Vintage vibes in de keuken | homify

Vintage vibes in de keuken

Anouk Freriks Anouk Freriks
Lieselotte Eclectische kantoor- & winkelruimten
Loading admin actions …

Vintage is al tijden een begrip in interieurland. De ongekende populariteit is dan ook wel te begrijpen. Een oud, karakteristiek element brengt levendigheid en persoonlijkheid in een ruimte. Vandaag richten we ons op de vintage elementen in een bepaalde ruimte, we nemen daarbij de keuken onder de loep. Wat zijn nou de iconische items die de ultieme vintage look vertegenwoordigen? En hoe kunnen deze toegepast worden in de keuken anno 2016? Dat is precies waar dit Ideabook het antwoord op zal geven. Van authentieke gasovens tot metalen letters en porseleinen servies, ze komen allemaal aan bod. En meer. Al nieuwsgierig naar die vintage vibes in de keuken? Lees dan snel verder.

Gasfornuis en oven

Laten we beginnen bij de basics van de keuken. De elementen die we nodig hebben voor het eten en koken. De grote en opvallende items die het hart van de keuken vormen. Allereerst mag een gasfornuis of authentieke oven daarbij natuurlijk niet ontbreken. Bovendien bereid je in deze oven de fijnste gerechten en bak je de heerlijkste taarten volgens oma's recept. Maak een waar statement door de oven in een afwijkende kleur te kiezen. Liever meer rust en eenheid in de keuken? Ga dan voor een exemplaar in dezelfde tint als de kastjes. Doordat de gehele keuken en ruimte hierboven in het wit zijn gegoten, oogt het geheel luchtig en eigentijds in plaats van oud en stoffig. De variatie in afwerking en materialen maakt het tot een eigenzinnige ruimte. De vintage oven voelt zich helemaal thuis naast de karakteristieke tegels op het werkblad en de grove houten balken aan het plafond.

Spoelbak

Our Industrial Showroom homify Industriële keukens
homify

Our Industrial Showroom

homify

Afwassen en spoelen in vintage stijl. Dat doe je met een opvallende spoelbak, het liefst eentje die een stukje uitsteekt ten opzichte van de keukenkastjes. Veelgezien is het witte exemplaar zoals in bovenstaand voorbeeld. Combineer deze met kranen in ronde vormen. Het liefst in een matte, metalen uitvoering. De roestige kopertint vormt een prachtig kleurcontrast met de blauwe keukenkastjes en sluit mooi aan bij de warme houttinten. Door de kopertint terug te laten komen in andere elementen in het interieur, zoals accessoires of in dit geval de binnenzijde van een industriële lamp, wordt de keuken echt een eenheid. Variatie in stijlen vormt een perfect samenspel door de hoeveelheid kleuren en materialen te beperken.

Zeg het met metaal

Liever niet de gehele keuken in vintage stijl? Kies dan voor kleinere losse elementen en accessoires die het geheel karakter geven. Zoals metalen letters. Een groot gebaar in een handomdraai bereikt. Ideaal om een lege muur een industriële, vintage touch te geven. Extra mooi als de letters niet perfect afgewerkt zijn en een roestig randje hebben. En de letters in bovenstaand voorbeeld laten zich ook nog eens van hun praktische kant zien. Door de open binnenzijde fungeren ze als de ultieme opberger voor kruiden, glazen en weckpotten. Ideaal, want laten we eerlijk zijn: opbergruimte hebben we in de keuken nooit genoeg.

Serviescollectie

Misschien heb je wel een mooi porseleinen servies van de familie gekregen, of heb je zelf bijzondere borden en kopjes verzameld bij de kringloop. Hoe dan ook, zo'n prachtige vintage serviescollectie verdient een prominente plek in de keuken. Uiteraard kun je deze achter een glazen deurtje of op een open schap tentoonstellen, maar nog leuker is om er een waar kunstwerk van te maken. Hang verschillende borden in een speelse compositie aan de muur. Of helemaal origineel zijn deze kopjes en schotels die fungeren als lampenkap. Houd in iedere vorm van presentatie het aantal items wel beperkt en groepeer deze op een plek, om de rust in het geheel te behouden. Laat enkel de meest bijzondere favorieten op een al even bijzondere manier zien.

Open schappen

De term open schappen hebben we al eerder even laten vallen. Open schappen creëren lucht en ruimtelijkheid tussen de vele dichte keukenkastjes. Ook mooi in een kleinere ruimte in plaats van bovenkastjes. Bovendien bieden de open schappen ruimte om vintage elementen als servies en glazen potten tentoon te stellen. Laat maar zien wat je in huis hebt! Combineer schappen met een rekje of haken aan de onderzijde om kookgerei aan op te hangen. Of ga voor een originele variant zoals in dit voorbeeld. Vroeger hadden keukens veelal een bar of eiland om aan te eten. Plaats de open schappen eens hierboven en benadruk dit deel daarmee nog eens extra. Bovendien een fantastische plaats voor kruiden en planten, elementen die in een vintage seventies interieur ook niet mogen ontbreken.

Vintage poster

Ja, ook met simpele middelen kun je die vintage vibe in de keuken bereiken. Ga bijvoorbeeld voor een grote poster met opdruk aan de muur. Zeer geschikt voor de keuken met een rauwer, industrieel karakter. Uiteraard kan deze poster in een lijst geplaatst worden. Maar een houten hanger of een subtiel touwtje aan de bovenkant volstaat ook. Met de vaak al aanwezige spots in de keuken kan de poster op museale wijze worden uitgelicht. Een waar kunstwerk met grote waarde voor het interieur. Ook mooi: een compositie van kleinere foto's, schilderijen, posters of borduursels. Varieer in formaat en maak gebruik van verschillende oude lijsten. Laat af en toe een lijst leeg voor een fris en speels effect.

Touch of colour

Al eerder spraken we in dit Ideabook over de moderne uitvoering in kleur van vintage elementen. Zo vinden vroeger en nu elkaar in een eigentijdse keuken. Andersom kan dit effect uiteraard ook worden bereikt. Kies voor een moderne keuken met een touch of vintage colours. Tegenwoordig worden veel interieurs weer geïnspireerd op de kleurrijke seventies. Een toonaangevende kleur die dan eigenlijk niet mag ontbreken is okergeel. Leg het accent op de apparatuur door ze van een gele kleur te voorzien. Denk hierbij aan de iconische SMEG koelkast uit de jaren '50. Zo komen invloeden uit verschillende tijdperken samen in de keuken van nu. Of kies bijvoorbeeld voor keukenkastjes in deze tint. Combineer het met natuurlijke materialen en warme houtsoorten. En voor de ultieme seventies vintage vibe betegel je de achterwand met een patchworkpatroon. Pure nostalgie in een warm en modern jasje.

Op welke manier breng jij die vintage vibe in jouw keuken?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!