Geef de oude kastdeurtjes en lades in je keuken een make-over | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Geef de oude kastdeurtjes en lades in je keuken een make-over

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Moderne keukens van homify Modern
Loading admin actions …

De kastdeurtjes en lades in je keuken worden dagelijks intensief gebruikt. Dit heeft veelal tot gevolg dat ze er na verloop van tijd niet helemaal meer zo uitzien zoals toen ze nog nieuw waren. Natuurlijk slijt op den duur alles in huis, maar het één helaas wel iets sneller dan het ander. Een nieuwe keuken is nogal een investering, dus wat dat betreft is het wel zo fijn als je keukenkastjes en lades lang meegaan. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de levensduur van je oude kastjes en lades weer wat te verlengen.

In dit Ideabook bespreken we acht veelvoorkomende problemen met oudere keukenkastjes en lades. We vergeten uiteraard niet te vertellen hoe je deze problemen kunt oplossen, waardoor de kastjes en lades weer een aantal jaar meekunnen. Lees snel verder en kijk welke problemen jij allemaal herkent. Ontdek vervolgens hoe je deze problemen kunt oplossen en ga vandaag nog met de make-over van je oude kastjes en lades aan de slag. Daarna kan de keuken weer moeiteloos een aantal jaren mee.

Scheve deurtjes

Moderne keukens van homify Modern

De meeste deurtjes zijn bevestigd met Europese scharnieren die verstopt zitten binnen de kastjes waardoor het er aan de buitenkant mooi en strak uitziet. Door deze scharnieren is het ook makkelijk om de deurtjes te verstellen. Je hoeft alleen maar een schroefje los of vaster te draaien om de hoogte van het deurtje te veranderen, de nabijheid met aangrenzende deurtjes te wijzigen of het deurtje dichterbij of verder weg van het kastje te krijgen. Scheve deurtjes heb je dus in no-time verholpen en zijn zeker geen reden om nieuwe kastjes aan te schaffen.

Lades die stroef open en dicht gaan

Mixwood keuken in Groningen Moderne keukens van Studio Martijn Westphal Modern Hout Hout
Studio Martijn Westphal

Mixwood keuken in Groningen

Studio Martijn Westphal

Als de lades en de ladegeleiders niet beschadigd zijn, is de oplossing vrij eenvoudig. Je haalt de lade er uit en maakt de ladegeleiders schoon met een doek om vuil of afzettingen te verwijderen. Zorg ervoor dat alle schroeven van de ladegeleiders goed strak vastzitten. Breng vervolgens een droog smeermiddel aan op de ladegeleiders en veeg het overtollige smeermiddel weg. Het droge smeermiddel laat een droog laagje achter in plaats van een olieachtig residu dat stof aantrekt. Doe de lade tenslotte meerdere keren open en dicht om het smeermiddel goed te verspreiden.

Loszittende handvaten

Handvaten en deurknoppen gaan met regelmaat loszitten omdat er constant aan geduwd, getrokken en gehangen wordt. Een voor de hand liggende kortetermijnoplossing is het aandraaien van de schroeven. Maar na een tijdje zullen deze schroeven toch weer los gaan. Om te voorkomen dat dit gebeurt kun je het schroefdraadborging Loctite in huis halen. Hiermee blijven je handvaten en deurknoppen gegarandeerd goed vastzitten, maar blijft het nog wel mogelijk om ze indien mogelijk te demonteren.

