Weg met de slechte luchtkwaliteit in huis, zes tips | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Weg met de slechte luchtkwaliteit in huis, zes tips

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Moderne badkamers van LEICHT Küchen AG Modern
Loading admin actions …

Er is een aantal zaken van groot belang voor je woongenot. Dat je een mooi huis hebt op een fijne locatie en dat je je daarin vervolgens ook heerlijk op je gemak voelt, is het natuurlijk het allerbelangrijkste. Maar dat je woongenot van langere duur is, is minstens zo belangrijk. De luchtkwaliteit in je huis is hierbij een belangrijke factor. Slechte lucht zorgt namelijk voor allerhande problemen die niet alleen slecht zijn voor je huis, maar zeker ook voor je gezondheid. Een slechte luchtkwaliteit kan daar grote invloed op hebben. Droge lucht is bijvoorbeeld slecht voor de longen, terwijl slechte ventilatie de groei van schimmels kan stimuleren. Ook huisstofmijt en pollen kunnen zich makkelijk in je huis nestelen wanneer de luchtkwaliteit slecht is. Wij zetten zes tips voor je op een rij om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. De tips zijn makkelijk te implementeren en met bewezen resultaat maken deze tips je huis een stuk gezonder en leefbaarder.

De reden: slechte luchtvochtigheid & temperatuur

Zomerhuis Midlaren Landelijke huizen van Kwint architecten Landelijk
Kwint architecten

Zomerhuis Midlaren

Kwint architecten

De reden van slechte luchtkwaliteit schuilt in twee factoren. Allereerst is de slechte luchtvochtigheid een belangrijk aspect voor de luchtvochtigheid. Te 'natte' lucht is te herkennen aan beslagen ruiten en zware lucht. Deze lucht slaat neer op koude oppervlakken en kan daar schimmel veroorzaken. Deze schimmel is op zijn beurt weer schadelijk voor de gezondheid omdat het sporen bevat die slecht zijn voor onze longen. Te droge lucht daarnaast kan leiden tot uitgedroogde of geïrriteerde slijmvliezen in de neus- en keelholte, maar ook tot een nare prikkelende keel en droge hoest. De temperatuur, de tweede factor die van belang is voor de luchtvochtigheid, dient ook goed bekeken te worden wanneer je je bezig gaat houden met de juiste luchtkwaliteit in huis. Een te hoge temperatuur zorgt voor veel verdampte lucht, en lucht waar al het water uit verdampt is, is per definitie droog. Een extra luchtbevochtiger is hierbij een aanrader. Een te lage temperatuur kan op zijn beurt voor meer natte lucht zorgen, zoals gezegd slaat het vocht dan neer op koude oppervlakken waarop schimmels kunnen ontstaan. Een ideale temperatuur in huis ligt rond de 18 graden.

Tip 1: voorkom vervelende geurtjes

Barn Living Moderne woonkamers van Bureau Fraai Modern
Bureau Fraai

Barn Living

Bureau Fraai

De eerste tip die we je mee willen geven wanneer het aankomt op het creëren van de juiste luchtvochtigheid is het voorkomen van vervelende geurtjes. Of beter nog, voorkom de oorzaak ervan. Vervelende geuren ontstaan wanneer vuil zich ophoopt. Dit kan in de keuken zijn, wanneer vuil of voedselresten zich verzamelen op plekken waar je niet makkelijk bij komt. In de badkamer kunnen ook nare geurtjes ontstaan, dit kan gebeuren wanneer de lucht te lang 'stil blijft staan'. Een goed luchtcirculatie is daarbij geboden. Natuurlijk kunnen vervelende geuren ook ontstaan door bijvoorbeeld roken in huis. Roken is, zoals we allemaal weten, zeer schadelijk voor de gezondheid. Zelfs tweedehands rook is zeer slecht. Door vervelende geurtjes, of dus de oorzaak ervan te voorkomen, hou je de lucht in huis gezond.

