6 tips voor het werken in een open kantoorruimte

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

6 tips voor het werken in een open kantoorruimte

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
Paleis-Hof  :  Studeerkamer/kantoor door Brand Olink Architecten
Loading admin actions …

Ga jij binnenkort aan de slag in een open kantoorruimte? Dan ben je bij dit Ideabook helemaal aan het juiste adres. Er zullen namelijk een aantal zaken zijn waar je, voor het belang van je collega's, rekening mee dient te houden. Waar je zoal aan kunt denken? Op tijd komen, zachtjes praten en zorgen voor een opgeruimde werkplek. 

Om alles nog even rustig door te lopen hebben we onze tips en adviezen overzichtelijk voor je op een rij gezet. Zoals je van ons gewend bent ondersteunen we onze tips en ideeën natuurlijk met een aantal inspirerende foto's. Zijn er nog zaken die volgens jou in ons lijstje ontbreken? Vergeet ze dan niet met ons te delen in de comments! 

Kijk en lees nu eerst met ons mee! 

1. Praat niet te hard

 Kantoor- & winkelruimten door LOFTING

In een open werkplek dien je rekening te houden met je collega's en één manier is om rekening te houden met het volume van je stem. Heb je een functie waarbij je veel moet bellen of overleggen? Dan is hier hoogstwaarschijnlijk rekening mee gehouden wat betreft de plek van je bureau. Heb je te maken met een kleinere ruimte en heb je het vermoeden dat je collega's stoort met gepraat? Probeer (telefoon) gesprekken dan zo veel mogelijk in andere ruimtes te voeren. Bellen zou bijvoorbeeld in een afzonderlijke ruimte kunnen gebeuren en ook een sociaal gesprekje zou je eventueel op de gang of in de keuken kunnen voeren. 

Spreekt dit kantoor je wel aan en wil je meer inspiratie op het vlak van werkplekken en studeerkamers bekijken? Scroll dan zeker ook nog even langs deze foto's. Je kunt ze bovendien sorteren en filteren op bepaalde stijlen. Op deze manier kom je sneller uit bij voorbeelden die goed passen bij je persoonlijke smaak. 

2. Houd je bureau netjes

 Studeerkamer/kantoor door Juan Álvarez INTERIORISTA
Juan Álvarez INTERIORISTA

PROYECTO habilitación INTERIOR TORREKUA para el Ayuntamiento de Errenteria. Espacio HABIAN.

Juan Álvarez INTERIORISTA

Voor de algemene uitstraling van het kantoor is het van belang dat iedereen (ja, ook jij) zijn of haar eigen bureau netjes houdt. Dit zorgt er niet alleen voor dat je efficiënter werkt, maar geeft ook een goed beeld van het bedrijf wanneer er eventuele bezoekers, klanten of andere partijen over de vloer komen. Zorg daarom dat werkdocumenten aan het einde van de dag worden opgeborgen. 

Zijn er dingen die eigenlijk moeten blijven liggen omdat je er de volgende dag weer mee aan de slag wilt gaan? Ruim ze dan toch op en plak een post-it op je toetsenbord of schrijf het op in je agenda. Zorg er ook voor dat vuile bekers en kopjes afgewassen worden. Leeg je prullenbak minstens één keer in de twee dagen. 

3. Houd je aan de werktijden

Er is weinig vervelender dan op tijd op je werk zijn en een collega constant te laat zien komen. Wanneer diegene ook nog eens nauwelijks overwerkt en vaak eerder vertrekt kan het helemaal irritaties opwekken. Ben jij iemand die zich hieraan kan ergeren? Probeer het dan zelf ook zo weinig mogelijk te doen. Niet alleen krijgen mensen een negatief beeld van je, je kunt ze daarnaast ook enorm afleiden. Natuurlijk kan het voorkomen dat je je een keer verslaapt, maar probeer dit zo veel mogelijk te beperken. 

Werk jij beter of efficiënter op afwijkende werktijden? Dat kan heel goed mogelijk zijn door de aard van je functie. Kaart dit altijd aan bij je werkgever en overleg het desnoods in een algemene vergadering. Wie weet zijn er meer collega's met dit probleem zodat jullie samen tot een alternatief kunnen komen. 

4. Beperk geluidsoverlast door muziek en je telefoon

Waar we het eerder in dit Ideabook al even hadden over het beperken van je stemgeluid, kun je ook op andere manieren rekening houden met geluidsoverlast in een open kantoorruimte. Denk bijvoorbeeld aan geluidsmeldingen op je telefoon en/of op je computer. Kies er liever voor om hem gedurende werktijden op zacht of op stil te zetten. 

Eén van de andere ergernissen op kantoor is overlast door muziek. Sommige mensen werken het liefst in stilte, terwijl anderen juist de voorkeur hebben om te genieten van een lekker muziekje op de achtergrond. Wanneer je werkt in een open ruimte is het wel zo netjes om rekening te houden met je collega's. Misschien is het mogelijk om een radiozender op te zetten die iedereen leuk vindt. Is dit geen optie? Dan kun je altijd nog kiezen voor het werken met een koptelefoon of oordopjes. Houd er ook hier rekening mee dat je je geluid niet te hard zet. 

5. Lunch niet achter je bureau

Drinken achter je werkplek is natuurlijk onvermijdelijk, maar probeer eten zo veel mogelijk te beperken tot de keuken of de kantine. Niet alleen vervuil je je werkplek ermee, eten achter het bureau kan ook je collega's irriteren vanwege geluiden of bepaalde sterke luchtjes van voedsel. Een werkplek is en blijft tenslotte en plek om te werken. 

Kan jouw open kantoorruimte wel wat hulp gebruiken wanneer het aankomt op een optimale indeling? Schroom dan niet om de hulp van een professional te vragen. Zij hebben vaak ervaring met het inrichten van kantoren waar meerdere mensen werken. Bovendien kunnen zij je niet alleen helpen met het in kaart brengen van bepaalde wensen en behoeftes, ook kun je de gehele uitvoering aan hen over laten. Wel zo makkelijk, toch? Je vindt ze heel gemakkelijk, gewoon hier bij homify. 

6. De juiste verlichting

Het spreekt voor zich, maar we noemen het toch nog even: het belang van goede verlichting. Waarschijnlijk hangen er aan het plafond een aantal grote lampen die de kantoorruimte verlichten, maar daarnaast is het ook belangrijk om gerichte verlichting op je werkplek zelf te plaatsen. Dit is heel gemakkelijk opgelost door een goede bureaulamp op iedere werkplek. Het komt ook wel eens voor dat twee of meerdere bureau's samen een laaghangende, felle plafond lamp delen. Bekijk eens wat er mogelijk is bij jouw werkplek. 

Werk je vanuit huis in plaats van in een open kantoor? Misschien is dit Ideabook dan wel iets voor jou. Je vindt er een aantal bruikbare tips en leuke voorbeelden voor het creëren van je eigen thuiswerkplek. Neem zeker even een kijkje. Veel kijkplezier! 

Wat vond jij van de tips in dit Ideabook?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!