Zo bouw je het perfecte dakterras en schijnt de zon altijd | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Zo bouw je het perfecte dakterras en schijnt de zon altijd

TILL BEHNE TILL BEHNE
Boomhut: modern  door Atelier Dutch, Modern
Loading admin actions …

Een tuin is natuurlijk hartstikke leuk en aardig. Maar er zijn ook hele fijne alternatieven. Woon je niet beneden maar boven, is een dakterras een meer dan aardig surrogaat. Een dakterras heeft namelijk een aantal voordelen ten opzichte van een tuin. Een tuin heeft vaak inkijk van bovenburen. Dat is bij een dakterras niet het geval. En naast dat het privé is, is het ook vrij open. Dus geen huizen of andere dingen die de zon blokkeren. En het uitzicht is natuurlijk ook geweldig. Waar je maar kijkt stralend blauwe lucht. Dus denk nog maar eens goed na als je van boven naar beneden wil verhuizen voor een tuin. Een dakterras is absoluut een goed alternatief en ook nog eens zelf aan te leggen. Met dit Ideabook als handleiding bouw je zelf het perfecte terras en laat je de zon altijd schijnen.

Bouwvergunning

Als je een dakterras wilt, kun je natuurlijk niet zomaar beginnen met bouwen. Je hebt met een aantal regels te maken. Volgens de wet algemene bepalingen omgevingsrecht (wabo) moet je een vergunning hebben als je gaat bouwen, bijvoorbeeld een dakkapel of een dakterras. Gekeken moet worden of het dak een dakterras kan dragen en of het past in de omgeving. Als je gaat bouwen zonder vergunning, heb je de kans dat je het later weer moet afbreken. In verschillende gemeenten gelden verschillende regels, dus informeer altijd goed van tevoren wat de procedure is.

Basis

Om te beginnen moet je eventueel grind dat op het dak ligt verwijderen. Vervolgens moet je kijken of de dakbedekking nog helemaal in orde is. Als er scheuren of beschadigingen zijn, moeten dit gerepareerd worden. Als het heel erg is, moet de dakbedekking vervangen worden. Zo weet je zeker dat je de komende jaren geen last krijgt van bijvoorbeeld lekkage. Met een dakterras op je dak kom je niet meer zo goed bij de dakbedekking.

Draagvlak

Vervolgens moet je het onderstel van het dakterras maken. Soms kan dat direct op het dak. De meeste daken in Nederland zijn over gedimensioneerd en kunnen dus wel wat extra belasting hebben. Als je een uitgebreid dakterras maakt en er met heel veel personen op gaat vertoeven, is het handig om extra maatregelen te nemen. Als je hier onzeker over bent, is het aan te raden een professional te raadplegen. Als je meer gewicht wil kunnen dragen, moet je onder het dakterras dwarsbalken plaatsen die op de buitenmuren rusten. Zo draagt niet het dak al het gewicht, maar de muren van het huis.

Om het vlonder van je dakterras te kunnen dragen moet je op het dak stoeptegels met rubberen tegeldragers neerleggen. Ongeveer tien tegels over iedere 5 meter. Vervolgens leg je de liggers, lange houten balken waar het vlonder van je dakterras op rust, op de tegels en bevestig je die met stalen hoekprofielen. En daarna kun je dus, zoals gezegd, het vlonder over de liggers leggen en daaraan bevestigen.

Gereedschap

Allereerst moet je natuurlijk al het gereedschap en materialen op het dak krijgen. Dat kan je allemaal via de trap naar boven sjouwen. Maar je kan het jezelf ook iets makkelijker maken. Je kan bijvoorbeeld een kraan alles naar boven laten tillen. Of het via een meubel- of ladderlift naar boven laten komen. Verder heb je qua gereedschap niet heel veel nodig. Uiteraard een accuboor om schroeven mee in het hout te schroeven. Afhankelijk van of het hout op maat geleverd wordt, heb je een hand- dan wel decoupeerzaag nodig om het hout op maat te zagen. Ook heb je een goede waterpas nodig om zo te bepalen of je dakterras wel helemaal recht wordt. En als je het hout wil behandelen met een beits, heb je nog rollers of kwasten nodig.

Materialen

Wat heb je allemaal nodig om een dakterras te bouwen? Allereerst dus tegels die je op je dak legt, waardoor het dakterras niet meteen op je dak ligt. Op die tegels komen de liggers, dus lange houten balken die het vlonder dragen. Vervolgens heb je het vlonder nodig, dus de houten planken waar je op loopt. Dit vlonder kan natuurlijk ook van een ander materiaal zijn, bijvoorbeeld kunststof. Uiteraard is een balustrade noodzakelijk, in verband met de veiligheid. Dus rond om je dakterras moet een hek komen. Dat kan ook van hout zijn, maar ook bijvoorbeeld van ijzer. Het is maar net wat je mooi vindt.

Extra’s

Dakterras boomhut in Lelystad: modern  door Atelier Dutch, Modern
Atelier Dutch

Dakterras boomhut in Lelystad

Atelier Dutch

Inmiddels zijn we al een heel eind en is de het dakterras bijna klaar. Maar nu moet er nog een beetje aankleding komen. Je wil natuurlijk lekker kunnen zitten. Dus een goede zithoek met een bank, een tafel en wat stoelen. En wellicht wel ligbedden om ultiem te kunnen zonnen. Vervolgens is het wel fijn om op je dakterras stroom te hebben. Om 's avonds licht aan te kunnen doen, wellicht een kleine koelkast neer te zetten of voor de elektrische barbecue. Daarnaast kan stromend water heel handig zijn. Onder meer om alle planten op het dakterras water te kunnen geven. Het is natuurlijk doodvermoeiend als je elke keer naar beneden moet om je gieter weer bij te vullen. En zo kun je je dakterras helemaal naar je eigen smaak en behoeften inrichten. En als je dat eenmaal gedaan hebt, en het zonnetje schijnt, kun je hier perfect genieten van een lekker zonnetje en het gezelschap van je dierbaren.

Inspiratie voor mooie dakterrassen kun je hier op doen. Zie je het toch niet helemaal zitten om zelf een dakterras in elkaar te knutselen? Deze professionals doen dat wel. En in dit Ideabook lees je hoe je van je dakterras een stukje pure natuur maakt.

Zie jij jezelf al op je zelfgebouwde dakterras zitten? Laat hieromder je comment achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!