Hoe kleur het verschil maakt in het interieur

Anouk Freriks Anouk Freriks
INT2architecture Scandinavische woonkamers
Loading admin actions …

Van spannende contrasten tot aan een sereen samenspel of natuurlijke warmte. Kleur is een grote pijler in het interieur, waarbij het uiteindelijk allemaal aankomt op het vinden van de juiste balans en harmonie. Niet alleen zijn de architectuur en lichtinval factoren om rekening mee te houden, juist het menselijke aspect is van groot belang bij het bekennen van kleur. Het interieur reflecteert namelijk iemands karakter, en de psychologische effecten van kleur kunnen deze versterken. De juiste kleur zorgt dat iemand zich op zijn plek voelt in een bepaalde ruimte. Vooral wanneer de kleur ook de functie van de ruimte onderstreept. De wetenschap leert dat een kleur op zichzelf nooit het optimale effect bereikt, het is de combinatie die het hem doet. Door contrasten verandert het perspectief op kleur en kan het beter worden waargenomen. Het hoeft niet eens altijd een groot gebaar te zijn. Misschien hoeft de verfkwast er niet eens aan te pas te komen om het verschil te maken. In dit Ideabook kun je jezelf onderdompelen in de wereld van kleur. Ontdek welk palet het beste aansluit bij jouw wensen en laat je verrassen door de uiteenlopende toepassingen in het interieur.

Blauw: serene concentratie

Blauw staat ook wel bekend als een kleur die zorgt voor rust en kalmte. Dit komt doordat het oog deze kleur minder snel opneemt. Deze koele tint doet het goed in ruimtes die op het zuiden liggen. Deze hebben namelijk een warm karakter door de vele natuurlijke lichtinval. In dit voorbeeld valt het licht vanuit het dakraam ook precies op het blauwe kleurvlak. Door te spelen met vlakken en verhoudingen kunnen met kleur veel optische effecten bereikt worden. Het vlak hier markeert de werkruimte, waardoor er een onderverdeling in de gehele ruimte ontstaat. Het zachte vloerkleed dat hier subtiel overheen valt, versterkt dit effect nog eens. Een overschot aan blauw kan ook negatieve gevoelens met zich meebrengen. Breng het in balans met lichte en verkwikkende tinten als wit en natuurlijke neutralen. Of ga voor een het kalme blauw wordt door het frisse en vrije gevoel van wit tot leven gewekt. Het lichte en ruimtelijke effect laat een ruimte niet alleen groter ogen, maar laat je ook ruimer en vrijer denken. Een perfecte combinatie voor de studeer/werkkamer dus, dit blauwe en witte palet. Kleuren die overigens ook de ultieme beach look vertegenwoordigen. Alsof er een zachte bries door de ruimte waait. Ideaal voor de rust in de werkruimte, maar ook om te ontspannen in de slaapkamer en baden in luxe in de badkamer.

Oranje: welcome home

Een welkom thuis, dat is wat iedereen wil ervaren wanneer die over de drempel stapt. Oranje is bij uitstek de kleur die hieraan bijdraagt. Een ander bewezen effect is dat de kleur de eetlust opwekt. Een energieke kleur die het prima doet in de keuken of eetkamer. Dit zijn ruimtes die in veel Nederlandse woningen een neutrale, lichte basis hebben. Aangevuld met enkele oranje accenten komt de ruimte pas echt tot leven. Oranje is overigens ook prachtig in samenspel met aardetinten. De roest en terra tonen, afgeleid van de kopertrend,  waren vorig jaar dan ook niet aan te slepen. Voor een moderne twist combineer je deze met lichte, frisse tinten als zachtroze of lichtgrijs. Een warme, krachtige tint als kan in de verkeerde setting nogal overweldigend zijn. Hoewel oranje nog altijd een zachter karakter heeft dan rood. Een subtiele toepassing in de vorm van bloemen en accessoires is daarom nog niet zo'n slecht idee. Bovendien heb je op deze manier de mogelijkheid regelmatig van kleurenschema te wisselen. Ideaal als je ergens snel op uitgekeken raakt of ieder seizoen een passende look & feel wil creëren.

