Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Hoe maak ik een ingang uitnodigend?

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Het begint natuurlijk allemaal al buiten: de potentiële klant loopt voorbij, staat stil, en voelt een onweerstaanbare drang binnen te lopen… Tenminste, dat is waar men binnen op hoopt. Ook voor klanten, gasten of cliënten die al een afspraak hebben wil je dat het naar binnen lopen en de aangeboden producten of diensten bekijken of bespreken zonder moeite en met veel plezier en comfort verloopt.

Daarom hebben wij hieronder een aantal ontwerpen voor ingangen verzameld die laten zien hoe je de entree van een winkel, hotel, museum of ander commerciële instelling zichtbaar en uitnodigend maakt, met aandacht voor het karakter van het bedrijf. Volg deze tips op en je zult zien dat ook succes al bij de ingang kan beginnen!

Eén stapje verder…

Er zijn verschillende manieren om een uitnodigende ingang te creeëren. De eerste is, misschien wat tegenstrijdig, om de ingang zo onopvallend mogelijk te maken. Door de overgang van straat of parkeerplaats naar binnen toe een natuurlijke, bijna automatische stap te maken is de klant of gast al bijna binnen voor ze het merken. Zo merken ze niet de natuurlijke angst van het betreden van een onbekende plaats en kunnen ze direct hun aandacht richten op de activiteiten of producten binnen.

Ons eerste voorbeeld van een dergelijke overgang is dat van deze bar. Door de grote ramen die de gehele hoogte en breedte bespannen is het al alsof je binnen bent terwijl je nog op de stoep staat. De overgang naar werkelijk naar binnen lopen is op deze manier compleet moeiteloos gemaakt, waardoor het maar een kleine stap is van buiten naar binnen. Door de deur een deel van deze glazen wanden te maken (te onderscheiden door bijvoorbeeld de naam van de bar erboven of een luifel) wordt dit effect niet doorbroken.

Doorlopend

Een heel andere manier om ditzelfde effect te bereiken is te zien in dit ontwerp van Víctor Lusquiños. Door de façade van deze winkelruimte uit verschillende lagen en diepten te laten bestaan en in combinatie met de drempelloze ingang lijkt het trottoir gewoon een deel te zijn van de winkelruimte; of de winkelruimte een deel van het trottoir. De verschillend gelaagde blokken van de façade doen je afvragen wanneer men nu precies binnen is en wanneer buiten, waardoor het naar binnen gaan vanaf het trottoir in één vloeiende beweging doorgaat.

Contrast

  door DEKOLUX Lichtplanung e. K.
DEKOLUX Lichtplanung e. K.

Senioren-Wohnstift – Bornheim

DEKOLUX Lichtplanung e. K.

Een uitnodigend effect kan ook gecreeërd worden door juist een groot contrast te maken tussen het binnen- en buitenbereik. Deze optie is vooral geschikt voor kleinere bedrijven of winkels, en voor gebouwen waaraan niet veel veranderd kan of mag worden. De meest eenvoudige manier om dit contrast te creeëren is door middel van verlichting. Vooral 's avonds en op donkere winterdagen is op deze manier een uitnodigende plek gemaakt waar men op af komt. Deze strategie werkt natuurlijk voornamelijk voor die commerciële instellingen die vooral 's avonds of in een donkere omgeving hun producten of services aanbieden. Maar ook overdag kan verlichting helpen een aantrekkelijk contrast te maken door het gebruik van gekleurd licht zoals warm oranje voor een café, koel en professioneel blauw voor een informatiecentrum of fris groen voor een winkeltje met biologische producten. Door de kleur en warmte van het licht aan te passen aan het karakter van je bedrijf wordt de juiste doelgroep automatisch aangetrokken door het licht en de sfeer.

Uitnodigende warmte

Een andere manier om contrast aan te brengen dat de suggestie wekt van een koude, vijandige buitenwereld en een warme, uitnodigende binnenwereld is door middel van materiaal en kleur. Zoals hier te zien is er een groot verschil aangebracht tussen het koude, harde steen van de façade buiten de ingang en het warme, zachte hout en vloerkleed van het interieur net binnen de ingang. Door het interieur een toevlucht te laten lijken in contrast met alles daarbuiten worden klanten aangetrokken en behouden. Wie wil er nu niet liever binnen in de warme gezelligheid kruipen dan buiten op de koude, harde stoep blijven staan…

Lichtbaken

Een derde optie om een ingang uitnodigend te maken is door middel van optische aantrekkingskracht. Door gebruik te maken van verlichting en vormen die alle aandacht naar de ingang richten voelt men zich onweerstaanbaar aangetrokken tot de ingang. Door de aandacht naar de ingang te richten is er ook aandacht voor de producten, diensten of andere activiteiten van het gebouw, en vraagt men zich nieuwsgierig af wat er zo bijzonder is aan deze locatie dat alles en iedereen, inclusief licht, vorm en materiaal, daarheen getrokken wordt.

In dit voorbeeld wordt de aandacht naar het blauwe, groene en gele licht gezogen. Door de verticale 'stapeling' van de gekleurd verlichte vlakken is deze ingang van verre te zien en wordt er van dichterbij aandacht gevestigd op de ingang daaronder. Het licht wijst als het ware naar de deuren en nodigt uit je nieuwsgierigheid te bevredigen en uit te vinden welke bijzonderheden zulk licht verdienen…

Ingelijnd

  door XTU Architects
XTU Architects

French Pavilion – Expo Milano 2015

XTU Architects

Deze laatste, grootse ingang hoort bij het paviljoen dat Frankrijk zal representeren in de Milan Expo 2015. Het hele pand is een bijzonderheid dat wel een kijkje waard is, maar vooral de ingang vormt een uniek spel van lijnen en golven en trekt mensen naar binnen. Door de lijnen, die alle naar de ingang wijzen, word je naar binnen geleid in wat bijna een grot lijkt. Hier is ook gebruik gemaakt van een subtiele overgang van buiten naar binnen en het is ook hier onduidelijk wanneer men nu buiten staat en waar het binnenbereik begint. Als deel van het gebouw is deze ingang meer een afwezigheid dan een afgebakende doorgang, waarvan de lijnen die door het houtwerk gevormd worden een onweerstaanbare richting aanduiden.

Wat deze foto's en ontwerpen allemaal laten zien is dat er vele verschillende mogelijkheden zijn om een uitnodigende ingang voor een commerciële locatie te creeëren. Of je nu een klein winkeltje bezit, een middelgroot hotel of een gigantische expositieruimte; deze ideeën kunnen iedere commerciële uitdaging aan.

Hoe heb jij de ingang van je winkel, restaurant, museum etc uitnodigend gemaakt? Deel je ervaringen hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!