Zo bouw je je eigen knusse vuurplaats in de tuin | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Zo bouw je je eigen knusse vuurplaats in de tuin

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Urban Courtyard for Entertaining Moderne tuinen van Bestall & Co Landscape Design Ltd Modern
Loading admin actions …

Wie herinnert dit zich niet van vroeger? Heerlijk met elkaar rond het kampvuur zitten op het strand bij de ondergaande zon onder het genot van gitaarspel en gezang. Je eigen hotdogs, aardappelen of marshmallows roosteren in het vuur? Met een eigen vuurplaats in de tuin kun je hier de hele zomer van genieten. De kinderen vinden het altijd superspannend en leuk om een vuur aan te steken en eigen worstjes te bakken. De warmte van het vuur is bovendien zeer praktisch in ons onvoorspelbare klimaat. Het bouwen van zo'n eigen vuurplaats is niet eens zo ingewikkeld. Een basis van vierkante of ronde bak met bakstenen is eigenlijk al voldoende. Uiteraard dienen daarbij de brandvoorschriften en regelgeving goed in acht genomen te worden. Lees mee hoe je op simpele wijze een vuurplaats kunt maken in de tuin. 

Het ontwerp tekenen

biqju; barbecue, vuurschaal, kookeiland en tafel inéén: modern  door biqju, Modern
biqju

biqju; barbecue, vuurschaal, kookeiland en tafel inéén

biqju

Onderschat het belang van een goed ontwerp niet en kijk goed rond welke mogelijkheden er zijn. Kies je voor een simpel ontwerp van bijvoorbeeld een ronde of vierkante stenen bak afgewerkt met fraaie natuurstenen aan de bovenzijde of wil je graag een echte schouw met pijp en al? Heb je twee linkerhanden dan kun je ook kiezen voor een mooie grote vuurschaal, vuurkorf of een mooie design haard. Er zijn zeer fraaie en originele modellen op de markt zoals de hierboven afgebeelde design vuurplaats. Wil je je verder laten inspireren door mooie design vuurplaatsen neem dan eens een kijkje op onze pagina's. Hou ook rekening met de locatie in de tuin. Een vuurplaats kan immers rookoverlast geven voor de buren en dient ook te voldoen aan de geldende brandveiligheidsvoorschriften. Kies dus een veilige plek en ga na of wat je wilt bouwen is toegestaan. Niet alle vormen qua vuurplaats zijn namelijk toegestaan.

De materiaalkeuze

Happy Cocooning vuurtafel rechthoek zwart van Vuurkorfwinkel.nl Landelijk
Vuurkorfwinkel.nl

Happy Cocooning vuurtafel rechthoek zwart

Vuurkorfwinkel.nl

Belangrijk is uiteraard dat je vuurvaste stenen en materialen (dus ook vuurvast cement) gebruikt wanneer je zelf een vuurplaats wilt aanleggen. Er bestaan bedrijven die speciale stenen leveren voor vuurplaatsen en waar je een kant-en-klaar pakket met stenen kunt bestellen. Ook natuursteen of leisteen is een prachtig materiaal om te gebruiken voor de buitenzijde van de haard. Of gebruik wat kleinere rivierstenen als afwerking voor de vuurplaats. Voor wat extra uitstraling kun je ook metalen elementen toevoegen zoals een zwarte metalen vierkante schoorsteenpijp. Wil je een meer traditioneel model met schoorsteen dan kun je er ook voor kiezen om de buitenzijde af te werken met grove stuc. Simpel qua bouw is een ronde vuurplaats van stenen waarin je bovenin een vuurschaal plaatst. Wil je het nog simpeler? Hou dan in het midden van je terras een ronde of vierkante plek open die je vult met zand of aarde en afbakent met wat stenen.

