Hoe maak ik mijn huis klaar voor de herfst?

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Hoe maak ik mijn huis klaar voor de herfst?

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
 Badkamer door LEIVARS
Loading admin actions …

De zomer zit er alweer bijna op, en met het wereldwijde fenomeen van onvoorspelbaar en ongebruikelijk weer is het alleen maar passend dat we vast gaan nadenken over het inrichten van ons huis voor de koude maanden voordat de drukte erover begint. Herfst staat synoniem met vallende bladeren, gezellige avonden en een kleurenpalet bestaande uit warme oranje- en roodtinten. Dit is voor velen een favoriet seizoen vanwege de nog relatief lange dagen, en de nachten die we knus kunnen doorbrengen onder de dekens. In de zomer kiezen huiseigenaren en interieurontwerpers vooral voor een licht kleurenpalet voor seizoenale textielen om een koele en luchtige sfeer in huis te halen. Zware stoffen en donkere kleuren passen dan ook niet bij warm weer: deze trekken warmte aan en nemen het op en laten een ruimte gesloten en donker lijken – zeker geen emoties die je wilt voelen tijdens hete zomers!

Voor de herfst kun je juist mooi beginnen met zwaardere textielen, middelmatig donkere kleuren en iets somberdere texturen te kiezen. Aardkleuren passen het best bij dit seizoen, en kunnen je helpen twee heel verschillende klimaten te overbruggen. Vandaag geven we je wat inspiratie en tips voor hoe jij je inrichting kunt voorbereiden op deze komende winter.

Spelen met textuur

Nu kun je eindelijk weer het kleurpalet van je interieur veranderen! Verwissel de witte en blauwe tinten voor oranje, kaki, olijf en mauve, en creeër een interieur dat doet denken aan een appeltaart; de beste van alle herfsttaarten! Waar je een maand eerder hoeden en petten zag hangen zie je nu sjaals en paraplu's om het onvoorspelbare herfstweer mee tegemoet te kunnen.

Hetzelfde geldt voor gordijnen en vitrage. Als we aan mode denken zijn sjaals de meest eenvoudige manier om een compleet ander effect te geven aan je outfit. Hetzelfde geldt voor gordijnen en andere textielen in huis. Satijn en zwaar linnen zijn een geweldige toevoeging aan een herfstachtige inrichting. In de zomer haalden we de zon in huis met behulp van lichte, halfdoorzichtige gordijnen en stoffen met lichte, bescheiden patronen zoals een dun streepje of een paar bloemetjes. Voor de herfst kun je de lichte, vitrage-achtige stoffen verwisselen voor zwaardere varianten zodat je de restjes warmte van de dag in de kamer kunt houden. Je kunt nu ook kiezen voor diepere tinten en stoerdere texturen.

Nostalgie naar de zomer

Dat de bloemen buiten verwelkt zijn en de bladeren vallen betekent nog niet dat de bloemenpatronen ook de deur uit moeten. Juist niet: de beste manier om nog het laatste beetje zomer in huis te behouden is door het een centrale plaats te gunnen in de inrichting. Met een donkerder kleurenpalet dan in de zomer gebruikelijk is kan de met bloemen bedekte fauteuil in de afbeelding makkelijk gecombineerd worden met donkerdere tonen voor een zwoeler effect in huis. Zoals je kunt zien past de donkere houten kast bijzonder goed bij de stoel en creeërt het een harmonische samenwerking tussen twee contrasterende stijlen.

Patronen en structuur zijn beide belangrijke elementen in het oproepen van een herfstachtige aura in huis. Een thuis kan zowel luchtig als warm zijn met eenvoudige toevoegingen als zachte bloemenpatronen en lichte houten accenten. Deze creeëren een sfeer dat de seizoenen overstijgt en binnen een prettige omgeving vormt terwijl buiten de temperatuur gestaag daalt.

Wisselwerking

Het voordeel van losstaande meubelstukken is dat wanneer de seizoenen veranderen, de kamers daarin mee kunnen gaan. Misschien stond de bank zo dat de felle zomerzon er niet direct op kon schijnen, of werd de ongebruikte open haard geblokkeerd door de fauteuil. Wat de reden ook was, nu kun je erover nadenken de indeling van de ruimten in huis aan te passen op specifieke herfstwensen. Positioneer de bank of fauteuil nu juist in de richting van de open haard in plaats van de open schuifdeuren, of zet de keukentafel dichter bij de oven in plaats van het raam om zo van de warmte te kunnen genieten. Dit is ook een moment om houtachtige elementen en accessoires terug in huis te halen. Ook kunnen vrijstaande lampen en verlichting die gedurende de lange zomerdagen ongebruikt bleven nu uit de schuur of van zolder gehaald worden en teruggezet worden op hun plaats. Neem van dit moment gelijk gebruik om het huis weer even een goede schoonmaakbeurt te geven. Zodra je de meubels gaat verplaatsen zul je zien dat het nodig was, en kun je met een fris huis de donkere dagen in.