Vette oppervlakken

Renovatie en verbouwing villa in Ruitersbos te Breda Moderne keukens van Joep van Os Architectenbureau Modern
Joep van Os Architectenbureau

Renovatie en verbouwing villa in Ruitersbos te Breda

Joep van Os Architectenbureau

Door al het koken en bakken in de keuken komen er heel wat vetspetters op de kastjes. En het stoom dat vrijkomt laat een dun laagje achter op de houten oppervlakken. Als gevolg hiervan, worden je kastjes uiteindelijk vies en verliezen ze hun glans. Gelukkig kun je voor het schoonmaken van vette oppervlakken dezelfde methode toepassen als voor het wassen van de vette vaat. Doe een paar eetlepels afwasmiddel in een kom met warm water. Doop een spons of een witte doek in het mengsel en wrijf het houten oppervlak schoon. Voor hardnekkige vlekken kun je nog een beetje soda door het water doen en het probleemgebied hier goed mee inwrijven. Vermijd het gebruik van schuursponsjes, omdat deze krassen in het hout kunnen maken. Ten slotte neem je de kastjes af met schoon water en maak je ze droog met een schone doek. Om de glans van het hout te herstellen, kun je wat glansmiddel voor houten meubels gebruiken.

Deurtjes die hard dichtvallen

Het geluid van een dichtslaande deurtje is al erg genoeg, maar dit probleem kan ook weer andere problemen veroorzaken. Als deurtjes herhaaldelijk dichtslaan kunnen door de kracht en trillingen de scharnieren los komen te zitten en de deurtjes scheef gaan hangen. Om dit te voorkomen kun je een speciaal sluitsysteem in je kastjes en lades bevestigen waardoor deze zachtjes en rustig dichtgaan. Nieuwe keukens zijn vaak al met deze sluitsystemen uitgerust. Als je niet zoveel moeite en investeringen wilt doen kun je er ook voor kiezen om kleine stootstickers in je kastjes en lades te plakken. Dan vallen je deurtjes en lades op deze stootkussentjes dicht in plaats van rechtstreeks op het hout. Dat gaat een stuk geruislozer.

Deurtjes die niet dicht blijven

Moderne keukens van Maqet Modern

Het wil ook nog wel eens gebeuren dat je deurtjes juist niet meer dicht willen blijven. Het kan zijn dat ze gewoon een klein stukje open blijven staan of dat ze na het dichtdoen weer helemaal openzwaaien. In beide gevallen is de oplossing hetzelfde. Je bevestigt een magneetsluiting binnenin je kastje en schroeft een magnetische plaat op het deurtje precies tegenover de sluiting in je kastje. Door de magnetische aantrekkingskracht blijft het deurtje voortaan gesloten. Een kleine investering die veel problemen verhelpt.

Krassen in het hout

Het maakt eigenlijk niet uit hoe zuinig je ook met je spullen omgaat, uiteindelijk komen er altijd krassen in je houten deurtjes. Gelukkig is de oplossing voor dit probleem vrij eenvoudig. Zo kun je gebruikmaken van speciaal vulmiddel waarmee je kras op kunt vullen. Dergelijke middelen kosten niet zo heel veel en zijn verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten. Het moeilijkste is om de kleur te vinden die het beste bij je kastdeurtjes past. Het is bijna niet mogelijk een exacte match te vinden, maar er zijn voldoende kleuren beschikbaar om altijd dicht genoeg in de buurt te komen zodat niemand merkt dat je de kras hebt opgevuld.

Lades met een ronde onderkant

Als de lades aan de onderkant rond zijn dragen ze meer gewicht dan ze kunnen ondersteunen, waarna het slechts een kwestie van tijd is voordat de bodem letterlijk wegvalt. Het heeft nu geen zin meer om alleen de zware voorwerpen uit de lades te verwijderen. Daarmee wordt het probleem niet opgelost. In plaats daarvan moet je de lades versterken, wat je kunt doen door een laag multiplex onder de bestaande bodem aan te brengen. Snijd het multiplex op maat, smeer het in met houtlijm, druk het op de oude bodem en bevestig de twee bodems aan elkaar. Hierna kan je lade weer een hele tijd mee.

Heb je toch liever een nieuwe keuken? Doe dan in dit Ideabook wat inspiratie op. 

Wat is jouw tip om je oude kastdeurtjes en lades een make-over te geven? Laat hieronder je reactie achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!