Zo creëer je de perfecte slaapkamer op zolder!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Zo creëer je de perfecte slaapkamer op zolder!

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
Heijmans ONE:  Slaapkamer door MoodBuilders
Loading admin actions …

Ben jij in het bezit van een zolder? Denk er dan eens over na om er een (extra) slaapkamer van te maken! In de meeste doorsnee huizen is de zolder geen grote ruimte, hij loopt niet recht toe en recht aan en bovendien is het vaak wat kleiner en lager. De schuine wanden en de geringe inval van natuurlijk daglicht maken het er niet makkelijker op. Het optimaal inrichten van een zolderkamer kan dan ook een hele uitdaging zijn, maar niets is onmogelijk! 

Zo moet je zorgen voor voldoende daglicht, slimme opbergmogelijkheden en goede isolatie. In dit Ideabook hebben we een aantal inspirerende voorbeelden en bruikbare tips voor je op een rij gezet. Met onderstaande ideeën voor een slaapkamer op zolder kun je direct aan de slag! 

Kijk nu eerst met ons mee en laat je inspireren! 

De nodige hoogte van het dak

Een zolder heeft bijna altijd schuine wanden, als gevolg van een zadeldak. Het is erg belangrijk om van tevoren goed na te denken over de benodigde hoogte van het dak, en het ruimtegebruik van de toekomstige slaapkamer. Zorg in ieder geval dat er genoeg ruimte is om rechtop te kunnen staan. Is dit niet het geval? Dan wordt het realiseren van een goede slaapkamer al iets lastiger. Om extra ruimte te creëren zou je er desnoods ook nog voor kunnen kiezen om één of meerdere dakkapellen te plaatsen. Niet alleen zorg je voor meer ruimte, ook zorg je voor meer inval van natuurlijk daglicht waarmee je dus eigenlijk twee vliegen in één klap slaat! 

De toegang

Heijmans ONE:  Slaapkamer door MoodBuilders
MoodBuilders

Heijmans ONE

MoodBuilders

Je slaapkamer op zolder moet  makkelijk bereikbaar zijn. Heb je niet te maken met een vaste trap? Bekijk dan toch eens wat de eventuele mogelijkheden zijn. Dit maakt de toegang tot de ruimte toch iets gebruiksvriendelijker. Daarna komen we bij het tweede issue: het afschermen van het trapgat. Zorg dat deze goed afgeschermd is om ongelukken te voorkomen. 

Je zou bijvoorbeeld kunnen gaan voor een afscheiding van gipswanden, daarbij zou je namelijk ook nog kunnen kiezen voor een slaapkamerdeur voor extra privacy. Geen optie? Dan kun je ook nog kiezen voor een laag wandje of een traphekje. De benodigdheden kun je bij iedere bouwmarkt vinden. 

Slimme opbergmogelijkheden

Master bedroom:  Slaapkamer door Architect2GO
Architect2GO

Master bedroom

Architect2GO

Hoge kasten zijn in de meeste gevallen niet heel handig op een zolderverdieping. In de meeste gevallen wordt er namelijk gekozen voor op maat gemaakte kasten om de ruimte optimaal te benutten. Het grote voordeel van op maat gemaakte kasten is dat elk lastige hoekje gebruikt kan worden. Kies bijvoorbeeld voor inbouwkasten in de nok van het dak, of ga juist voor lagere, dressoir stijl kastjes onder het schuine dak. Plaats deurtjes of lades of werk juist met open kasten. De mogelijkheden zijn eindeloos! 

Op zoek naar meer inspiratie voor het creëren van opbergruimte onder een schuin dak? Neem dan zeker ook nog een kijkje in dit Ideabook dat we onlangs publiceerden. Wie weet kom je nog voorbeelden tegen die je gemakkelijk op jouw zolder kunt kopiëren!

Verwarming en airconditioning

Je zult misschien wel gemerkt hebben dat de zolder over het algemeen een redelijk warme ruimte is, warmte van je woning stijgt namelijk op naar boven. Toch kan een verwarming, met name in de koudere maanden, wel gewenst zijn. Zorg wel voor goede isolatie. Omdat het in de zomermaanden snel te warm kan worden op zolder, doe je er goed aan om te investeren in een airco of goede (stille) ventilator.