Knusse stoffen

 Slaapkamer door homify

Je bent er waarschijnlijk nog niet klaar voor je bleke en bescheiden dekens te verwisselen voor hun dikkere, zachte tegenhangers voor de winter. Het beste wat je nu kunt doen is het introduceren van spreien en dunne kleden in je slaapkamer. En je weet maar nooit; er kunnen best wel eens koudere nachten komen in de herfst waarin je blij bent met de extra warmte van een deken dat in eerste instantie ter decoratie aan het voeteneinde lag.

Dit is ook een goed moment je vast voor te bereiden op avonden die kouder zijn dan gemiddeld. Na een aantal maanden opgeslagen gelegen te hebben kunnen dekbedden, dekens en pyama's wat muf geworden zijn. De herfst biedt de perfecte gelegheid deze zwaardere stukken te wassen nu het nog warm is zodat ze fris en schoon zijn zodra ze echt nodig zijn.

Hartverwarmend

Net als je beddengoed heeft gedurende de zomer de verwarming waarschijnlijk lange tijd stilgelegen. Om de drukke tijd van noodoproepen voor reparateurs voor te zijn is het nu de tijd een afspraak te maken voor een controle van het systeem. Na 5 maanden in onbruik gelegen te hebben kunnen er problemen schuilen die tijdens de zomer ongemerkt de kop op staken omdat het systeem simpelweg niet gebruikt werd. We stellen voor dat je dit nu al doet om de vele last-minute klachten van huizen die bij de eerste kou opeens zonder warmte zitten voor te zijn. Zo kun je goed georganiseerd en ervan verzekerd zijn dat alles in orde is voordat de kou arriveert. Als het onverwacht al vroeg koud wordt ben jij er tenminste op voorbereid.

Dit is ook een goed moment om een nieuw verwarmingssysteem te installeren als het huidige de afgelopen winter voor problemen zorgde. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende mogelijkheden dat het moeilijk kan zijn een uiteindelijke keuze te maken. Als je warmte aan een ruimte wil toevoegen anders dan door de temperatuur te verhogen kun je één van deze unieke en op maat gemaakte haarden laten installeren. Uitzicht op een knappend vuurtje terwijl je op de bank zit weggekropen onder een sprei met een kop warme thee is een genot die we allemaal wel kennen. Als het idee van een kampeerplaats met een kampvuur je niet bevalt kun je ditzelfde concept ook gewoon in huis halen en zo een romantische en intieme sfeer creeëren.

Kijk hier voor meer haarden en haardsystemen om sfeer en warmte in je woonkamer te brengen.

In geuren

 Badkamer door LEIVARS
LEIVARS

Westminster

LEIVARS

Net als voor parfums of aftershaves die seizoensgebonden zijn, geldt voor kaarsen, wierook en luchtverfrissers die strategisch door het huis geplaatst zijn dat bij ieder seizoen andere geuren passen. Zomerse geuren zijn altijd fruitig, licht en bloemig, en representeren zo perfect het seizoen zelf. Herfstgeuren aan de andere kant zijn wat kruidiger, met houtachtige accenten zoals agarhout of kaneel. Het idee is om warmte toe te voegen en weg te blijven bij citrusgeuren of zoete luchtjes. Dus haal de naar gardenia en kokos ruikende kaarsen maar weg en ruil ze in voor een vleug rozengeur en vanille zodat het huis niet alleen herfstachtig lijkt, maar ook zo ruikt.

Decoratief

 Keuken door Clifford Interiors
Clifford Interiors

Hallway in an Italian Villa

Clifford Interiors

De hal of gang is de perfecte ruimte om herfstachtige charme in uit te stralen. Zelfs al laat je herfstelementen achterwege in de rest van het huis kunnen je gasten zich op deze manier toch welkom voelen en zich voorbereiden op de gezellige sinterklaas- en kersttijden! Een van de meest traditionele decoratieve elementen in de herfst is de krans. Op de voordeur of in combinatie met gedroogde bloemen, takken en kaarsen kun je op deze manier de hout- en aardachtige elementen van herfst- en oogsttijd binnenhalen. De krans is inmiddels een welbekend attribuut in zowel landelijke als stedelijke omgevingen en verwijst naar een succesvolle (of minder succesvolle) voorbije oogst.

Zelfgemaakte kransen zijn een geweldig project om samen met de kinderen te doen. Het hoeft geen complex weefsel te zijn, maar gebruik je fantasie en benut herfstelementen zoals gekleurde bladeren, gedroogde bessen en kastanje's om je eigen individuele seizoensornament te creeëren. Zoals je in deze afbeelding kunt zien zijn rieten manden, in combinatie met gedroogde grassoorten en hoge witte kaarsen een prachtige manier om het herfstseizoen mee in te luiden!

Ook al is herfst in ons kikkerlandje vaak nat en somber, er bestaan vele mogelijkheden er een ontzettend gezellige tijd van te maken in huis. Met nog een spoor van het licht en de warmte van de zomer, maar met wat toegevoegde somberheid en donkerte van de komende winter kun je een uniek samenspel van warmte en gezelligheid creeëren dat je met groot huiselijk plezier en genot van de zomervakantie naar de feestelijke wintervakantie voert. Volg deze tips op en je hebt een prachtig afwisselend en gezellig huis gedurende het hele najaar.

Meer doe-het-zelf herfstprojecten waar je je huis mee op kunt fleuren lees je hier.

Hoe haal jij het liefst de herfst in huis? Deel het met ons hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!