Groen: natuurlijke verbinding

Meubelplan interieur homify WoonkamerSofa's & fauteuils
homify

Meubelplan interieur

homify

Groen staat symbool voor de natuur. Een subtiele verwijzing hiernaar draagt al enorm bij aan ons welzijn in een ruimte. Een gevoel van vrijheid en rust. Groen is dan ook zeer geschikt om binnen en buiten met elkaar te verbinden. Zo fungeert het interieur als een verlengstuk van de tuin of het uitzicht op een uitgestrekt landschap, voor de lucky ones onder ons. Een zachte groentint als deze beoogt een extra natuurlijk effect. In combinatie met het cognacbruin en de vergrijsde pastels ontstaat er een sereen doch warm ensemble. Een harmonieus geheel, dat hem ook zit in het contrast tussen licht en donker, en de toepassing van gladde, zachte en grovere materialen. Ook psychologisch en emotioneel gezien bereikt de groene kleur balans en harmonie. Ideaal voor de woonkamer waarin veel verschillende persoonlijkheden samenkomen. De donkere accenten in het wandmeubel en de kozijnen omlijsten het interieur en maken het tot een intiemere ruimte.

Geel: stralend middelpunt

Geel is de kleur die het eenvoudigst voor het oog is waar te nemen. Deze warme tint brengt direct de zon en levendigheid in huis. Niet voor niets wordt geel in verband gebracht met optimisme en positiviteit. Bovendien is het een energieke kleur met een stimulerende werking. Geel leent zich daardoor prima voor een creatieve werkruimte. Aangezien geel evenals wit licht erg reflecteert, is de keuze voor de juiste tint en verzadiging belangrijk. Een felle tint kan soms te heftig zijn. Dit jaar zijn juist de donkere, warme tonen in opmars. Okergeel dat naadloos aansluit op de gouden trend. Mooi in combinatie met warme neutralen, vergrijsd groen, aarde tinten of juist lichte, koele accenten. Liever niet een hele wand in kleur? Ga dan voor de verrassende toepassing van geel op de deur. Het stralende middelpunt in een interieur vol neutralen.

Rood: vurig vintage

Warme tinten als oranje, geel en rood zijn ideaal voor ruimtes op het noorden. Die kunnen door de beperkte natuurlijke lichtinval van zichzelf wat koel en kil aandoen. De toevoeging van deze warme tinten brengt daarom een warm gevoel teweeg. Rood is een vurige en krachtige kleur, die direct de associatie met passie oproept. Maar wist je dat de kleur ook een motiverende werking heeft? Geheel onverwacht is deze harde kleur dus ook geschikt voor de werkkamer. Aangezien veel mensen tegenwoordig nog weleens hun laptop openklappen aan de eetkamertafel , zijn de woonkamer, eetkamer of keuken een perfecte plaats om wat rood toe te voegen. Een subtieler en minder afleidend effect bereik je door de kleur op de vloer en in het meubilair toe te passen in plaats van op de muur. Ga voor een diepe, bordeauxrood voor die ultieme vintage feeling. Prachtig in een authentiek vloerkleed. Laat de kleur terugkomen in de stoelen voor meer eenheid. Maar om de juiste balans te bereiken, is een vleugje contrasterend groen gewenst. Dezelfde verzadiging en helderheid in deze kleuren maakt het tot een perfect palet.

Roze: zachte basis

Jawel, roze kan fungeren als dé nieuwe basiskleur. Deze ultrazachte tint geef een frisse, eigentijdse draai aan alle basics. Denk hierbij aan de bank, het vloerkleed of toch de muur. Combineer de zachtroze kleur met pasteltinten, of zonnig geel, blank hout en lichte naturellen voor een frisse, Scandinavische look. Een ruimte ingekleurd met enkel en alleen pasteltinten kan wat saai en eentonig worden. Zet het geheel de nodige kracht bij met donkere accenten. Het zachtroze in dit geval doet het goed naast aardetinten of een donkere groene kleur. Een klein grafisch zwart-wit accent in een kussen op die roze bank of in andere accessoires doet al wonderen. Toch liever de lichte en romantische uitstraling van pasteltinten? Die zich overig perfect leent voor een slaapkamer. Let er dan op dat er voldoende variatie in textuur en materialen is. Zo voorkom je een saai geheel. Bovendien komt het zachte karakter juist door wat grove contrasten beter tot zijn recht.

Welke effecten van kleur ga jij toepassen in jouw interieur?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!