Last van muggen? 6 bruikbare tips!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Last van muggen? 6 bruikbare tips!

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
 Terras door IMAGO DESIGN,
Loading admin actions …

Nu de winters in ons land milder worden en de zomers juist wisselvalliger, krijgen we steeds meer te maken met muggen. In ons land zijn muggen gelukkig niet heel gevaarlijk, mits je er niet allergisch voor bent, maar vervelend zijn ze natuurlijk wel. Wat kun je er zelf aan doen om muggen te voorkomen?  

De belangrijkste tip die we je mee kunnen geven om muggen te bestrijden is eigenlijk te zorgen dat ze buiten blijven. En we weten dat dat makkelijker gezegd dan gedaan is, want ze schijnen toch altijd op een wonderbaarlijke manier binnen te kunnen komen. Hoe je dat het beste kunt doen? Dat lees je in dit Ideabook! We hebben namelijk een zestal bruikbare tips voor je op een rij gezet. 

Lees je met ons mee? 

1. Sluit ramen en deuren bij zonsondergang

woonhuis S Neerharen:   door 3d Visie architecten,
3d Visie architecten

woonhuis S Neerharen

3d Visie architecten

Over het algemeen zijn muggen vooral in de avond en s'nachts actief. De enige mug de overdag actief is, is de tijgermug. Deze komt met name voor in Azië en zouden we in Nederland enkel in de zomer tegen kunnen komen. Wanneer het begint te schemeren doe je er in ieder geval goed aan om alvast je ramen en deuren te sluiten. Op deze manier probeer je ze zo veel mogelijk buiten te houden. 

Woon je in een omgeving met veel stilstaand water? Denk bijvoorbeeld aan een plas, vijver of meer? Dan is de kans groot dat je meer last hebt van muggen dan wanneer je zou wonen in een niet-waterrijke omgeving.

2. Ramen open en gordijnen gesloten

Is het toch echt te warm in huis? Vaak koelt het pas in de avond af, dus het is logisch dat je je ramen en/of deuren dan liever nog even open laat, vooral wanneer we te maken hebben met zomerse dagen. Dit kan natuurlijk gewoon, maar kies er dan wel voor om je gordijnen, of andere raambedekking, te sluiten. Het ventileert weliswaar iets minder, maar je zult ook aanzienlijk minder last van muggen hebben. Een andere manier om muggen buiten te houden, terwijl je je ramen en deuren wel open kunt zetten, is het plaatsen van horren. 

Zorg er ook voor dat lampen in de betreffende ruimte zo veel mogelijk uit zijn. Over verlichting lees je verderop in dit Ideabook meer. 

3. Hang een klamboe op

Ibiza Style:  Slaapkamer door Kabaz,
Kabaz

Ibiza Style

Kabaz

We kennen het allemaal, je knipt het licht uit en ineens hoor je die vervelende muggen. Zodra je het licht aan doet zijn ze nergens meer te bekennen en dit is het begin van een lange nacht vol irritaties, waarna je ook nog eens wakker wordt met een aantal jeukende muggenbulten. Ben jij ook klaar met deze slapeloze nachten? Denk er dan eens over na om een klamboe op te hangen. Op deze manier verhelp je dit probleem in een handomdraai. Check voor het slapen wel even of er zich geen muggen in de klamboe bevinden. Daarnaast is een klamboe niet alleen heel praktisch, hij geeft je slaapkamer ook nog eens een romantische uitstraling. 

Zie jij het wel zitten, een klamboe in je slaapkamer? Wie weet is dit Ideabook dan ook wel iets voor jou. Je vindt er leuke tips en inspiratie voor een boho vibe in je slaapkamer. Neem zeker even een kijkje! 

4. Plaats rondom je huis planten waar muggen niet van houden

Wist je dat er zelfs planten bestaan die muggen kunnen weren? Planten waar muggen echt  niet van houden, zijn bijvoorbeeld Eucalyptus, citroen en kattenkruid. Heb je last van muggen terwijl je in je tuin zit? Dan kun je al beginnen om deze geuren en/of planten in je tuin te plaatsen. Dit kan in de vorm van planten maar kaarsen of geurbranders kunnen het ook goed doen. 

Om de overlast van muggen in huis verder te beperken kun je er ook voor kiezen om deze planten en/of geuren in huis te plaatsen. Kies je voor planten? Voeg hier dan eens vanille aan toe. Dit zou de werking van de planten kunnen versterken.

Om meer te weten te komen over de juiste planten voor je tuin zou je ook de hulp van een expert in kunnen schakelen. Je vindt ze heel gemakkelijk, gewoon hier bij homify. 

5. Maak gebruik van zachte verlichting

Living room:  Woonkamer door Grand & Johnson,
Grand & Johnson

Living room

Grand & Johnson

Het schijnt zo te zijn dat muggen wel kunnen zien, maar dat ze hier weinig gebruik van maken. Het is dus lastig te zeggen of muggen ook echt afkomen op het licht. Eén ding dat wel zeker is, is dat muggen aangetrokken worden door warmte en geuren. Nu is het wel zo dat we lampen vaak aandoen naarmate het buiten kouder en donkerder wordt. Bovendien geven lampen warmte af en laat dat nou precies zijn waar muggen van houden. Om ze zo min mogelijk aan te trekken zou je daarom kunnen kiezen voor zachte sfeerverlichting, mocht je deuren en ramen op willen laten staan. 

Wil je graag kaarsen aansteken? Kaarsen geven net zo goed warmte af, dus muggen zullen hier snel op af kunnen komen. Kies daarom voor geurkaarsen met een geur waar muggen niet van houden. 

6. Zorg voor circulatie van frisse lucht

Muggen zijn enorm licht en vliegen daarom niet goed in een tochtige of winderige omgeving. Om een constante luchtstroom in of rondom je huis te creëren kun je daarom een ventilator aanzetten. Je hoeft een ventilator echt niet op de hoogste stand te zetten, zodra jij de luchtstroom op je huid voelt is dat een genoeg om te weten dat het een kwelling voor de mug is. Bovendien zorgt deze constante circulatie van lucht er ook voor dat geuren moeilijker en slechter te lokaliseren zijn. 

Met deze laatste tip zijn we alweer aan het einde van dit Ideabook gekomen. We hope dan ook dat we je een eindje op weg hebben kunnen helpen bij. Wil je meer inspiratie opdoen wat betreft je interieur? Dan ben je bij homify helemaal aan het juiste adres. Bekijk bijvoorbeeld ook nog even deze foto's van stijlvolle woonkamers. Wanneer je op zoek bent naar een specifieke stijl, raden we je aan om gebruik te maken van het filter op de site. Zo kom je snel en gemakkelijk terecht bij voorbeelden die goed aansluiten bij je persoonlijke smaak en stijl. Veel kijkplezier! 

Heb jij nog meer tips om muggen in huis te voorkomen? 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten,

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!