Grootse tuinideeën voor kinderen | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Grootse tuinideeën voor kinderen

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Klassieke tuinen van Planungsbüro STEFAN LAPORT Klassiek
Loading admin actions …

Hutten maken van takken, zandtaartjes bakken of een slakkenrace organiseren – kinderen komen altijd weer op nieuwe ideeën. Tenminste, als hun fantasie daarvoor de ruimte krijgt… De speelplaats om de hoek is misschien altijd wel een prima alternatief, maar nog beter is natuurlijk de eigen tuin! Zo loop je niet het risico dat de zelfgebouwde zandkastelen of takkenhutten de volgende dag weer weg zijn, en ouders kunnen tegelijkertijd vanuit het huis een oogje op de kinderen houden. In de eigen tuin kun je ook de allerbeste verjaardagen vieren – met zaklopen, waterballonnen etc. Maar kinderen maken eigenlijk het hele jaar door plezier in de tuin: een sneeuwballengevecht in de winter, opblaasbadje in de zomer… Maar het leukste is nog wel vrienden en vriendinnen uitnodigen voor een weekendje kamperen in de eigen achtertuin. Hoe een eigen tuin nog een beetje kindvriendelijker wordt en nog veel meer speelplezier geeft laten de professionals van homify met deze mooie projecten zien:

Thematuin

Deze openbare avonturenspeelplaats in middeleeuwse stijl bevindt zich in de kloosterstad Hornbach, en is door Planningsbureau Stefan Laport ontworpen. Met een reuzenglijbaan met zandbak, een groot klimrek, een kabelbaan, twee schommels en een tafeltennistafel is deze speeltuin natuurlijk een tikje groter dan de tuin van een gemiddeld rijtjeshuis. Maar, een aantal ideeën die deze speeltuin biedt doen het ook goed als inspiratiebron voor een kleinere tuin. De speeltoren, waar de glijbaan uit komt, heeft bijvoorbeeld een kleine tunnel, waarin kinderen zich kunnen verstoppen of ook met slecht weer buiten kunnen zijn.

Spelen en verstoppen

Modern Family garden in North London Moderne tuinen van Earth Designs Modern
Earth Designs

Modern Family garden in North London

Earth Designs

Een boomhut waarin je je voor je ouders kunt verstoppen is natuurlijk het meest fantastisch! Maar voor wie geen passende boom ter beschikking heeft, of voor wie de kinderen bij het spelen graag een beetje in de gaten houdt, is deze mini-avonturenspeelplaats een geweldige oplossing. Het heeft alles wat kinderen zich kunnen wensen: een ladder om te klimmen, ringen om te turnen en zelfs een hoek waarin ze zich kunnen verstoppen.

Spelen als in Villa Kakelbont

Ook grotere houten hutten bezorgen kinderen van iedere leeftijd een hoop plezier. Hier kunnen kinderen klimmen, schommelen en lawaai maken zoveel ze willen! Later kunnen ze hun liefdesbrieven onder een halflosse plank verstoppen, of met hun bandje oefenen voor hun eerste optreden. Deze houten hut geeft kleine zowel als grote kinderen het gevoel alsof ze op zichzelf zijn – net als Pippi Langkous in Villa Kakelbont. Dat volwassenen hier geen toegang hebben spreekt natuurlijk voor zich…

Waterpret!

Is het huis in minimalistische stijl ontworpen en passen er gewoon geen wildgegroeid gazon, appelbomen of zandbak bij? Om de kinderen in een stijlvolle tuin ook speelplezier te geven, terwijl de volwassenen hun volwassen dingen doen zoals met vrienden koffie drinken, zijn kunstig aangelegde waterplaatsen een prima alternatief. Natuurlijk moet men hier een beetje oppassen met kleinere kinderen, maar alleen al met een elektrische boot is deze zwemvijver een gegarandeerde pleziermaker – en niet alleen voor de kinderen!

Voor inspiratie, kijk eens naar beelden van een organisch, milieuvriendelijk en vooral, chloor-vrij zwemparadijs!

Met de tuindouche in een fantasiewereld duiken…

Deze stijlvolle tuindouche ziet er in eerste instantie misschien uit als iets voor Mama en Papa. Maar denk eens aan de praktische voordelen: de kinderen hebben buiten in de modder gerold, hebben zand aan de voeten en gras tussen de tenen… In plaats van dit alles later door het hele huis en de badkamer te vinden kun je van het schoonmaken een avontuur maken: buiten! Het komt er gewoon op aan hoe je het verpakt… Met het juiste verhaal, waarbij bijvoorbeeld het gazon een vuurzee geworden is waar je alleen via de douche aan kan ontsnappen, zal de buitendouche kleine rakkers minstens zo goed bevallen als de tuinslang op een hete zomerdag. “Kom schat; vandaag mag je in de tuin douchen!”

Hoger, sneller, verder…

Wat voor de ouders een hangmat of een jacuzzi is, is voor de kinderen de schommel. Hier kunnen ze bijkomen, de benen laten bengelen of zich eventjes gewichtsloos wanen – een lichtheid, die je even vervelende taken zoals huiswerk maken of kamer opruimen doet vergeten. Nog beter dan een schommel in de tuin, zijn twee schommels naast elkaar – waarmee je met elkaar om het hoogst kunt schommelen!

Met al deze ideeën zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om iedere tuin; hoe groot of hoe klein ze ook zijn, en hoe mooi ze ook moeten blijven; tot een waar speelparadijs te maken. Denk als een kind, laat je fantasie de vrije loop en je zult zien dat je aan een speelse tuin minstens zoveel plezier kunt beleven als de kinderen zelf!

Kijk voor nog meer mogelijkheden naar deze speeltoestellen.

Waar en waarmee spelen jouw kinderen het meeste? Deel het met ons hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!