folie namelijk met een fohn verwarmt, trekt het vanzelf strak. Zorg voor het aanbrengen van de folie wel dat je kamer goed geventileerd en op kamertemperatuur is, dit zorgt dat de folie goed hecht. Natuurlijk is het ook van belang dat je raam schoon en vetvrij is. Even poetsen dus! 

Gordijnen en lamellen

Moderne shutters Moderne woonkamers van Inhuisplaza b.v. Modern
Inhuisplaza b.v.

Moderne shutters

Inhuisplaza b.v.

Een andere optie om de warmte in je kamer binnen te houden is het plaatsen van gordijnen en/of lamellen. We zeggen direct 'en/of', omdat lamellen altijd voor het raam zitten terwijl gordijnen in de regel opzij worden geschoven en dus enkel in hun dichte vorm echt isolatiewaarde hebben. Op het moment zijn er veel verschillende soorten lamellen en gordijnen op de markt. Niet allemaal zijn ze even waardevol om in te zetten om de warmte binnen te houden. Zogenaamde 'in between' gordijnen bijvoorbeeld zijn meer voor de sier dan dat ze echt warmte tegenhouden. Hiervoor zijn de dikkere gordijnen een stuk raadzamer. Win, wanneer je op zoek bent naar gordijnen en lamellen voor isolatie, informatie in bij een speciaalzaak. Zij weten alles van de nieuwste materialen en kunnen de producten makkelijk op maat maken. Ideaal want dat is een rotklusje om zelf te doen!

Isoleer de radiatorwand

White two column radiator Moderne gangen, hallen & trappenhuizen van Mr Central Heating Modern
Mr Central Heating

White two column radiator

Mr Central Heating

Onze laatste tip is er een die voor iedereen aan te raden is, en die naar ons weten bijzonder weinig ingezet wordt. Wist jij namelijk dat achter warme radiatoren veel warmte verloren gaat? Dit is vooral het geval bij slecht geïsoleerde wanden, maar eigenlijk geldt het voor elke radiator die voor een buitenwand geplaatst is. De warmte trekt namelijk in de muur. Eeuwig zonde natuurlijk, want van warme muren heeft uiteindelijk niemand plezier. Verspilde energie dus. Door radiatorfolie tussen de radiator en de buitenmuur te plaatsen is dit probleem makkelijk en goedkoop op te lossen. Er is tegenwoordig radiatorfolie die met een magneetstrip tegen de radiator wordt “geplakt” en zo onzichtbaar zijn isolerende werk doet.

Welke isolatietip zijn we nog vergeten? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!