Dé 6 bouwstijlen uit de 20e en 21e eeuw

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Dé 6 bouwstijlen uit de 20e en 21e eeuw

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
 Terras door Designcubed
Loading admin actions …

Hedendaagse architectuur en design heeft het aan haar voorgangers te danken dat onze architectuur zo innovatief is wat betreft stijl en technologie. Net als iedere beweging bouwt een nieuwe stijl voort op de bestaande, of verwerpt deze in zijn geheel. Dit heeft natuurlijk veel te maken met de eisen die de maatschappij op ieder moment stelt. In de hier gekozen tijdlijn zien we hoe architectuur en design van de laatste 100 jaar is beïnvloed en gevormd door oorlog, industriële revoluties, groeiende consumptie en, niet te vergeten, het verwaarloosde milieu. Daarom geven we hier een overzicht van de meest invloedrijke bouwstijlen sinds het jaar 1900 waarin we een tijdlijn volgen dat is geïllustreerd door de fantastische ontwerpen van onze homify professionals.

Modernisme

Modernistische architectuur is makkelijk te herkennen door zulke elementen als blootgestelde staal en eenvoudige geometrische vormen. Het ontwerpproces wordt verricht onder het motto 'Less is more' en de vorm van een typisch modern gebouw is dan ook vaak vierkant met het gebruik van een beperkt kleurenbereik. Deze principes worden herhaal in het interieur, waar een open indeling en weinig decoratie gecombineerd wordt met functionele meubels.

Dit waren de soort ontwerpen die het balletje lieten rollen wat betreft idealen en onderwijs met als doel de creativiteit van veel architecten en ontwerpers verantwoordelijk voor de stijlontwikkeling te vormen. Dit was een revolutionaire tijd binnen architectuur en design, en vermoedelijk had de groep verantwoordelijk voor deze verandering niet kunnen voorspellen hoeveel invloed zij zouden uitoefenen op de komende generaties.

Bauhaus

 Huizen door Architekturbüro Sauer-Scholta
Architekturbüro Sauer-Scholta

Einheit im Ganzen, Vielfalt in Teilen

Architekturbüro Sauer-Scholta

Gevormd tijdens het modernisme is Bauhaus één van de meest bekende en herkenbare architectonische bewegingen in de geschiedenis. Het werd een wereldwijd fenomeen dat de populaire bourgeois stijl (bijzonder populair in die tijd) verwierp en in plaats daarvan praktisch, eerlijk en modern ontwerp voorstond. Een aantal van de meest beroemde voorbeelden van moderne architectuur en meubelontwerp zijn ontstaan gedurende deze periode. Het is ook in deze tijd dat de meest geciteerde ontwerpgerelateerde leus uitgesproken werd: 'Vorm volgt functie'.

Internationale stijl

 Huizen door Ewan Cameron Architects
Ewan Cameron Architects

Capel Manor House, Kent

Ewan Cameron Architects

De internationale stijl raakte de designwereld van meerdere kanten: van industrieel ontwerp tot grafisch design tot kunst. Vaak ook naar verwezen als de Zwitserse stijl is deze beweging een voorstander van een gedempt kleurenpalet, open interieur, sterke geometrie en gebouwen die licht en gewichtsloos lijken. Beton, glas en een stalen constructie waren opnieuw de favoriet, evenals geprefabriceerd ontwerp.

Het voornaamste idee was om de bouw en groei van steden met een hoge populatiedichtheid bij te staan. De stijl was vrij makkelijk te reproduceren en vergde weinig aandacht aan esthetiek in de beginstadia van een ontwerpproject. Desondanks is deze stijl een periode in de geschiedenis van de architectuur en design dat een significante invloed had op hedendaagse stijlen.

Structureel expressionisme

Ontstaan aan het eind van de jaren '70 is structureel expressionisme een directe reactie op de opkomst van de eeuw van de techniek. Na het einde van de tweede wereldoorlog 25 jaar eerder is er in de jaren '70 weer een overvloed aan materialen bereikt en hebben fabrieken weer terug kunnen keren naar volle productie. De wereld was weer op orde en het was de tijd om verder en hoger te bouwen dan ooit en tot dan toe ongebruikte vormen en figuren te ontdekken. Staal en glas waren extreem populair in deze periode, en het blootleggen van de constructie van gebouw of product was de norm.

Deconstructivisme

 Musea door Marcela Grassi Photography
Marcela Grassi Photography

Museo de Arte Contemporaneo en Niteroi.Oscar Niemeyer

Marcela Grassi Photography

Deconstructivisme ontstond na de periode van postmodernistische architectuur met het doel 'het geconstrueerde te deconstrueren'. Frank Gehry is een van de meest bekende architecten die deze stijl steeds opnieuw met perfectie uitvoerde. Belangrijke kenmerken zijn externe oppervlakken die gebogen, gevouwen of buiten proportie vervormd lijken. Net als alle andere uitzonderlijke vormen van architectuur was deze stroming een reactie en afwijzing van haar voorganger. In onze tijd, dankzij grote technologische vooruitgangen, kunnen we vaarwel zeggen tegen beperkende uitspraken als 'vorm volgt functie' en 'vormpuurheid' waar we zo lang aan beantwoord hebben.

Duurzaamheid

 Terras door Designcubed
Designcubed

Courtyard House – East Dulwich

Designcubed

Met de huidige milieutoestand is het geen wonder dat architecten en ontwerpers afstand nemen tot de overgedimensioneerde en consumptiegerichte bouw van het verleden ten gunste van duurzaam ontwerp. Hergebruikte en gerecyclede materialen die normaliter op de vuilnisbelt belanden worden nu constructiematerialen die samen met een gewijzigde positionering van de architectuur zorgen voor toereikende ventilatie en de zomer en opslag van zonnewarmte in de winter. Deze principes zijn toegepast met als doel onze carbon footprint ieder jaar verder te verkleinen en zo, hopelijk, terugwinnen wat er in de jaren hiervoor verloren is gegaan.

Voor meer spannende en uitdagende architectuur, bekijk meer foto's van het Museum of Contemporary Art in Brazilië of het Vitra Design Museum in Basel.

Welke stijl spreekt jou het meeste aan? Vertel ons hieronder waarom!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!