Bakstenen metselen

Prairie vuurkorf van Maandag meubels Scandinavisch
Maandag meubels

Prairie vuurkorf

Maandag meubels

Metselen is veel simpeler dan je wellicht denkt. Je begint met het los neerleggen van de bakstenen in de vorm van de vuurplaats. Zo kun je alvast zien hoe het er straks uit gaat zien. Leg de bakstenen op de rand van de vlak gemaakte plek op de grond of op een cementplateau en laat een ruimte van zo'n anderhalve centimeter open tussen elke baksteen waar de specie later tussen komt. Markeer het gebied waar de bakstenen liggen met een stift zodat je straks weet waar je de specie moet aanbrengen. Besproei de bakstenen van te voren met water zodat ze niet teveel vocht uit de specie opnemen wanneer je gaat metselen. Breng een royale laag aan tussen de gemarkeerde lijnen en leg hier de eerste bakstenen op door ze lichtjes in de specie te duwen. Breng aan de buitenkant van de baksteen een laag specie aan voordat je deze tegen de vorige baksteen aandrukt. Ondertussen verwijder je het teveel aan specie tussen het metselen door met een troffel. Controleer tussendoor ook of alles goed waterpas ligt en recht. Eventuele bakstenen die scheef liggen, kun je door er met de troffel tegenaan te tikken weer recht leggen. En zo metsel je door totdat jouw model vuurplaats gereed is. Per model vuurplaats vind je op internet ook handige stappenplannen.

De schoorsteen installeren

Draken vuurkorf Classic van Maandag meubels Scandinavisch
Maandag meubels

Draken vuurkorf Classic

Maandag meubels

Wanneer je een open haard met schoorsteen bouwt dan vraagt dit iets meer kennis en tijd. Nadat je de bovenzijde van de haard hebt dichtgemetseld, hou je een gat open dat iets groter is dan de schoorsteen (ongeveer 5-10 centimeter ruimte). Hier komt de schoorsteenpijp en bevestigingsplaat in. Deze schoorsteenpijp koop je bij de speciaalzaak en is meestal van aluminium of terracotta steen. Draai de schoorsteenpijp op de bijbehorende bevestigingsplaat en metsel vervolgens de bevestigingsplaat vast. Laat dit goed drogen. Vervolgens metsel je om de schoorsteenpijp de bakstenen volgens het model van jouw haard. Vraag bij voorkeur ook een expert om advies voor de juiste montage van de schoorsteen.

Installatie van metalen elementen

Voor een stevige constructie kun je een speciale soort stenen gebruiken die zijn voorzien van ijzeren verticale buizen die met de stenen worden ingemetseld. Zo maak je een supersterke gewapende constructie. Wil je een opening metselen aan de voorzijde met een boog dan zijn er metalen elementen te koop die je onder deze boog plaatst als steun waardoor de stenen mooi op hun plaats blijven en de boog niet instort. Ook voor de bovenzijde zijn handige metalen platen beschikbaar die je inmetselt en waar de bakstenen exact in passen. Laat je hierover adviseren door de vakhandel of kijk naar instructievideo's op internet.

Voorzien van de juiste accessoires

Buitenkeuken van WWOO met BGE en vuurplaats: modern  door WWOO, Modern
WWOO

Buitenkeuken van WWOO met BGE en vuurplaats

WWOO

Maak de vuurplaats tot een centraal element in de tuin met een gezellige knusse zithoek zodat je op koelere zomeravonden lang kan genieten van de warmte en het gezellige samenzijn in de tuin. Je kunt ook nog een stap verder gaan en een heuse buitenkeuken inrichten. Met wat ruwe houten planken tegen de schutting waar je wat potten met kruiden, haardhout en een barbecue op plaatst. Zo richt je op simpele wijze een leuke creatieve buitenkeuken in. Wil je liever een barbecue bouwen in de tuin? Lees dan dit artikel met een handig stappenplan hoe je deze bouwt.

modern  door homify, Modern IJzer / Staal
Hoe ziet jouw eigen gebouwde vuurplaats er uit?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!