Binnen en buiten integreren met een veranda | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Binnen en buiten integreren met een veranda

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Aanbouw en interieurplan woning Moderne serres van Jolanda Knook interieurvormgeving Modern
Loading admin actions …

De veranda is de perfecte plek om op een warme zomerse dag samen te komen voor een heerlijk diner met de familie. Voorzien van de juiste accessoires, comfortabele stoelen en een sfeervolle dinertafel kun je er genieten van de laatste zonnestralen in de vroege avond. Veel patio's bestaan tegenwoordig grotendeels uit glas en geven door het vele licht het idee van een heerlijke tuinkamer. In de zomer zet je alle deuren open en is de veranda onderdeel van de tuin. Een prachtige verbinding tussen huis en tuin dus. Door de grote raampartijen baadt ook de rest van de woning in een zee van daglicht. En daglicht is gezond en belangrijk voor ons. Vanuit de veranda is heb je een prachtig zicht op de mooie groene tuin. Het geeft een gevoel van buitenleven terwijl je binnen zit. Praktisch met ons wisselende klimaat want zo heb je toch een gevoel van de natuur in je huis en breng je de rust van het groen naar binnen.

Wanneer we denken aan een veranda komt soms de gedachte op aan een broeikas waar het veel te warm wordt in de zomer. De veranda's van nu hebben allerlei slimme nieuwe technologieen waardoor het eigenlijk nooit te warm kan worden op deze zonnige plek. In dit artikel laten we een aantal inspirerende veranda's zien en geven we een overzicht van deze nieuwe handige foefjes. 

Regelgeving en vergunningen

Met een paar houten balken en wat kaasdoek maak je deze prachtige veranda waar je op warmere zomerdagen verkoeling vindt en heerlijk kunt relaxen op de ligbedden of in de hottub. Een weldaad van ontspanning en rust. Voor dit type patio heb je geen vergunning nodig. De meeste veranda's zijn groter en complexer qua constructie en vragen bouwkundige veranderingen in de draagconstructie van de woning. Om deze reden dient deze te voldoen aan bepaalde regels en het Bouwbesluit en moet er vaak ook een bouwvergunning voor worden aangevraagd bij de gemeente. Laat zo'n verbouwing bij voorkeur uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf en neem ruim de tijd om van te voren de benodigde vergunningen aan te vragen. 

Materialen voor de veranda

Structural Glass Conservatory, Cornwall Moderne serres van The Bazeley Partnership Modern Glas
The Bazeley Partnership

Structural Glass Conservatory, Cornwall

The Bazeley Partnership

Bij een veranda denken we al snel aan een aanbouw aan de achterzijde van het huis voorzien van een schuifpui. Door de toevoeging van daglicht aan woningen wint de veranda aan populariteit en zien we tegenwoordig allerlei creatieve uitvoeringen. Bijvoorbeeld als tussendeel in het midden van een woning of als groot balkon op een eerste verdieping. Soms zien we zelfs hele woonkamers die als veranda worden gebouwd en die daarmee in een zee van daglicht baden. Een prachtig gezicht. Zo lijkt het wel alsof je woonkamer op een open plek in het bos ligt! Veelal wordt rondom glas gebruik als materiaal omdat zo veel licht en sfeer wordt toegevoegd aan de woning. Voor de draagconstructie wordt meestal hout of metaal gebruikt. Metaal kan een mooi industrieel accent toevoegen aan de moderne woonkamer en hout geeft een wat meer rustieke sfeer. Geen ruimte voor een veranda? Overweeg dan eens een klein tuinpaviljoen. In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden.

Thermale isolatie: ramen met PVC

Moderne woonkamers van homify Modern

Het vele daglicht van een veranda is natuurlijk in elke woning meer dan welkom. Teveel zonlicht daarentegen kan voor warmteoverlast zorgen. Daarom is het belangrijk om de veranda goed te isoleren en af te schermen. PVC is een uitstekend isolerend materiaal voor de kozijnen van de ramen van een veranda. Deze kunststof kozijnen zorgen samen met dubbel glas door hun nieuwe technologie voor optimale thermische isolatie. Bovendien zijn deze kozijnen ook lichter. Een goedkoper alternatief is het aanbrengen van isolerende raamfolie op de ramen. Dit verhoogt de isolatiewaarde van enkel glas en dubbel glas. Daardoor houdt je de warmte beter binnen, verbruik je minder energie en heb je meer comfort. Isolerend folie is minder duur dan het vervangen van het glas. Enkel glas met raamfolie heeft een isolatiewaarde die te vergelijken is met dubbel glas. Ook bestaan er glassoorten die minder doorzichtig zijn en wel het daglicht doorlaten maar de warmte en het zonlicht buiten laten. Dit is een prima oplossing voor de bovenzijde van de veranda.

