Genieten geblazen: zo creëer je meer rust en stilte in je woning

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Genieten geblazen: zo creëer je meer rust en stilte in je woning

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
Wonen in het bos:  Keuken door Jolanda Knook interieurvormgeving
Loading admin actions …

Een vredig huis is een happy house. Een huis voelt pas echt als een thuis wanneer je er plezier kunt hebben, maar vooral ook tot rust kunt komen. Dit betekent dat je hier al rekening mee houdt bij het uitkiezen van je meubels, bepaalde materialen en de kleuren op je muren. Zelfs verlichting kan hierbij een grote rol spelen. 

Waar je misschien niet meteen aan denkt is het soundproof maken van je woning. Vooral in grote, drukkere steden of bij woningen aan doorgaande wegen kan dit een grote wens zijn. Wanneer je je huis qua geluiden volledig kan afsluiten van buiten kun je heerlijk tot rust komen! In dit Ideabook hebben we daarom een aantal bruikbare tips om meer stilte in je woning te creëren voor je op een rij gezet. Dit kan heel gemakkelijk door het juiste gebruik van verschillende interieur elementen. 

Kijk je mee hoe? 

Werk met tapijten en vloerkleden

Je zult vast al eens gemerkt hebben dat harde, gladde vloeren redelijk gehorig zijn. Dit is vooral het geval wanneer er met schoenen op gelopen wordt. Hebben jij en/of je buren last van dit type geluidsoverlast? Overweeg dan eens om tapijt te leggen om dit geluid te dempen. Vloerbedekking in de vorm van tapijt hoeft ook helemaal niet duur te zijn dus het is een ideale manier om je huis stiller te maken. 

Ben je niet zo'n fan van tapijt? Waarom kies je er dan niet voor om te werken met een aantal losse vloerkleden? Ze zijn verkrijgbaar in enorm veel verschillende kleuren, materialen en modellen. Wat je budget ook mag zijn, je zal ongetwijfeld een mooi exemplaar vinden dat goed past bij jouw interieur. 

Een vloer die kraakt? Vervang hem!

Verbouwing en restyling van een woning:  Woonkamer door Interieur Design by Nicole & Fleur
Interieur Design by Nicole & Fleur

Verbouwing en restyling van een woning

Interieur Design by Nicole & Fleur

Krakende of piepende vloeren kunnen heel veel irritatie met zich meebrengen. Je kan er natuurlijk voor kiezen om je hele vloer te vernieuwen. Dit is vooral aan te raden wanneer je te maken hebt met piepende vloeren of, bij een vloer van hout, veel loszittende planken. Het is trouwens niet noodzakelijk om je gehele vloer te vervangen. Je kunt namelijk ook gewoon de loszittende planken vervangen, maar dit is alleen mogelijk wanneer je er nog een paar extra op voorraad hebt of wanneer ze nog in de winkel te verkrijgen zijn. 

Wil je meer stijlvolle woonkamers bekijken? Op homify vind je nog veel meer voorbeelden! Maak gebruik van het filter om de foto's te filteren en sorteren op een bepaalde stijl. Op deze manier kom je snel en gemakkelijk uit bij foto's die goed aansluiten bij je persoonlijke smaak. 

Werk met dikke gordijnen van zware kwaliteit

Liefde voor je raam:  Woonkamer door Vadain
Vadain

Liefde voor je raam

Vadain

Je bent je er vast en zeker al van bewust dat gordijnen ideaal zijn om zonlicht, en soms zelfs, warmte te weren. Wist je ook dat ze prima dienst kunnen doen als geluiddempers? Dit is vooral het geval wanneer je kiest voor gordijnen van dikke en zware geweven kwaliteit. Waar je zoal aan kunt denken? Het stevige zijdeweefsel brokaat, wol of fluweel. Wanneer je gordijnen gebruikt tegen demping van geluid van buitenaf, zorg er dan wel voor dat ze ook de ruimte boven en onder het raam bedekken. Op deze manier zorg je er voor dat het geluid van buitenaf aanzienlijk minder wordt. 

Deze zwaardere gordijnen zul je overdag waarschijnlijk open willen hebben. Om geluidsoverlast overdag ook te verminderen zou je ervoor kunnen kiezen om je ramen en deuren te upgraden. Daar lees je hieronder meer over! 

Upgrade ramen en deuren

Barn Living:  Keuken door Bureau Fraai
Bureau Fraai

Barn Living

Bureau Fraai

Wat deuren betreft, dragen je deuren hoogstwaarschijnlijk niet bij aan het soundproof maken van je woning. Dit komt doordat er in de meeste huizen gewerkt wordt met holle deuren. Je zou daarom kunnen kiezen om je huidige deuren te vervangen voor een variant met een spaanplaat-core of ga bijvoorbeeld voor een massief houten deur. 

Voor ramen geldt eigenlijk hetzelfde. Zo is enkel glas veel meer gehorig dan wanneer je investeert in ramen met dubbele beglazing. Ook kozijnen spelen hierbij een grote rol, zorg dat alle kieren goed opgevuld en geïsoleerd zijn. Ben je van plan om je kozijnen en je ramen te vervangen? Denk dan eens na over het kiezen voor kunststof kozijnen! Vind je dit zelf een lastige klus? Schakel dan de hulp van een professional in. Op deze manier ben je gegarandeerd van een goed werkend en mooi resultaat. 

Maak gebruik van boekenkasten en planken met boeken

Boekenwormen opgelet! Ben jij in het bezig van een aardige collectie boeken? Gebruik deze dan voor het soundproof  maken van je huis. Boeken kunnen namelijk werken als isolatiemateriaal wanneer het aankomt op geluid. Kies ervoor om een aantal plafondhoge boekenkasten te plaatsen of hang je wand vol met losse planken. De keuze is aan jou! Zorg er trouwens wel voor dat je kasten of planken vol staan met boeken want anders zal het weinig helpen om je woning stiller te maken. 

Is dit idee iets voor in jouw woning? 

Probeer geluidabsorberende verf

Geluidsabsorberende verf? Ja zeker, het bestaat echt! De speciale formule en samenstelling van deze verf zorgt ervoor dat geluiden en lawaai tot wel 30% verminderd kunnen worden! Bekijk eens wat er mogelijk is aan kleuren in jouw huis. Er zijn speciale bedrijven die deze verf kunnen leveren. Niet alleen absorberen ze ongewenste geluiden, een deel ervan wordt als het ware ook weerkaatst. Wist jij van het bestaan van geluidsabsorberende verf af? 

Isolatie, isolatie, isolatie

Het ligt misschien een beetje voor de hand, maar we kunnen er gewoon niet om heen: het isoleren van je woning. Goede isolatie kan namelijk heel wat bijdragen aan de stilte en de rust in je woning en dit wordt vaak onderschat. Zorg er daarom altijd voor dat je wanden en muren goed geïsoleerd zijn zodat geluid van buitenaf, of luidruchtige buren, zo veel mogelijk geblokkeerd worden. Uiteindelijk wil niemand graag gehorige dunne wandjes, toch? 

Ben je klaar met het isoleren van je woning en ben je op zoek naar manieren om je huis knusser te maken? Bekijk dan ook nog even dit Ideabook. We geven een aantal handige tips en mooie voorbeelden over en voor het gebruiken van textiel om je woning aan te kleden. Veel kijkplezier! 

Zijn er volgens jouw nog tips en adviezen die echt niet in dit rijtje mogen ontbreken? 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!