Een nieuw fornuis, keus te over in de keuken | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Een nieuw fornuis, keus te over in de keuken

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Garage Loft Industriële keukens van BRICKS Studio Industrieel
Loading admin actions …

Een van de belangrijkste onderdelen van je keukenuitzet is het fornuis. Zonder fornuis (bijna) geen eten, tenzij je natuurlijk een magnetronverslaving hebt.. maar zelfs dan blijft voor de meeste mensen een degelijk fornuis onontbeerlijk. Omdat er bijzonder veel keuze is waar het aankomt op verschillende fornuizen is de kans groot dat je je eerst eens even goed in moet lezen alvorens de aankoopknoop door te hakken. Wij zetten in dit Ideabook de verschillende fornuizen die er zijn voor je op een rijtje. Behalve de soorten fornuizen en hun voor- en nadelen, bespreken we waar je op moet letten als je een energiezuinige en groene keuze wilt maken. Lees dus even mee en verdiep je samen met ons in de mogelijkheden van inductiekookplaten, inbouwfornuizen, keramische fornuizen en natuurlijk het welbekende gasfornuis.

Het elektrisch fornuis

Realisaties Landelijke keukens van Den Ouden Tegel Landelijk Tegels
Den Ouden Tegel

Realisaties

Den Ouden Tegel

Een elektrisch fornuis werkt op, jawel, elektriciteit. Deze fornuizen zijn voorzien van verwarmingselementen die door elektricititeit opgewarmd worden. Elektrische fornuizen zijn steeds minder in gebruik omdat het vrij lang duurt voordat de elementen de juiste temperatuur bereikt hebben. Dit zorgt niet alleen voor een langere voorbereidingstijd maar ook voor een hogere energierekening. Wanneer het element eenmaal de juiste temperatuur bereikt heeft, is het bovendien ook een langdurig proces om het weer af te laten koelen. Dit maakt dat een elektrisch fornuis vrij lastig te 'doseren' is en je hier dus extra voorzichtig moet zijn en goed op moet letten of je eten niet aanbakt. Behalve deze praktisch overweging is er nog een belangrijk aspect van het elektrisch fornuis, je moet namelijk goed opletten dat er geen etensresten op de plaat vallen. Wanneer etensresten namelijk in contact komen met een heet element van het elektrische fornuis branden ze in. Het is vervolgens extreem lastig, zo niet onmogelijk, om de aangebrande stukken te verwijderen. Opgelet dus!

Gasfornuis

Garage Loft Industriële keukens van BRICKS Studio Industrieel
BRICKS Studio

Garage Loft

BRICKS Studio

Het bekendste fornuis, het soort fornuis waar waarschijnlijk de meeste mensen aan denken wanneer we het over dit onderwerp hebben, is het gasfornuis. Het gasfornuis, voorzien van verschillende pitten waar de pannen op geplaatst kunnen worden, werkt op aardgas. Dit gas komt via een slang binnen wanneer je een van de knoppen van het fornuis omzet en wordt vervolgens, al dan niet automatisch, ontstoken. Omdat het gasfornuis voorzien is van verschillende pitten variërend in grootte, en per pit ook nog van hard naar zacht gedraaid kan worden, heb je enorm veel mogelijkheden voor het koken. Dit is dan ook het grote voordeel van een gasfornuis, de nauwkeurigheid waarmee het afgesteld kan worden. Daarnaast zijn gasfornuizen vrij duurzaam. Een groot nadeel aan gas is dan wel weer dat het enorm giftig kan zijn. Aardgas is bijzonder schadelijk voor de gezondheid en kan wanneer het een hele ruimte vult zelfs dodelijk zijn. Opgepast dus!

Inductie

bulthaup b1 kitchen with induction cook top Moderne keukens van hobsons choice Modern
hobsons choice

