Het nieuwe koken: elektrisch of met inductie? | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Het nieuwe koken: elektrisch of met inductie?

Johan van Dijk Johan van Dijk
Interne verbouwing Leiden Moderne keukens van Puurbouwen Modern
Loading admin actions …

Energietransitie is ook in de wereld van huizen, architectuur en interieur een belangrijk onderwerp. Voor de Nederlandse markt geldt dan nog eens extra dat we in de toekomst van het aardgas af moeten. Dat levert voor jou de vraag op: hoe ga je in de toekomst koken? Het nieuwe koken kan in principe op twee manieren: elektrisch of door middel van inductie. Wat zijn die systemen precies? Wij hebben bij onze keukenplanners enige navraag gedaan en aan de hand van inspirerende foto’s van diverse keukens gaan we je daar wat meer over vertellen. Zo is het wellicht wat makkelijker voor jou om straks een keuze te gaan maken.

De keuken

Bertus residency Moderne keukens van Diego Alonso designs Modern
Diego Alonso designs

Bertus residency

Diego Alonso designs

De keuken is bij veel mensen het hart van het huis. En waar mensen zich vroeger moesten behelpen met een kachel of een open haard, heb je tegenwoordig de beschikking over heel wat (elektrische) keukenapparatuur die het koken een stuk eenvoudiger maakt. Zoals gezegd werkt verreweg de meeste apparatuur op elektriciteit, maar het fornuis werkt doorgaans nog op gas. En dat moet in de toekomst anders! Voor jou dus erg belangrijk om te weten wat de alternatieven zijn. Lees verder om er meer over te weten te komen.

Koken op gas

Vintage Eiken Woonkeuken Landelijke keukens van Langens & Langens BV Landelijk
Langens & Langens BV

Vintage Eiken Woonkeuken

Langens & Langens BV

We zien hier een groot gasfornuis in beeld. Jarenlang was het de norm om dat in je huis te plaatsen. Vroeger werd in steden op stadsgas (het gas dat vrij komt bij het verdampen van kolen) gekookt. Toen het aardgas werd ontdekt moesten de fornuizen worden vervangen. En na de narigheid die de gaswinning in Groningen door middel van aardbevingen heeft opgeleverd is het nu wederom tijd voor een transitie, gelukkig hebben we daar wat meer de tijd voor om te wisselen van fornuis.

Elektrisch en inductie

Laten we de elektrische kookplaat en de inductiekookplaat eerst eens even introduceren. Vroeger zagen elektrische pitten van een fornuis eruit als grote ronde schijven, maar de nieuwe exemplaren zijn doorgaans in een (keramische) glasplaat aangebracht. Daarom zie je in eerste instantie geen verschil meer tussen een elektrische- en een inductiekookplaat: ze zitten allebei onder een glasplaat. Het verschil zit in de manier van verwarmen: elektrisch koken gaat door middel van verwarming van een verwarmingselement. Bij inductie is het zo dat er een elektromagnetisch veld wordt gecreëerd dat de pan direct verwarmd. In tegenstelling tot bij elektrisch koken wordt de glasplaat dus verder niet warm!

Aansluitingen, kosten en koken

Interne verbouwing Leiden Moderne keukens van Puurbouwen Modern
Puurbouwen

Interne verbouwing Leiden

Puurbouwen

Het is uiteraard een kwestie van afwegingen maken als je de keuze gaat maken tussen elektrisch of inductie. De aansluiting voor een elektrische kookplaat is doorgaans met een stekker met vijf polen. Hiervoor moet dus een speciale voorziening worden getroffen. Inductie werkt doorgaans op een ‘normale’ stekker en vraagt ook minder energie, maar is qua aanschaf over het algemeen wel wat duurder. Het voordeel van inductie is dat het meer op koken met gas lijkt: de temperatuur is veel nauwkeuriger te regelen dan met elektrisch koken.

De pannen

modern  door Urban Myth, Modern
Urban Myth

Magic Corner Solution

Urban Myth

Een ander nadeel van inductie is dat je speciale pannen nodig hebt, bij elektrisch koken kun je gewoon je oude pannen blijven gebruiken. Aan jou om de voor- en nadelen tegen elkaar weg te strepen. Op de lange termijn kan inductie jou qua stroomverbruik voordeel op leveren, maar qua aanschaf wordt het dus allemaal een beetje duurder.

Lekker koken!

Weet jij al waar je in de toekomst voor gaat kiezen? Je hoeft waarschijnlijk vandaag nog geen keuze te maken, dus denk er nog maar even wat langer over na. Ga ondertussen natuurlijk wel gewoon lekker koken! En mocht je op het gebied van keukens ook nog wat andere leuke ideeën en inspiratie op willen gaan zoeken, dan adviseren we je zeker om ook dit artikel even te gaan lezen. 

Wat zou jouw voorkeur hebben? We zijn benieuwd! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!