Let there be light: tips voor een lichter huis!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Let there be light: tips voor een lichter huis!

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
Leefkeuken in Prinsenbeek:  Keuken door Jolanda Knook interieurvormgeving,
Loading admin actions …

Vind jij bepaalde hoeken of kamers in je woning ietwat aan de donkere kant? Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om dit op te lossen. Met een paar simpele aanpassingen kun je elke ruimte lichter maken! Zo kan het veranderen van kleuren en het aanpassen van de verlichting al een heel groot verschil met zich meebrengen. Ook het kiezen voor andere meubels en accessoires kan ervoor zorgen dat de betreffende ruimte veel ruimtelijker lijkt. Ben je van plan om een grotere investering te doen? Dan is het plaatsen van (extra) ramen of het vervangen van je vloer ook een goede oplossing. Het zal je verbazen hoeveel verschil dit kan maken! 

In dit Ideabook hebben we daarom een aantal bruikbare tips voor je op een rij gezet. We hopen dat dit artikel je een eindje op weg kan helpen bij het aanpassen van jouw woning. Mochten er volgens jou nog tips ontbreken, laat het ons dan zeker weten in de comments! 

Lees met ons mee en laat je vooral inspireren door onderstaande voorbeelden! 

Verspreid je verlichting

Vind je dat vooral de hoeken van bepaalde ruimtes donker zijn? Kies er dan simpelweg voor om hier wat lampen te plaatsen. Zorg voor een goede lampenkap zodat het licht op een zachte manier verspreid wordt. Hierdoor vallen harde, donkere hoeken bijna helemaal weg. Kaarsen kun je ook gebruiken, maar dan met name voor het creëren van sfeer, als aanvulling op je verlichting. 

Heb je ook wel eens gedacht aan custom verlichting? Deze lampen kunnen heel goed van pas komen in lastige hoeken, ruimtes of bij meubels. Waar je zoal aan kunt denken? Inbouwspots onder je keukenkasten, in je garderobekast of boven je bureau of piano. Er zijn wat dit betreft heel wat keuzemogelijkheden. 

Vervang plafondverlichting voor sfeervolle accentlampen

Deze stoere industriële stalen deuren geven een bijzondere uitstraling aan de woning:  Woonkamer door Jolanda Knook interieurvormgeving,
Jolanda Knook interieurvormgeving

Deze stoere industriële stalen deuren geven een bijzondere uitstraling aan de woning

Jolanda Knook interieurvormgeving

Je zal het misschien niet zo snel verwachten, maar harde plafondverlichting kan er voor zorgen dat het juist meer opvalt dat de kamer aan de donkere kant is. Het kan werken als een soort 'highlighter'. In plaats van felle plafondlampen kun je ook kiezen voor zachtere en, vooral, meer natuurlijke accentverlichting. 

Maak voor jezelf een goed lichtplan, zodat alle donkere hoeken optimaal verlicht worden. Kies voor genoeg lampen die samen het licht door de hele ruimte verspreiden. De keuze van de stijl en look van je lampen spelen hierbij ook een grote rol. Meer woonkamers bekijken? Scroll dan ook langs deze foto's. Je kunt ze bovendien filteren op bepaalde stijlen zodat je snel en gemakkelijk uit komt bij voorbeelden die goed aansluiten bij je persoonlijke smaak. 

Kies voor fellere lampen

En in dit geval bedoelen we het lampje dat je in de lamp draait. Het kiezen voor een feller lampje zorgt er simpelweg voor dat je lamp een iets feller licht schijnt. Dit kan erg handig zijn wanneer je werkt met staande sfeerverlichting, maar vergeet het ook niet uit te proberen met (plafond)spots.

Je kunt daarnaast ook experimenteren met subtiele kleuren. Lampen waarbij aan staat gegeven dat ze 'daglicht' uitstralen zorgen over het algemeen vaak voor licht dat lijkt op natuurlijk daglicht of het licht van de zon. Dit type licht is dus iets feller, maar ook koeler. Kies je daarentegen voor een lamp waar 'soft white' staat aangegeven? Deze lampen creëren een zachter en warmer type licht. De keuze is aan jou, het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat wat betreft de rest van je interieur. Bij bepaalde interieurstijlen is een koeler licht mooier en bij andere stijlen doe je er goed aan om te kiezen voor een warm type verlichting. 

Verf het plafond wit

Heeft je plafond op dit moment een donkere kleur? Of zijn er donkere balken zichtbaar? Dan zorgt dit er hoogstwaarschijnlijk voor dat dit een donkere gloed over de gehele kamer geeft. Los dit simpelweg op door een paar potten verf te kopen en je plafond een frisse nieuwe laag te geven. De reden waarom veel mensen kiezen voor een licht plafond is dat een lichte kleur licht reflecteert in plaats van absorbeert. Je zult versteld staan van het verschil dat je er mee kunt maken! En je hoeft niet eens de muren mee te verven, slechts het plafond kan al genoeg zijn! Gaat jouw voorkeur toch uit naar een kleur in plaats van wit? Kies dan voor lichte tinten zoals mint, crème of zachtgeel.

Laat je schilderwerk liever over aan een expert? Dat kan natuurlijk ook! Je vindt ze heel gemakkelijk, gewoon hier bij homify. 

Houd het rustig wat betreft accentkleuren

Het klinkt misschien aantrekkelijk: het verven van je muren in je lievelingskleur. Probeer dit toch zo veel mogelijk te beperken. Wanneer je te maken hebt met een redelijk donkere ruimte, dan zullen accentkleuren ook minder goed tot hun recht komen. Vaak draagt het juist alleen bij aan de donkere vibe in de kamer en dat is natuurlijk niet wat we hier willen bereiken! 

Kun je het echt niet laten en wil je toch echt een donkere of contrasterende kleur gebruiken? Probeer dit dan zo veel mogelijk op kleine wanden of oppervlakken te doen. Kies bijvoorbeeld voor een smal wandje of zwarte kozijnen. Op deze manier zorg je er nog voor dat het niet te donker wordt. 

Maak gebruik van de inval van natuurlijk daglicht

Verbouwing zolder tot luxe slaapkamer met open badkamer, studie en loggia met zicht op het bos:  Slaapkamer door Joep van Os Architectenbureau,
Joep van Os Architectenbureau

Verbouwing zolder tot luxe slaapkamer met open badkamer, studie en loggia met zicht op het bos

Joep van Os Architectenbureau

Last but not least: maak optimaal gebruik van de inval van natuurlijk daglicht. Het ligt misschien wat voor de hand, maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen! Nu is het wel zo dat wanneer je een ruimte te donker vindt, je vaak niet de mogelijkheid hebt om meer daglicht naar binnen te laten komen. Probeer zo veel mogelijk te werken met wat je hebt. 

Een goede manier is bijvoorbeeld het verwijderen van je raambekleding. Probeer hout en kunststof te vermijden omdat deze daglicht blokkeren. Kies liever voor raambekleding van stof, zoals linnen of een andere dunne en lichte stof. Zo sluit je inkijk uit maar maak je toch optimaal gebruik van het daglicht. 

Ben jij fan een licht interieur? Onlangs publiceerden we ook nog dit Ideabook vol inspiratie op het gebied van het combineren van hout met wit. Neem zeker even een kijkje! 

Kun jij na het lezen van dit Ideabook thuis aan de slag? 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten,

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!