Wanneer de ruimte goed geïsoleerd en verwarmt is, moet slapen op zolder geen probleem zijn. Wat wel nog van belang is, is het creëren van voldoende mogelijkheden om te ventileren. Een dakraam of dakkapel kan al genoeg mogelijkheden tot frisse lucht bieden. 

De juiste ramen

Herindeling woonboerderij met behoud van oude spanten, luxe woonkeuken en open slaapkamer met badkamer in zolder:  Slaapkamer door Joep van Os Architectenbureau
Joep van Os Architectenbureau

Herindeling woonboerderij met behoud van oude spanten, luxe woonkeuken en open slaapkamer met badkamer in zolder

Joep van Os Architectenbureau

Natuurlijk daglicht is de ideale manier om in de ochtend lekker wakker te worden. Helaas is dit ook meteen één van de grootste issues waar je tegen aan loopt bij het inrichten van een slaapkamer op zolder. Vaak zijn er namelijk alleen enkele kleine dakramen aanwezig waardoor er vrij weinig daglicht binnen komt. Je kunt er voor kiezen om (extra) grote dakramen te plaatsen, maar een dakkapel behoord ook tot de mogelijkheden. De kosten zullen wel wat hoger liggen, maar je maakt de ruimte er tegelijkertijd een stukje groter mee.

Vind je het lastig om dit project zelf aan te pakken? Schakel dan de hulp van een professional in! Niet alleen kunnen ze je helpen bij het in kaart brengen van je wensen en behoeften, het is ook verstandig om de uitvoering aan hen over te laten. Zo ben je zeker weten gegarandeerd van een mooi en veilig eindresultaat. 

Comfortabele meubels

 Slaapkamer door Bloomint design
Bloomint design

HOTEL CAL REIET – THE MAIN HOUSE

Bloomint design

In iedere slaapkamer is het bed het belangrijkste element, je doet er dan ook goed aan om hier in te investeren. Andere belangrijke elementen kunnen zijn: één of meerdere nachtkastjes, een (lage) kledingkast en een dressoir voor resterende spulletjes. 

Heb je daarna nog ruimte over? Denk dan eens na over het creëren van een werkplek of leeshoek. Wellicht heb je plaats voor een compact bureau of een lekkere fauteuil! Zorg er wel voor dat het samen een rustig geheel vormt, het is en blijft natuurlijk je slaapkamer! 

De vloer

Slaapkamer:  Slaapkamer door MEF Architect
MEF Architect

Slaapkamer

MEF Architect

Het uitzoeken van de vloer is ook nog een hele klus. Houd hierbij in je achterhoofd dat de zolder boven alle andere verdiepingen ligt. Kiezen voor een parketvloer of laminaat kan er dan voor zorgen dat je elke voetstap op zolder beneden kunt horen. Vloerbedekking daarentegen, zorgt er weer voor dat geluid juist gedempt wordt. Wat betreft kleurgebruik kun je alle kanten op gaan. Kies je bijvoorbeeld voor lichte wanden? Dan is een donkere vloer heel goed mogelijk. Alles draait om evenwicht! 

Verlichting

Vooral in ruimtes waar weinig daglicht binnenkomt, is een goed verlichtingsplan essentieel. Let er wel op dat plafondlampen niet te laag hangen. Het is erg vervelend wanneer je er constant tegenaan loopt. Het is verstandig om te kiezen voor lampen die direct tegen het plafond aan bevestigd kunnen worden. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor sfeerverlichting in de vorm van nachtlampjes of staande lampen. Deze zijn ideaal voor het verlichten van eventuele donkere hoekjes! 

Nog even verder kijken? Scroll dan ook nog langs deze foto's van inspirerende slaapkamers. Maak gebruik van het filter om snel en gemakkelijk uit te komen bij voorbeelden die goed aansluiten bij je persoonlijke stijl. 

Ga jij na het lezen van dit Ideabook lekker aan de slag met het realiseren van jouw slaapkamer op zolder? 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!