De beste tips voor het kopen van een pergola | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

De beste tips voor het kopen van een pergola

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
Aanbouw aan villa Moderne huizen van Hoope Plevier Architecten Modern
Loading admin actions …

De pergola is niet iets van deze tijd maar werden al gebouwd in de tijd van het oude Egypte, Griekenland en Rome. In de vroege Renaissance  veroverden de pergola's de  Italiaanse tuinen en vervolgens verspreidde het bouwwerk zich naar de rest van Europa. Een pergola bestaat uit een aantal staanders met daarop horizontale balken. Met een pergola op het terras of op een andere plek in de tuin maak je een fijne beschutte plek waar je kunt zitten, eten of onderdoor wandelt. Een pergola past eigenlijk overal. Zelfs in een kleine tuin. Je gaat immers de hoogte in met een pergola en je creëert zo meer ruimte en groen. Het verschil met een veranda of overkapping is het open dak van een pergola. Wil je zelf een pergola bouwen of kopen dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. In dit Ideabook vertellen we je er alles over.

Functie van de pergola

Naast het creëren van een besloten plek om te zitten kan een pergola nog meer functies vervullen. Met een pergola over de breedte van de tuin, verdeel je je tuin in tweeën. Zo vorm je een mooie overgang van het ene tuingedeelte (bijvoorbeeld je terras) naar de andere (een border). Ben je bevoorrecht met een luisterrijk uitzicht over een weiland dan is het schitterend om dit met een pergola in te kaderen. Je lijst het landschap als het ware in. En koninklijk word je pad naar de achtertuin door er een pergola overheen te plaatsen. Je creëert zo je eigen berceau! Let er wel dat de breedte van de pergola minimaal 1,60 moet zijn wil je er samen romantisch onderdoor kunnen lopen.

De grootte van je pergola

van homify Mediterraan

Voordat je aan de slag gaat is het handig om een plattegrond van je tuin te maken op ruitjespapier. Houd voor 1 meter 2 ruitjes aan. Teken nu de pergola op de plaats waar je hem zou willen. Bedenk dat de planten die je tegen de pergola aan wilt laten straks ook ruimte nodig hebben. Die groeien zo’n halve meter uit en hebben plek nodig om te groeien. Ga je onder een pergola zitten, kijk dan voordat je de pergola gaat plaatsen goed hoe de zon in de loop van de dag in de tuin schijnt. Zit je vooral aan het eind van de dag onder de pergola dan is het prettig als de zon rond dit tijdstip via de zijkant naar binnen valt. En met hoeveel mensen ga je de pergola gebruiken? Met vier personen heb je al gauw een terras van ongeveer vier bij vier meter nodig.

De vorm

Pergola zijn te koop in veel vormen en maten. Van eenvoudige ontwerpen met vier palen en een aantal leggers tot ingewikkelde design overkappingen. De eerste maak je makkelijk zelf, maar je een bijzondere pergola met een exclusieve uitstraling kun je dit beter over laten aan een tuinarchitect. Op de foto zie je hier een mooi voorbeeld van.  De pergola is transparant en luchtig en vormt een prachtige eenheid met de andere elementen in de tuin.

Het materiaal

Klassieke hotels van homify Klassiek

Pergola’s kun je van verschillende materialen maken. Heb je al een terras van hout, of is je schutting van hout dan is het mooi om voor de pergola ook deze houtsoort te gebruiken. Zo wordt het een mooi geheel. Een pergola van metaal is prachtig in een moderne tuin. Het materiaal is glad en straalt iets industrieels en luxe uit. Het is wel veel moeilijker om metaal te bewerken, omdat de onderdelen aan elkaar gelast moeten worden. En dat is iets dat niet iedereen kan. Een pergola van hout kan vrijwel iedereen in elkaar timmeren. Heb je een wilde tuin dan is een constructie van levend natuurlijk materiaal als wilgentakken ook heel mooi.

Het dak van de pergola

Hoe open (of dicht) je het dak van de pergola maakt bepaal je helemaal zelf. Om een dichte begroeiing te krijgen houd je tussen elke dwarslegger ongeveer 50 cm ruimte open. Hoe verder je de dwarsliggers uit elkaar plaatst hoe opener je pergola wordt. Wil je een beschutte plek onder de pergola creëren, leg de balken dan op korte afstand van elkaar op de dwarsleggers. Je creëert hiermee schaduw en privacy onder je pergola.

Inrichten van de pergola

Pergola Moderne tuinen van Earth Designs Modern Massief hout Bont

Als de pergola staat is het tijd om deze verder aan te kleden. Richt het terras in met mooie tuinmeubels, verlichting en plant klimplanten aan de voeten van de staanders. Geschikte planten zijn bijvoorbeeld blauwe regen (Wisteria), bruidsluier (Fallopia) of clematis. Leidt de planten met draden langs de palen van de pergola. Decoreer de pergola verder met mooie kussens.

Kosten pergola

Wat een pergola kost hangt af van de grootte, het ontwerp en het materiaal dat je gebruikt .Ook maakt het uit of je een kant en klaar pakket koopt of verzameling palen en balken. Een kant en klaar pakket is natuurlijk handig omdat alle balken, palen en dwarsliggers al voor je op maat gezaagd zijn. Je hoeft de pergola alleen nog in elkaar te zetten. Ben je niet zo handig of wil je een pergola die mooi aansluit op het de vorm en architectuur van je huis.  Laat dan een architect een ontwerp voor je pergola maken. Uiteraard betaal je dan een hogere prijs voor je pergola, maar dit is het geld vaak meer dan waard.

Wil liever meer beschut zitten als het buiten regent of het hard waait, dan is een tuinpaviljoen misschien meer iets voor jou. Kijk in dit Ideabook voor meer inspiratie.

Wat is jou ideale pergola? Laat het ons hieronder weten!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!