Tekenen als een architect? Met deze eenvoudige tips lukt het jou ook! | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Tekenen als een architect? Met deze eenvoudige tips lukt het jou ook!

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
Droomhuis met 'Ambylight' van Lab32 architecten
Loading admin actions …

Heb je plannen om je woonkamer te veranderen of een nieuw huis te laten bouwen? Dan kun je een architect een tekening laten maken,  maar je kunt het ook eerst zelf proberen. Moeilijk? Misschien. Maar met dit Ideabook helpen we je een eind op weg. We leggen je de basisprincipes uit van het maken van een ontwerptekening. Hoe breng je schaduw aan, wat zijn de symbolen voor verschillende materialen en hoe teken je in perspectief. Je hebt vast al ideeën in je hoofd hoe jou ideale woonkamer, tuin of huis eruit ziet. Probeer dit idee op papier te krijgen. Het brengt je misschien op nieuwe ideeën en als je toch een architect in de arm neemt heeft hij gelijk een goed beeld van de dingen die je mooi vindt en waar je waarde aan hecht. Het is het proberen waard!

Zachte ideeën, zachte lijnen. Vaste ideeën, harde lijnen

Markeerstiften, houtskool, kleurpotloden, verf, zachte potloden en andere kleurmaterialen zijn waardevolle hulpmiddelen als je net begint aan je ontwerpproces. Als je aan het schetsen bent hoeft het allemaal nog niet zo netjes en is het belangrijker dat je je ideeën de vrije loop laat. Pas als je  dichter bij definitieve ontwerp komt zijn potloden met scherpe punten en fineliners handiger.  Scherpe lijnen brengen duidelijker je idee over en kunnen ook beter gekopieerd worden bij de repro.

Donkere ramen

modern  door Vinyl Impression, Modern
Vinyl Impression

Custom hand drawn wall stickers and decals

Vinyl Impression

Ramen geef je in een tekening aan met een donkere kleur. Dit maakt je tekening realistisch en geeft diepte. Als er gordijnen in je huis hangen of de bomen in de ramen reflecteren, dan gebruik je wel een lichte kleur. De ontwerper van het behang op de foto heeft de ramen en de personen die op straat lopen zwart getekend. Zoals je ziet geeft dit de tekening een levensechte sfeer.

Snel schetsen

Droomhuis met 'Ambylight' van Lab32 architecten
Lab32 architecten

Droomhuis met 'Ambylight'

Lab32 architecten

Begin met schetsen en laat de gedachte los dat het gelijk perfect moet zijn. Laat je potlood het werk doen! Hou het simpel en maak je niet druk over hoe het eruit ziet. Probeer in ruwe, grove lijnen te schetsen en denk er niet al te veel bij na. Oefen in cirkels, vierkanten, driehoeken en kom los! Schetsen kun je met alle mogelijke tekenmaterialen. Een potlood, stift, koolpotlood. Het maakt niet uit. Kies iets dat prettig voelt en kom in de schetsflow.

Suggestie van materiaal

Materialen in je tekening als de tegels in je tuin of de vloer in je woonkamer hoef je niet te tekenen op een letterlijke manier. Met een paar streepjes geef je al de suggestie van een tegelvloer zonder precies elk lijntje van de tegel weer te geven. Zo weet je dat de gevel van het gebouw op de tekening opgebouwd is uit rood gekleurde bakstenen zonder dat deze met lijnen precies op schaal getekend zijn. En de heesters vormen een groene vlek met schaduwen en verschillende groennuances.

Teken in perspectief

visualisatieschetsen interieur en exterieur: modern  door Obliq Architectuur, Modern
Obliq Architectuur

visualisatieschetsen interieur en exterieur

Obliq Architectuur

Het is misschien lastig maar probeer een perspectief tekening van je ontwerp te maken. Zo zie je in een oogopslag hoe je keuken,  je woonkamer of je tuin er straks in werkelijkheid uit gaat zien. Deze manier van tekenen vraagt enige vaardigheid, maar zal je met een beetje oefenen zeker lukken! Vind je dit toch iets te veel gevraagd, maak dan een foto van de ruimte die je gaat ontwerpen.  Leg de foto onder een transparant en teken de zijkanten, de vloer en het plafond van bijvoorbeeld je woonkamer. Beperk je tot de hoofdlijnen en probeer niet alle details te tekenen. Je zal zien dat er langzaam maar zeker een mooie perspectieftekening verschijnt.

Op de foto zie je voorbeeld van tekeningen in perspectief. Kunstwerkjes op zich! Neem een kijkje op de website van een van onze professionals voor meer prachtige voorbeelden.

Schaduw

Ontwerp schets perspectief vanaf achtertuin van PAA Pattynama Ahaus Architectuur Klassiek
PAA  Pattynama Ahaus Architectuur

Ontwerp schets perspectief vanaf achtertuin

PAA Pattynama Ahaus Architectuur

Gebruik schaduw in je tekening. Het maakt je tekening realistisch en zorgt voor diepte en contrast als in een 3D-tekening. Kijk wat de stand van de zon is en breng op de juiste manier de arcering aan voor de schaduw. Het lichtst kleur je de gebieden die het dichtst bij het licht staan. 

Met een zacht potlood kun je mooie zachte accenten aanbrengen. Begin met tekenen en maak het geleidelijk aan donkerder door meerdere lagen aan te brengen. Tenslotte vervaag je de schaduw met een gum of met de top van je vinger.

Graag nog even verder kijken naar ontwerptekeningen? Scroll dan zeker ook nog even langs deze foto's.

Heb je al eens een schets gemaakt? Laat het ons hieronder weten!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!