Akoestische isolatie met dubbel glas

HR++ glas oftewel dubbel glas biedt de beste isolatie voor de veranda. Uiteraard ligt de prijs ervan wel wat hoger dan enkel glas maar dit verdien je weer terug deels door lagere stookkosten. Soms is het ook mogelijk om subsidie te ontvangen voor het aanbrengen van dubbel glas. Ook gaat het energielabel van je woning omhoog waardoor de verkoopwaarde stijgt. Dubbel glas biedt niet alleen zeer goede thermische isolatie waardoor het warmteverlies minimaal is maar ook geluiden van buiten hoor je veel minder in een huis voorzien van dubbel glas. Voor de bescherming tegen de zonnewarmte zijn er verschillende soorten en bewerkingen mogelijk van het dubbel glas. Zo zijn er glassoorten beschikbaar die minder zonlicht doorlaten en is het mogelijk om het glas te bewerken met een e-coating (dit kan ook met enkel glas) om de doorlaatbaarheid van warmte en zonlicht te reduceren. Uiteraard geldt dat de warmte doorlaatbaarheid van een glazen dak lager dient te zijn dan van de verticale wanden.

Luchtcirculatie: automatisch dak

Mooieverandas.nl grootste veranda dealer van Nederland Moderne serres van Mooieverandas.nl Modern
Mooieverandas.nl

Mooieverandas.nl grootste veranda dealer van Nederland

Mooieverandas.nl

Met deze schuifbaar dak speel je flexibel in op alle weersomstandigheden. Bij zonnig en warm weer zorgt een open dak voor voldoende frisse lucht. Met een gesloten dak ben je beschut tegen kou, wind en regen. Zo kun je in de zomer genieten van de frisse buitenlucht en het heerlijke zomerweer. Naast een schuifdak kun je ook kiezen voor verticale schuifpanelen die je in de zomer open zet. Zo wordt de veranda in de zomer een onderdeel van je terras en tuin waar je op warme zomeravonden heerlijk lang buiten kunt dineren. Plaats er een ethanolhaard of terrasverwarmer bij zodat je ook op wat koelere avonden lekker lang buiten kunt zitten. Zo'n  schuifdak is eenvoudig te bedienen met een draadloze afstandsbediening of een automatisch systeem. Het schuifdak opent en sluit zich muisstil zodat de heerlijke zonnige dag door niets verstoord wordt.

Schaduw: automatische gordijnen

Mooieverandas.nl grootste veranda dealer van Nederland Moderne serres van Mooieverandas.nl Modern
Mooieverandas.nl

Mooieverandas.nl grootste veranda dealer van Nederland

Mooieverandas.nl

Om zon en warmte buiten te houden kun je kiezen voor automatische gordijnen of zonwering. De zonwering is een deels lichtdoorlatende constructie die doet denken aan een zonnescherm en die automatisch dichtgaat op zonnige dagen. Deze zonwering zit dicht tegen de glazen bovenzijde van de veranda aan bevestigd of aan de buitenzijde tegen de gevel. Zonwering is de beste optie om de meeste zonnewarmte buiten te houden en is ook zeer geschikt voor het dak van de veranda. Overweeg daarbij automatische zonwering omdat dit zeer veel gemak biedt. Voor de verticale wanden kan gekozen worden voor automatische gordijnen. Gordijnen geven ’s avonds warmte en gezelligheid. Ze kunnen een ruimte een echte meerwaarde geven en de sfeer versterken. En zo is er ook geen inkijk 's-avonds in de woonkamer. Gordijnen houden de warmte binnen maar zijn iets minder effectief dan zonwering in het buiten houden van warmte.

Welke veranda spreekt jou het meeste aan?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!