Milieubewust verven en een unieke sfeer creëren: kalkverf aanbrengen!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Milieubewust verven en een unieke sfeer creëren: kalkverf aanbrengen!

Johan van Dijk Johan van Dijk
Binnenkijken in een warme woning vol diepe tinten:  Slaapkamer door Pure & Original,
Loading admin actions …

Milieubewust zijn en een beetje om je energieverbruik denken zijn zaken die helemaal van deze tijd zijn. Steeds vaker zie je dat mensen kiezen om ook op het gebied van verf te kiezen voor opties die niet zo belastend zijn voor het milieu. Dat kan bijvoorbeeld met kalkverf. Het voordeel daarvan is ook nog eens dat je daarmee een hele unieke sfeer kunt gaan creëren. En daar vertellen we je uiteraard graag meer over. Aan de hand van de fraaie voorbeelden van de verf van de experts van Pure & Original uit Lelystad laten we je weten hoe je deze verf kunt aanbrengen. Uiteraard bespreken we ook hoe mooi jij je inrichting hiermee een unieke draai kunt geven.

Verschillende soorten verf

Marrakech Walls in de kleur Country Blue:  Woonkamer door Pure & Original,
Pure & Original

Marrakech Walls in de kleur Country Blue

Pure & Original

Neem jijzelf regelmatig de schilderkwast of roller in de hand of besteed je dit klusje liever uit? Wat voor jou ook het geval is, het kan zeker geen kwaad om even iets meer over verf te weten te komen. Van oorsprong werd verf gemaakt uit een mengsel van lijnolie en pigmenten. Later kwamen meer synthetische verven in opkomst, vaak met het schadelijke terpentine als bestanddeel. Verf op waterbasis heeft dat vervuilende component niet, maar heeft nog wel steeds andere chemische verbindingen die een nadelig effect kunnen hebben op het milieu. Kalkverf heeft dat niet en we gaan je zo precies uitleggen waardoor dat komt.

Rustieke sfeer en wat is kalkverf?

Fresco kalkverf in de kleur Wet Sand:  Woonkamer door Pure & Original,
Pure & Original

Fresco kalkverf in de kleur Wet Sand

Pure & Original

Voor we het verder over kalkverf gaan hebben richten we eerst onze blik even op deze afbeelding. Wat een prachtige rustieke sfeer weet de verf van Pure & Original hier te creëren. Echt zo’n sfeer om van te genieten! Maar wat is kalkverf nou precies? Kalkverf bestaat uit zogenaamde gebluste kalk (calciumoxide, ook wel ongebluste kalk, waaraan water wordt toegevoegd en waardoor calciumhydroxide ontstaat) die wordt gemengd met natuurlijke pigmenten. Een natuurlijke verf die geen schade aanbrengt aan het milieu.

Kalkverf aanbrengen: de ondergrond en de voorbereidingen

Sobere slaapkamer met Classico krijtverf in de kleur White Rhino en Fresco kalkverf in de kleur Thunder Sky:  Slaapkamer door Pure & Original,
Pure & Original

Sobere slaapkamer met Classico krijtverf in de kleur White Rhino en Fresco kalkverf in de kleur Thunder Sky

Pure & Original

Als je kalkverf aan wilt gaan brengen (of dit door een schilder uit wilt laten voeren), is het wel belangrijk dat je weet met wat voor ondergrond je te maken hebt. De ondergrond moet absorberend zijn en niet waterafstotend. De meeste betonmuren voldoen daar wel aan! Zoals altijd met verven moet je er verder voor zorgen dat de ondergrond stofvrij en vetvrij is. Daarnaast is het aan te bevelen om een voorstrijk middel te gebruiken: dat zorgt er namelijk voor dat je minder (dure) kalkverf nodig hebt en vooral ook dat de verf beter hecht.

Kalkverf aanbrengen: het verven zelf

Fresco kalkverf in de kleur Moonstone:  Woonkamer door Pure & Original,
Pure & Original

Fresco kalkverf in de kleur Moonstone

Pure & Original

Hebben alle voorbereidingen voor het verven plaatsgevonden? Dan is het tijd om de kwast ter hand te nemen! Verdun naar wens de verf (hoe dunner, hoe ‘kalkachtiger’ het effect zal worden)  en ga met een grote (langharige) blokkwast aan het schilderen. Pure & Original adviseert daarbij overigens om niet in direct daglicht te schilderen. Heb je de eerste laag aangebracht? Wacht dan zo’n 8 uur voor je de volgende aan gaat brengen. Deze tweede laag is doorgaans de definitieve laag.

Sfeer

Fresco kalkverf in de kleur Poetic Blue:  Muren door Pure & Original,
Pure & Original

Fresco kalkverf in de kleur Poetic Blue

Pure & Original

We hadden je beloofd om ook wat over sfeer en stijl te vertellen, maar kunnen eigenlijk deze afbeelding wel het werk laten doen! Met groene tinten kun je dus ook prima kalkverf gaan gebruiken. Een plaatje om te zien!

In de badkamer

Fresco kalkverf in de kleur Ground Pepper:  Badkamer door Pure & Original,
Pure & Original

Fresco kalkverf in de kleur Ground Pepper

Pure & Original

Kalkverf aanbrengen in de badkamer? Dat kan zeker! En zoals je kunt zien geeft het ook op die plek weer een sfeer om je vingers bij af te likken. Wij zien het helemaal zitten en hopen dat jij ook een beetje enthousiast bent geworden. Wil je nog even wat meer mooie voorbeelden bekijken? Neem dan ook bij dit interessante artikel even een kijkje! 

Wat vind jij van kalkverf? We zijn benieuwd naar je reactie! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten,

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!