Tip 2: Plant in huis

Een volgende makkelijke tip om je luchtkwaliteit in huis te verbeteren is door planten in je huis te zetten. Het hoeven natuurlijk heus niet allemaal zulke joekels te zijn als hier op de foto, maar een aantal (kleine) planten in huis heeft bewezen effect op de kwaliteit van de lucht. Dit komt omdat planten CO2, koolstof die wij uitstoten, omzetten in zuurstof. Er zijn een aantal planten die er speciaal bekend staan om hun luchtzuiverende werking. Dit zijn onder andere de Chamaedorea palm, de Areca palm, de Drakenbloedboom en de Rubberplant. Deze planten verwijderen ook nog een schadelijke stoffen uit de lucht. Het plaatsen van (luchtzuiverende) planten is vooral van belang in ruimtes waarin meerdere mensen samen komen. De lucht kan daar al vrij snel drukkend worden. Planten helpen om de ruimte open en luchtig te houden.

Tip 3: Installeer een ventilator

Door het plaatsen van een ventilator bevorder je de luchtcirculatie in een ruimte. Dit heeft niet direct invloed op de kwaliteit van de lucht omdat het daar niets aan toevoegt of aan afdoet, maar door verplaatsing van lucht ontstaan er wel nieuwe luchtstromen. Luchtstromen zijn van belang om condensatie tegen te gaan. Door neerslag van condens te voorkomen ontstaat een gezondere ruimte. Behalve het bevorderen van luchtstromen heeft het plaatsen van een ventilator nog een ander belangrijk effect op de luchtvochtigheid. Bewegende lucht, veroorzaakt door bijvoorbeeld een ventilator, voelt een stuk koeler aan. Dit is in hete zomers een fijne bijkomstigheid, enige tocht is dan wel prettig. Zorg er dan wel voor dat je ventilator niet te veel tocht creëert, hiervan kan je, zelfs in de zomer, flink verkouden worden.

Tip 4: Goede luchtcirculatie

Minimalistische slaapkamers van homify Minimalistisch Hout Hout

Vroeger ging luchtverversing in huis vanzelf via naden en kieren. Een geluk bij een ongeluk dus eigenlijk, maar tegenwoordig gaat die vlieger niet meer op; de meeste huizen namelijk bijzonder goed geïsoleerd. Een goed geïsoleerd huis heeft hiermee behalve een groot aantal voordelen ook een nadeel: vochtige en vervuilde lucht kan de woning lastiger verlaten. Wordt de woning te weinig geventileerd, dan is de binnenlucht vaak ongezonder dan de buitenlucht. Om de luchtcirculatie in je huis alsnog te bevorderen kun je een aantal stappen ondernemen: zorg er bijvoorbeeld voor dat je constante luchtverversing hebt in je huis. Dit kan middels een ventilatierooster maar ook door 'gewoon' een raam op een kiertje te zetten. Daarnaast is het zaak de kamers in je huis regelmatig te luchten. Deur dicht, raam open, en even een frisse wind er doorheen laten waaien. Schakel ten slotte de mechanische ventilatie nooit uit. Trek de stekker van de centrale ventilatorunit niet uit het stopcontact, behalve natuurlijk bij onderhoud.

Tip 5: Heb je schimmel?

Schimmel ontstaat op vochtige plaatsen, liefst ook nog plaatsen die vaak verwarmd worden. De badkamer is hiermee een prachtige plek voor schimmels, maar ook de ruimte onder de kraan is er erg vatbaar voor. Omdat schimmel erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid is het van belang vaak te kijken of jij of je huis mogelijk risico lopen. Het is hierbij handig om wat risicoplekken in de gaten te houden en er waar mogelijk zelfs preventief mee aan de slag te gaan. In de badkamer gaat dit makkelijk met speciale professionele producten, maar ook met huis-tuin-en-keuken middeltjes kom je een heel eind. Natuurlijk helpt het ook hier om de luchtcirculatie te bevorderen. Zorg in de badkamer bijvoorbeeld voor een goed mechanisch ventilatiesysteem.n

Wat is jouw tip voor betere ventilatie in huis? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!