bulthaup b1 kitchen with induction cook top

hobsons choice

Inductie koken daarentegen werkt met een magnetisch veld. Dit veld wordt gecreerd door een wisselwerking die ontstaat tussen magnetische spoelen in het fornuis en de speciale (eveneens magnetische) pannen die er op geplaatst worden. Door de uitwisseling van aantrekkingskracht ontstaat wrijving die in de pan zelf voor warmte zorgt. Interessant hierbij is dat de kookplaat niet warm wordt. Dit komt omdat er op de plaat geen warmtebron aanwezig is. Het is ook puur een natuurkundig foefje dat ervoor zorgt dat er warmte ontstaat. Nu we dit zo schrijven lijkt het trouwens alsof een inductiefornuis geen elektriciteit nodig heeft om te werken. Dat is wel degelijk zo. Om de spoelen in het fornuis aan het werk te zetten, is een elektrische aansluiting nodig. Wanneer het fornuis eenmaal aangesloten is, kookt het trouwens zeer nauwkeurig. Net als bij een gasfornuis is de warmte goed af te stemmen op de voorkeur. Grootste nadeel van een inductiefornuis is trouwens dat je speciale pannen nodig hebt. Let er bij aankoop goed op dat er duidelijk aangegeven staat dat ze ook voor een inductiefornuis geschikt zijn.

Keramisch fornuis

Minimalistische keukens van FABRI Minimalistisch

Een keramische kookplaat is een vorm van elektrisch koken. In het fornuis bevinden zich warmte-elementen die door elektriciteit verwarmt worden. Een keramisch fornuis is in aanleg het kostbaarste van de verschillende fornuizen die we gebruiken. Er moet namelijk door de elektricien een aparte groep in de meterkast gemaakt worden en ook zijn er aparte stopcontacten nodig die het voltage dat nodig is voor het opwarmen aankunnen. In gebruik is een keramisch fornuis ook even een verhaal apart. Net als bij de 'originele' vorm van een elektrische plaat, warmt ook de keramische kookplaat langzaam op, blijft hij lang warmt en koelt hij bovendien langzaam af. Een goede reden om dus eerst even goed je fornuis te leren kennen alvorens je je heerlijke biefstukjes aan laat branden in je gloednieuwe keuken. Ten slotte vraagt een keramisch fornuis om een bijzonder oog voor pannen. Je moet voor dit fornuis pannen hebben met een absoluut platte bodem, anders wordt de warmte niet goed verdeeld.

Inbouw of los

We zijn door de verschillende soorten fornuizen heen, het is jammer maar echt waar. Rest ons nog twee laatste onderwerpen met je te bespreken: de keuze voor een inbouwfornuis of de losse versie, en de energieclassificering van de verschillende fornuizen. Te beginnen met inbouw of los. Wanneer je gaat voor een moderne keuken is er waarschijnlijk geen ontkomen aan, een keukenblok is het mooiste wanneer hij strak wordt aangelegd. Ruis in de ruimte maakt een keuken daarbij onoverzichtelijk en dus kom je al snel uit bij een inbouwfornuis. Makkelijk want geen randen waar etensresten tussen kunnen komen en bovendien strak genoeg voor die moderne uitstraling.Echter, wanneer je meer voor een landelijke keuken gaat, of graag wilt kunnen wisselen tussen fornuizen, dan is een los fornuis een goede optie voor jou. Dit is bovendien de meest budget optie, een nieuw fornuis is namelijk zo gestrikt wanneer je op een tweedehands website rondspiekt.

Duurzaamheid van je fornuis

Kitchen Moderne keukens van homify Modern
homify

Kitchen

homify

Zoals we in dit Ideabook al aangaven zijn kookfornuizen onder te verdelen in twee hoofdgroepen: fornuizen op aardgas en elektrische kookplaten. Voor wat betreft 'groen' energieverbruik verdient een fornuis op aardgas absoluut de voorkeur: er is geen opwarmtijd, aan is aan en uit is dan ook direct uit. Er gaat op die manier een absoluut minimum aan energie verloren. Bij elektrische kookplaten is dit anders, opwarmen kost meer tijd terwijl er ook in het afkoelen energie verloren gaat. Kies je toch voor een elektrisch fornuis, dan verdient een inductieplaat qua duurzaamheid de voorkeur. Deze 'lekken minder energie', zijn daardoor goedkoper en bovendien veiliger in gebruik. Wil je trouwens nog wat extra tips om zo duurzaam mogelijk te koken? Twee gratis tips als bonus: gebruik geen te grote pannen, deze duren langer om op te warmen terwijl die energie dus eigenlijk verspild wordt. De tweede tip lijkt een inkoppertje, maar wordt vaak vergeten: plaats de deksel op de pan zodat de warmte zo efficiënt mogelijk ingezet wordt! 

Voor welk fornuis ga jij? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!